Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αναρχικός Γιώργος Καλαϊτζίδης διώκεται για ανάρτηση στο facebook. Στις 20 Ιανουαρίου του 2020 είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση εννέα μηνών με αναστολή για το αδίκημα της «διέγερσης για την διάπραξη κακουργημάτων», είχε παραπεμφθεί για ηθική αυτουργία σε φθορές, με αφορμή σχετικό σχόλιο του στο Facebook. Πρόκειται για την πρώτη καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου για το εν λόγω αδίκημα με αφορμή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα η πραγματική έκτιση ποινής για ένα τέτοιο αδίκημα, δηλαδή μία ανάρτηση στα social media (!) είναι υπαρκτή, αφού με τον νέο Ποινικό Κώδικα προβλέπεται ότι «όποιος με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου απειλεί με τέλεση τρομοκρατικής πράξης ή προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξή της και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη τιμωρείται με φυλάκιση».
Η διαφορά με τότε και με τη νέα του δίκη χθες 28/5 έγκειται ότι ο Γ. Καλαϊτζίδης κατηγορήθηκε για εγκλήματα που εμπίπτουν στο άρθρο 187Α του αντιτρομοκρατικού νόμου. Μια καταφανή προσπάθεια της Ανιτρομοκρατικής για να τον κλείσει φυλακή, η οποία τελικά εξελίχθηκε σε φιάσκο. Παρά τις τυμπανοκρουσίες και τα σόου της Αντιτρομοκρατικής με τα αλεξίσφαιρα γιλέκα αθωώθηκε για την κατηγορία της «τρομοκρατίας» το μέλος του Ρουβίκωνα, ενώ καταδικάστηκε για το απλό πλημμέλημα της διέγερσης «σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια» με το άρθρο 184.
Υπενθυμίζεται ότι μέσα από δημοσίευσή του στο Facebook, ο Καλαϊτζίδης προανήγγειλε «παρεμβάσεις» εάν δεν σταματούσαν οι παρενοχλήσεις των ΜΑΤ προς το κοινωνικό κέντρο ΒΟΞ και τους ανθρώπους που πηγαίνουν σε αυτό.
Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι η κατηγορία της «τρομοκρατίας» δεν θα μπορέσει να στηριχθεί, με την ίδια την Εισαγγελέα να θέτει την ερώτηση ποια από τα χαρακτηριστικά της τρομοκρατίας όπως ορίζεται από τη νομοθεσία, εκτιμά ο αστυνομικός ότι πληρούνται.
Οι ερωτήσεις της συνηγόρου υπεράσπισης Άννυς Παπαρρούσου εστίασαν στο ζήτημα της στοχοποίησης του Γ. Καλαϊτζίδη και του πώς «έτυχε» η Αντιτρομοκρατική να προσέξει μια τέτοια ανάρτηση ενώ καθημερινά στο διαδίκτυο δημοσιεύονται από χρήστες πραγματικά βίαια μηνύματα. Η κ. Παπαρρούσου ρώτησε τον αστυνομικό ποια από τα χαρακτηριστικά της τρομοκρατίας πληρούνται, αναφέροντάς τα ένα-ένα, με βάση σχετικές οδηγίες της κείμενης νομοθεσίας. Έντονα γέλια ακούστηκαν στην αίθουσα όταν η συνήγορος υπεράσπισης αντλώντας ορισμούς από τις οδηγίες ρώτησε αν ο κ. Καλαϊτζίδης κατέλαβε κάποιο αεροσκάφος ή χρησιμοποίησε πυρηνικά και ο αστυνομικός απάντησε ότι δεν γνωρίζει.
Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο πρώτος μάρτυρας υπεράσπισης, Νίκος Γιαννόπουλος, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Ο Γ. Καλαϊτζίδης είναι ένας συγκροτημένος χαρακτήρας και πραγματικός αγωνιστής ενάντια στη κυρίαρχη τάξη πραγμάτων. Διάβασα την ανάρτηση. Είναι μαχητική όμως δεν είναι τρομοκρατία. Αυτά που συμβαίνουν στα Εξάρχεια δικαιολογούν τον θυμό ακόμα και πιο ψύχραιμων ανθρώπων σαν εμένα. Στις δεκαετίες που ασχολούμαι έχω δει πολύ πιο σοβαρά πράματα από αυτήν την ανάρτηση του Καλαϊτζίδη. Έχω δει πχ αφίσα ‘μπουρλότο και φωτιά σε όλα τα κελιά’, αλλά φυσικά δεν παραπέμφθηκε κανένας.»
Μετά από αυτήν την κατάθεση ανέβηκαν με τη σειρά στο βήμα τρεις δημοσιογράφοι, η Δανάη Κισκήρα-Μπαρτσώκα, ο Κωνσταντίνος Πουλής και η Μαρία Κεφαλά, οι οποίοι υποστήριξαν πως με τη δίωξη αυτής της ανάρτησης παραβιάζεται η ελευθερία έκφρασης και κινδυνεύει γενικότερα η δημοκρατία.
Ιδιαίτερα συναισθήματα προκάλεσε η Μαρία Κεφαλά όταν περιέγραψε πως δέχτηκε σεξιστική επίθεση από τα ΜΑΤ, ενώ μάλιστα βρισκόταν με ανθρώπους που έχασαν τα παιδιά τους στα Τέμπη. Ανέφερε συγκεκριμένα:
«Δημοσιογραφώ τα τελευταία 33 χρόνια. Γνωρίζω προσωπικά τον κ. Καλαιτζιδη, καθώς κλήθηκα να συντονίσω μια εκδήλωση για τα Τέμπη, καθώς κάνω ένα ντοκιμαντέρ για το μέσο που εργάζομαι. Κάποια στιγμή βγαίνω έξω από το ΒΟΞ με τη μαμά του Βάιου Βλάχου γιατί ήταν πολύ συγκινημένη. Εκεί ακούω τον ΜΑΤατζή απέναντι να λέει, ‘αυτή με τα μαύρα είναι μάνα του νεκρού, η άλλη είναι η δημοσιογράφος’. Φεύγοντας με τους συγγενείς των νεκρών περνάμε μπροστά απ’ τα ΜΑΤ και ένας αστυνομικός απευθύνεται σεξιστικά και υβριστικά. Γύρισα να ρωτήσω τι συμβαίνει και εκφράστηκαν ακόμα χειρότερα. Έφυγα τελικά με τους συγγενείς των νεκρών, τους ανθρώπους που ένιωθαν διαλυμένοι και κλαίγανε».
Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε η Αγγελική Βαλσαμάκη η οποία περιέγραψε το πώς βιώνει η ίδια την αστυνομική παρουσία στα Εξάρχεια. Η μάρτυρας ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Η κατάσταση που επικρατεί στα Εξάρχεια είναι ασφυκτική. Έχουμε περιορισμένο χώρο λόγω του εργοταξίου του Μετρό και έντονη αστυνομική παρουσία. Ήμουν μάρτυρας σε πολλά περιστατικά όπου οι αστυνομικές δυνάμεις προκαλούσαν. Παρενοχλούσαν τον κόσμο που έμπαινε στο ΒΟΞ κτλ. Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι μέλος του Ρουβίκωνα για να διαμαρτυρηθεί για αυτό που συμβαίνει. Όταν βγαίνω να πάω το παιδί μου στο σχολείο και βλέπω τον άντρα της ΟΚΠΕ να κρατάει το αυτόματο όπλο με το χέρι στη σκανδάλη και εγώ να του λέω αν γίνεται να πάει λίγο πιο εκεί για να περάσω τον δρόμο με το 10χρονο παιδί μου και ακούω σφυρίγματα, τότε τι να πω.»
Τέλος, στο βήμα ανέβηκε ο κατηγορούμενος Γ. Καλαϊτζίδης ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Για 2 μέρες με περιέφεραν σαν τον Χάνιμπαλ Λέκτερ, με αλεξίσφαιρο με το αυτόματο να με στοχεύει. Μια κυρία ρωτούσε αν κινδυνεύει και όταν της είπα ότι με έχουν έτσι για ανάρτηση στο Facebook γέλαγε. Με είχαν κλειδωμένο μόνο μου χωρίς να μου δίνουν νερό. Ο κοινωνικός χώρος Βοξ είναι περικυκλωμένος από τα ΜΑΤ και κάθε μέρα λένε διάφορα. Περνάνε οι φίλες μου και έρχονται τα ΜΑΤ, δε θα σας κρύψω τι λένε».
Στη συνέχεια το μέλος του Ρουβίκωνα κατήγγειλε πολλές σεξιστικές επιθέσεις της αστυνομίας με υβριστική γλώσσα και συνέχισε λέγοντας:
«Για πόσο να μας βγάζουν βίντεο με τα προσωπικά τους κινητά (και όχι την υπηρεσιακή κάμερα.) Για πόσο να σπρώχνουν τους φίλους μας όταν βγαίνουν. Πάω στον επικεφαλής και του λέω στον Πληθυντικό όσα συμβαίνουν και μου λέει ‘έχετε δίκιο’, αλλά σα να λέει ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι. Μια φορά λέγανε οι ΜΑΤατζήδες φωναχτά για να τα ακούσουμε ότι θα μπουν με τα καλάσνικοφ στο ΒΟΞ. Τους λέω στον Πληθυντικό ότι ‘Κύριοι, νόμιμα μπορείτε να μπείτε
μόνο με ένταλμα Εισαγγελέα’ και μου απάντησαν οι ΜΑΤατζήδες «Εμείς τον Εισαγγελέα τον γράφουμε στα…μας». Όταν έγιναν οι αντιφασιστικές συγκεντρώσεις κυκλοφόρησε η φωτογραφία μου από όλους τους φασιστικούς λογαριασμούς και έλεγα σήμερα αύριο θα με σκοτώσουν θα μου βγάλουν τα μάτια κτλ. Έναν από αυτούς δεν κυνήγησαν και κυνηγούν εμένα που κάνω αναρτήσεις για ‘παρεμβάσεις’;».
Στη συνέχεια ακολούθησε ένας διάλογος που συμπυκνώνει βαθύτερα ζητήματα καθώς μετά την αναφορά μιας παρέμβασης του Ρουβίκωνα για τα Τέμπη, η δικαστίνα ρώτησε αν «υπάρχει αξιόποινη πράξη» και ο Γ. Καλαϊτζίδης απάντησε: «Ναι. Αξιόποινη πράξη ήταν τα Τεμπη. Ήταν οι 600 νεκροί στην Πύλο. Το κράτος ξεκινάει και εμείς ακολουθούμε».
Μετά από αυτά, ο Γ. Καλαϊτζίδης ανέφερε ότι «Αν μας έλεγαν πριν από χρόνια ότι ένα Μονομελές δικαστήριο δικάζει για τρομοκρατία κάποιον που έκανε ένα ποστ, θα λέγαμε πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο σε αυτήν την χώρα; Η άρχουσα τάξη μας προκαλεί να κάνουμε το λάθος βήμα. Να βγούμε από το ΒΟΞ να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπειά μας, να παίξουμε ξύλο με τα ΜΑΤ, να μας βάλουν όλους φυλακή.».
Μετά την απόφαση του δικαστηρίου ο Γιώργος Καλαϊτζίδης δήλωσε:
«Έξι μήνες με τριετή αναστολή. Μία ποινή την οποία την περιμέναμε. Έχει επαναληφθεί κατά καιρούς η ποινικοποίηση του πολιτικού λόγου. Και σε άλλα δικαστήρια που έχω συρθεί είχαμε καταδικαστικές αποφάσεις και φυσικά σε δεύτερο βαθμό είχαμε αθωωτικές. Εμείς διεκδικήσαμε σήμερα στη δικαστική αίθουσα την πολιτική μας και προσωπική μας αξιοπρέπεια όπως διεκδικούμε κάθε μέρα στο κοινωνικό κέντρο ΒΟΞ και συνεχίζουμε να παλεύουμε. Αυτή η ποινή δεν πρόκειται να μας σταματήσει από το να διεκδικούμε την αξιοπρέπεια αυτή».
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά την καταδικαστική απόφαση, η έκβαση της συγκεκριμένης δίκης έχει έναν ευρύτερο αντίκτυπο που δεν είναι ευνοϊκός ούτε για την κυβέρνηση ούτε για την αστυνομία . Καταρχήν έγινε εμφανές για όποιον βρισκόταν στην αίθουσα ότι η προσπάθεια να θεωρηθεί ο Ρουβίκωνας τρομοκρατική οργάνωση κατέρρευσε από τα πρώτα λεπτά της δίκης, κάτι που πιθανότατα θα έχει συνέπειες και στην μεγαλύτερη δικογραφία που αντιμετωπίζει ο Ρουβίκωνας ως «τρομοκρατική οργάνωση».
Επιπλέον, ο νόμος Φλωρίδη δέχτηκε δυο σαφή πλήγματα. Το σημαντικότερο είναι πως η κατεύθυνση για πιο εύκολες φυλακίσεις, δεν πέρασε στη συγκεκριμένη περίπτωση, με τον Γ. Καλαϊτζίδη να αφήνεται ελεύθερος με αναστολή. Το δεύτερο στοιχείο που αξίζει να υπογραμμισθεί είναι πως η κατεύθυνση να μην καταθέτουν στο δικαστήριο οι μάρτυρες αστυνομικοί, αλλά να λαμβάνεται υπόψιν μονάχα η γραπτή τους κατάθεση, αποτελεί επίσης πλευρά του νόμου που δεν εφαρμόστηκε.