ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 22 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ

Πολυήμερες δράσεις και εκδηλώσεις την τελευταία βδομάδα του ιουνίου και την πρώτη του Ιουλίου, διοργανώνονται στο Ηράκλειο, με αφορμή τα 22 χρόνια λειτουργίας της κατάληψης του Ευαγγελισμού.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 27 Ιουνίου μέχρι τις 7 Ιουλίου και θα περιλαμβάνουν αθλητικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, θεατρική παράσταση, συναυλίες κ.α..

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

ΠΕΜΠΤΗ 27/6 – ώρα: 18:00

Τουρνουά Ποδοσφαίρου 5×5 και Τουρνουά Μπάσκετ 3on3 (από τον Τηγανίτη ΑΣΗ) γηπεδάκι Πατελών.

Cocktail Bar (πίσω αυλή): ώρα 22:00

ΠAPAΣKEYH 28/6 – ώρα: 20:00

Εκδήλωση – Παρουσίαση μετάφρασης “Οδηγός για Peer-to-Peer, Κρυπτογράφηση, και TOR: νέες υποδομές επικοινωνίας για αναρχικά” από το εκδοτικό εγχείρημα faura books.

Θα ακολουθήσει μπαρ οικονομικής ενίσχυσης των κινηματικών υποδομών espiv.net & squat.gr.

KYPIAKH 30/6 – ώρα: 19:00

Εκδήλωση-Συζήτηση: Για τον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς και το δικαίωμα στην στέγαση.(Διαρκής Αγώνας για την ταξική απελευθέρωση).

ΔEYTEPA 1/7 – ώρα: 21:00

Θεατρική παράσταση: Πονάει το μυαλό μου 2-Η εκδίκηση του άνθρακα ” από την θεατρική ομάδα Τσιριτσάντζουλες(πίσω αυλή).

TPITH 2/7 – ώρα: 19:00

Εκδήλωση-Συζήτηση: Η οργάνωση στους χώρους εργασίας.

*με την συμμετοχή σωματείων βάσης και συνδικαλιστικών ομάδων του ελλαδικού χώρου(Συνέλευση για τα εργασιακά Ηρακλείου ).

TETAΡTH 3/7 – ώρα: 19:00

Εκδήλωση-Βιβλιοπαρουσίαση: της συνέκδοσης του Ταμείου Αλληλεγγύης και του Δαίμονα του Τυπογραφείου με τίτλο “Ο Αγώνας από μέσα”. Προβολή ντοκιμαντέρ “Ο ευγενικός ληστής τραπεζών”.

ΠΕΜΠΤΗ 4/7 – ώρα: 19:00

Βιβλιοπαρουσίαση/Συζήτηση: “Gentrification και εκτοπισμός” (από το κινηματικό εκδοτικό εγχείρημα «δυσήνιος τύπος»).

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/7 – ώρα: 20:00

Εκδήλωση-Συζήτηση: Η ένοπλη εργατική εξέγερση στο Ηράκλειο Κρήτης τον Αύγουστο του 1935 (Πρωτοβουλία για την ιστορική καταγραφή και την επαναστατική μνήμη από την Κατάληψη Ευαγγελισμού).

Θα ακολουθήσει μπαρ οικονομικής ενίσχυσης του ταμείου Αλληλεγγύης φυλακισμένων αγωνιστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 6/7 – ώρα: 18:30

Εκδήλωση-Συζήτηση: Έρευνα και στρατιωτική βιομηχανία: μια συνεργασία θανάτου. (Research Critique Αυτο-οργανωμένο Σχήμα Ερευνητών/Διδακτορικών ΕΜΠ).

ΣΥΝΑΥΛΙΑ – ώρα: 21:00 (Πάρκο Θεοτοκοπούλου) με: GES, ΗΧΟΧΩΜΑ, TA ΣOYKO, ΡΕΥΜΑ 102, Thymics.

ΚΥΡΙΑΚΗ 7/7 – ώρα 20:00:

Γλέντι με ζωντανή μουσική και vegan συλλογική κουζίνα.

Η ιστορία της κατάληψης του Ευαγγελισμού

Η κατάληψη λειτουργεί από το 2002 στην οδό Θεοτοκοπούλου, εντός των τειχών της παλιάς πόλης του Ηρακλείου και πολύ κοντά στην πλατεία Καλλεργών (Λιοντάρια), που είναι το πιο γνωστό και προβεβλημένο σημείο της πόλης.

Στεγάζεται σε κτίριο που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το οποίο στέγασε από το 1906 τη Γαλλική Σχολή Καλογραιών, ενώ επί Κατοχής, το 1941, μετατράπηκε σε Στρατιωτικό Γερμανικό Νοσοκομείο. Από το 1945 έως το 1985 λειτούργησε ως ιδιωτική κλινική με το όνομα «Ευαγγελισμός».

Στη συνέχεια περιήλθε στην ιδιοκτησία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά παρέμενε ερειπωμένο μέχρι το 2002, οπότε στεγάστηκε εκεί η κατάληψη.

Με τη φροντίδα των μελών της κατάληψης στο κτίριο έχουν γίνει εργασίες αναστήλωσης και εξωραϊσμού οι οποίες κυριολεκτικά το έσωσαν από την κατάρρευση. Το γεγονός αυτό αναγνωρίζεται και από τους κατοίκους τής γύρω περιοχής που όλο το προηγούμενο διάστημα το έβλεπαν ερειπωμένο και επικίνδυνο.