ΔΙΚΗ “ΚΙΒΩΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ”: ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Tην παντοδυναμία του ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου» Αντώνιου Παπανικολάου, τις εντολές «άνωθεν» που ακολουθούσαν ευλαβικά οι συγκατηγορούμενοι συνεργάτες του και τη λειτουργία της δομής του Διμηνίου Βόλου ως άτυπου «αναμορφωτηρίου» με κλιμακούμενη χρήση βίας περιέγραψε ο εκπαιδευτικός Χ.Χ. στη χθεσινή συνεδρίαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.

Ο μάρτυρας, πρώην γυμναστής της δομής του Διμηνίου, είδε την πόρτα εξόδου από την οργάνωση τον Αύγουστο του 2022, όταν κατήγγειλε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την κακοποίηση των τροφίμων της «Κιβωτού». Τότε, απευθύνθηκε στις αστυνομικές αρχές του Βόλου, οπότε και ξεκίνησαν οι νομικές περιπέτειες της «Κιβωτού» και του ιδρυτή της. Δεν ήταν μόνο το περιστατικό με τον Κ., το παιδί που κατήγγειλε ότι τον γρονθοκοπούσαν με πέτρες ανάμεσα στα δάχτυλα. Ούτε μόνο το περιστατικό που ξεχείλισε το ποτήρι, όταν τέσσερις τρόφιμοι της οργάνωσης κατήγγειλαν ότι ξυλοκοπήθηκαν από τους συνεργάτες του πατέρα Αντώνιου στο κελάρι. Ηταν, όπως είπε επανειλημμένα, η περίφημη «γραμμή» της οργάνωσης. «Ηταν ένα εγχειρίδιο ελλιπέστατο για το τι σημαίνει “επιβράβευση” και τι σημαίνει “συνέπεια”. Συνέπεια ίσον τιμωρία. Συνέπειες υφίστατο κάθε παιδί που υπέπιπτε σε κάποιο παράπτωμα και θα πρέπει, για παράδειγμα, να διαχωρίζεται από την ομάδα των υπολοίπων παιδιών», εξήγησε.

Αναμενόμενο να δεχτεί επίπληξη ο Χ.Χ. επειδή ήταν «εκτός γραμμής». Οπως υπογράμμισε, έτσι του είπαν οι δύο συγκατηγορούμενοι του πατέρα Αντώνιου όταν αντέδρασε στον καταγγελλόμενο ξυλοδαρμό τού Κ., τον Μάρτιο του 2022: «Μου είπαν ότι είμαι εκτός γραμμής και ότι “πρέπει να με νουθετήσουν”. Εγώ είχα πει ότι θέλω να είμαι δίπλα στα παιδιά, ο άνθρωπός τους. Και μου απάντησαν: “Ποιος είσαι εσύ που θα είσαι ο άνθρωπός τους; Μόνο ο πατέρας Αντώνιος είναι ο άνθρωπός τους”».

Τότε ήταν που ο μάρτυρας είδε για πρώτη φορά διά ζώσης τον πατέρα Αντώνιο, όταν έφτασε στη δομή του Διμηνίου για να υιοθετηθεί άτυπα το αφήγημα πως τα χτυπήματα που είχε υποστεί ο Κ. ήταν αποτέλεσμα αυτοτραυματισμού: «Ο πάτερ δεν χαιρέτησε κανέναν, είχα την αίσθηση ότι κινείται μεταξύ γης και ουρανού. […] Λέω ότι όταν ένα παιδί τραυματίζεται, φωνάζουμε την αστυνομία και το πάμε στο νοσοκομείο. Αν αυτοτραυματίστηκε, διπλός ο λόγος να πάει νοσοκομείο, αφενός για τις πρώτες βοήθειες, αφετέρου για ψυχιατρική βοήθεια». Ωστόσο, ο πατέρας Αντώνιος αρνήθηκε να οδηγηθεί το παιδί στο νοσοκομείο και απαγόρευσε στον εκπαιδευτικό να επισκεφθεί ο ίδιος το παιδί.

Οταν τον Αύγουστο ξυλοκοπήθηκαν και τα άλλα τέσσερα παιδιά, ενημέρωσε τη διευθύντρια της δομής, Ε.Κ., ότι θα το καταγγείλει. «Μου είπε “αν το κάνεις, εγώ θα πάω φυλακή”. Μετά με παίρνει τηλέφωνο ο κ. Σ.Π. [κατηγορούμενος] και μου λέει “αν βρίσκατε ένα παιδί στον δρόμο και σας έλεγε ότι τρώει ξύλο από τον πατέρα του τι θα κάνατε;”, λέω “θα πήγαινα στην αστυνομία” και μου λέει “όχι, θα πηγαίνατε να βρείτε τον πατέρα του”». Λίγο αργότερα απολύθηκε, γιατί, όπως του είπαν, «αποτελεί κακό παράδειγμα για τους συναδέλφους».

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και σε ένα άλλο περιστατικό, όταν, κατόπιν εντολής της διοίκησης, οι υπεύθυνοι της δομής προσπάθησαν να διακόψουν τη σχολική φοίτηση ενός παιδιού. «Οταν ο πάτερ έμαθε ότι το παιδί φοιτά στο σχολείο, είπε “ακόμα σχολείο πάει αυτός; Να διακόψει άμεσα και να πιάσει δουλειά”. Το παιδί πλάνταξε στο κλάμα όταν το έμαθε. Και μάλιστα στη μέση της χρονιάς, ματαιώνοντας όλη την προσπάθεια».

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, η διευθύντρια της δομής αιτιολόγησε την απόφαση επειδή το παιδί «ήταν μεγάλο» και επειδή «όταν η Αθήνα [η διοίκηση] δίνει αυτή την εντολή δεν μας πέφτει λόγος». Επρεπε να ξεσηκωθεί το προσωπικό της δομής, όπως είπε, προκειμένου το παιδί να συνεχίσει κανονικά την εκπαίδευσή του.

«Με απομoνωσαν»

Aν κάτι προέκυψε με σαφήνεια από τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν η αποστροφή ενός 19χρονου μάρτυρα κατηγορητηρίου για την παλιά διοίκηση της «Κιβωτού» και τους κατηγορούμενους. Ο Κ.Μ. που κατέθεσε χθες παρέμεινε για χρόνια στη δομή του Διμηνίου. Hταν λιγομίλητος και λακωνικός στις απαντήσεις του –οι οποίες ακούγονταν αχνά ακόμη και στον πρόεδρο της έδρας που βρισκόταν απέναντί του– και ήταν εμφανής η δυσκολία του να περιγράψει τις συνθήκες διαβίωσης εντός του ιδρύματος. Οταν ρωτήθηκε πώς ήταν η καθημερινότητα στη δομή, το παιδί αρνήθηκε να απαντήσει, ξεφυσώντας. Ενώ όταν η εισαγγελέας της έδρας το ρώτησε «αν θα ήθελε να έχει επαφή με τους κατηγορούμενους», εκείνο, εμφανώς αναστατωμένο, έγνεψε αρνητικά με το κεφάλι.

«Δεν μου άρεσε στην “Κιβωτό”», δήλωσε περιγράφοντας πως, επειδή ανήκε στην ηλικιακή ομάδα των «μεγάλων παιδιών», εργαζόταν στους στάβλους και στα χωράφια 8 ώρες τα Σαββατοκύριακα. Τις καθημερινές εργαζόταν, μετά το σχολείο, μόνο τα απογεύματα, επί 5 ώρες.

Ενδεικτικές ήταν οι απαντήσεις του όταν οι ερωτήσεις προσανατολίστηκαν στις «συνέπειες» που είχαν οι τρόφιμοι όταν έκαναν κάποια αταξία, όπως για παράδειγμα να μη βγαίνουν έξω ή να μην έρχονται σε επαφή με τα υπόλοιπα παιδιά. «Εσένα σε έχουν κλείσει κάπου μόνο σου;» ρωτήθηκε από συνήγορο υποστήριξης της κατηγορίας, για να απαντήσει: «Ναι. Τιμωρία για μία βδομάδα. Γιατί έκανα παρκούρ».

Η δίκη μεταδίδεται σε ζωντανό χρόνο από το KivotosTrialWatch.

Πηγές: efsyn.gr | omniatv.com