ΔΙΩΚΟΥΝ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου συνεχίζεται στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Κομοτηνής η εκδίκαση της υπόθεσης των έξι διωκόμενων πρώην φοιτητών για την συνδικαλιστική και αντιφασιστική τους δράση, κατά την περίοδο 2015-2016, στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής της Ξάνθης (Δημοκρίτειο).

Όπως δηλώνει στο Tvxs.gr, ένας από τους έξι, «πρόκειται για μια σκευωρία, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο, που σκοπό έχει την ποινικοποίηση τόσο του συνδικαλισμού, όσο και της αντιφασιστικής δράσης μέσα στις σχολές» και προσθέτει πως στόχος είναι η πειθάρχηση της νεολαίας και η δημιουργία ενός αποστειρωμένου πανεπιστημίου.

Όλα ξεκίνησαν κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2015 – 2016, όπου πραγματοποιήθηκαν μαζικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις, που αφορούσαν στον τότε αναπληρωτή καθηγητή Γεώργιο Παύλο.

Αιτία, όπως έχει καταγγείλει και ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης, αποτέλεσαν διάφορες καθηγητικές αυθαιρεσίες (π.χ ανάρμοστη συμπεριφορά, 100% αποτυχία στην εξεταστική στο μάθημά του, προσωπικές επιθέσεις σε φοιτητές), όπως και η αναπαραγωγή φασιστικών, ομοφοβικών, και ισλαμοφοβικών αντιλήψεων, για τις οποίες αντέδρασαν οι φοιτητές.

Μάλιστα, ένας καθηγητής φέρεται να είχε δημιουργήσει παράτυπα αυτό που αποκαλούσε «Εργαστήρι Φιλοσοφίας», που όπως κατήγγειλαν οι φοιτητές ουσιαστικά συνέχιζε το έργο της κατήχησης και της οργάνωσης ομοϊδεατών φοιτητών (χρησιμοποιώντας αίθουσες του πανεπιστημίου), καταφέρνοντας να δημιουργήσει έναν πυρήνα 3-4 ατόμων, οι οποίοι προσπαθούσαν να διαδραματίσουν διαλυτικό ρόλο, καλώντας σε αντισυγκεντρώσεις, ενάντια στις κινητοποιήσεις των υπόλοιπων φοιτητών και του Συλλόγου.

Κάποια στιγμή, εμφανίστηκαν ζωγραφισμένα φασιστικά σύμβολα εντός του πανεπιστημίου, κατά βάση πάνω σε αφίσες αριστερών οργανώσεων, κάτι πρωτόγνωρο για την σχολή μέχρι εκείνη την εποχή, ενώ είχε αφαιρεθεί υλικό σχετικό με το προσφυγικό.

Κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας και αντιφασιστικής συγκέντρωσης εντός του τμήματος, άγνωστοι χτύπησαν ένα άτομο από την προαναφερθείσα ομάδα και ένα ακόμη άτομο, το οποίο πήγε να τον βοηθήσει.

Μετά τα όσα συνέβησαν, το άτομο που ανήκε στον φασιστικό πυρήνα κατέθεσε μήνυση αρχικά σε τρία άτομα (δύο μέλη ΕΑΑΚ, ένας αναρχικός) για ληστεία, επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράνομη βία. Έπειτα η μήνυση συμπεριέλαβε ακόμη τρία άτομα (ακόμη δύο μέλη ΕΑΑΚ κι έναν αναρχικό).

Οι διωκόμενοι λοιπόν επισημαίνουν πως η συνδικαλιστική και αντιφασιστική τους δράση είναι αυτή που οδήγησε στη δίωξή τους, την οποία χαρακτηρίζουν «εκδικητική», ενώ σε αλληλεγγύη καλεί ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης, το πρωί της Τετάρτης, στα δικαστήρια Κομοτηνής.

Πηγή: TVXS / Γιάννης Τσεκούρας