ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΑΡΑΪΒΑΖ: H ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΤΗΝ ΕΝΟΧΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ

Την ενοχή των δύο κατηγορουμένων για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. •

Κατά την αγόρευσή της, η εισαγγελική λειτουργός τόνισε πως η δολοφονία «δεν είναι απλή ανθρωποκτονία», αλλά «έγινε στο πλαίσιο του οργανωμένου εγκλήματος». «Οι κατηγορούμενοι τέλεσαν την ανθρωποκτονία του Γιώργου Καραιβάζ, η πρόταση είναι καταδικαστική. Οι κατηγορούμενοι είναι συναυτουργοί, από κοινού την τέλεσαν», ήταν τα πρώτα λόγια της εισαγγελέως, που εξαρχής ζήτησε την ενοχή των δύο αδερφών. 

Ακολούθως αναφέρθηκε στο κίνητρο της δολοφονίας, το οποίο συνέδεσε με τα ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. «Ήταν αστυνομικός ρεπόρτερ από πολύ παλιά, είχε πληροφορίες για το πώς δρουν οι εγκληματικές οργανώσεις. Είχε σκοπό να κάνει κάποιες αποκαλύψεις,  ίσως εκεί υπάρχει το κίνητρο για τη δολοφονία του. Μπορεί αυτά που έγραψε να ενοχλούσαν ή να υπήρχε ο φόβος αποκαλύψεων», σημείωσε χαρακτηριστικά η εισαγγελική λειτουργός.

Στη συνέχεια, εξήγησε για ποιο λόγο τα δύο αδέλφια δεν δικάζονται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης -αλλά μόνο για ανθρωποκτονία-  σημειώνοντας ότι «δεν έχουμε ποινική δίωξη για το οργανωμένο έγκλημα, γιατί είναι πολύ δύσκολη η εξιχνίαση τέτοιων υποθέσεων».

Τι είχαν ισχυριστεί οι κατηγορούμενοι 

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή, οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή τους στην εκτέλεση του δημοσιογράφου. Ο Ε.Λ., 49 ετών, απολογήθηκε πρώτος στο δικαστήριο και υποστήριξε πως την ημέρα της δολοφονίας του δημοσιογράφου και μία ημέρα πριν είχε πάει στον Άλιμο με το βανάκι της εταιρίας του. Ο δεύτερος κατηγορούμενος, 41 ετών, ισχυρίστηκε πως εκείνη την ημέρα είχε πάει με ένα φίλο του να δουν ένα φορτηγό που είχαν αγοράσει με σκοπό να το μεταπουλήσουν. 

Με γρήγορους ρυθμούς κλείνει η δίκη παρά τα ερωτήματα

Με γοργούς ρυθμούς προχώρησε η ακροαματική διαδικασία, αντιστρόφως ανάλογους των ενεργειών που έγιναν από τις αρχές, από την ημέρα της δολοφονίας έως τη σύλληψη των κατηγορουμένων. 

Μέχρι σήμερα είναι πολλά τα κενά στην υπόθεση και ανακύπτουν αρκετά ερωτήματα

είναι τα δύο αδέρφια οι (μόνοι) φυσικοί δράστες της εκτέλεσής του;

  • Γιατί οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν τους κατηγορούμενους δύο ολόκληρα χρόνια μετά τη δολοφονία, εγείροντας ήδη από τότε ερωτήματα, αφενός για την ολιγωρία στη συλλογή κρίσιμου υλικού και αφετέρου για το πόσο γερά «δεμένη» είναι η δικογραφία;
  • Ποιοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας, εκείνοι που έδωσαν την εντολή για να εκτελέσουν τον αστυνομικό ρεπόρτερ έξω από το σπίτι του στον Αλιμο;

Το τεκμήριο «33» και η σύνδεση με τις υποκλοπές

Ξεχωριστή και βαρύτατη σημασία έχει αποκτήσει και το αντίγραφο του CD από το «τεκμήριο 33», που καταστράφηκε από… συρραπτικό και περιλάμβανε τις επαφές του θύματος με πρόσωπα που συνδέονται με το σκάνδαλο υποκλοπών. Άγνωστο παραμένει το περιεχόμενο του κατεστραμμένου CD με τα δεδομένα του κινητού του δολοφονημένου δημοσιογράφου. 

Το πρόσφατο δημοσίευμα του Inside Story, ωστόσο, δίνει νέα τροπή στην υπόθεση, καθώς ένας από τους παρακολουθούμενους στόχους ήταν η Πηνελόπη Μηνιάτη, τότε υποστράτηγος και διευθύντρια της Υποδιεύθυνσης Βιολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων και Αναλύσεων της ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για την Υποδιεύθυνση στην οποία βρισκόταν το υπό εξέταση κινητό του Καραϊβάζ μετά τη δολοφονία του.