ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ: Ο ΣΥΝΙΔΡΥΤΗΣ “ΚΑΙΕΙ” ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Μέχρι την περασμένη Παρασκευή που βρέθηκε ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, o Γιάννης Περδικάρης παρέμενε στην αφάνεια στο δικαστήριο με βασικό κατηγορούμενο τον ομοϊδεάτη και άλλοτε στενό συνεργάτη του, Νίκο Μιχαλολιάκο.

Όπως γράφει στο ρεπορτάζ της για την “Εφημερίδα των Συντακτών” η Εύα Παπαδοπούλου,

ο Γιάννης Περδικάρης (Ιων Φιλίππου) κατέθεσε ότι αυτός έγραψε το γνήσιο καταστατικό της Χρυσής Αυγής που είχε αποκαλύψει ο Δημήτρης Ψαρράς.

Ιδρυτικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής και παλιός του «συναγωνιστής», ο Ιων Φιλίππου, όπως ήταν το ψευδώνυμο με το οποίο υπέγραφε τα κείμενα της εγκληματικής οργάνωσης, έχει περιγράψει με πάσα λεπτομέρεια στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο «Πολιτικός Οδοδείκτης» την αρχική συγκρότηση της Χρυσής Αυγής τη δεκαετία του ’80 και έχει επιβεβαιώσει με κάθε τρόπο τη ναζιστική ιδεολογία της εγκληματικής οργάνωσης, τη δολοφονική δράση της και την Αρχή του Αρχηγού που περιγράφεται σε ειδικό κεφάλαιο στο γνήσιο καταστατικό της οργάνωσης και το οποίο είναι εξόχως ενοχοποιητικό για τον Μιχαλολιάκο. Ο Περδικάρης, αν και έφυγε από τη Χ.Α. τη δεκαετία του ’90, αργότερα, όταν η οργάνωση βρισκόταν στην ακμή της, επέστρεψε, παρ’ όλα αυτά δεν κλήθηκε ως μάρτυρας στην πρωτοβάθμια δίκη της Χρυσής Αυγής.

Καταστατικο-βιτρινα

Καμία αντίρρηση δεν υπήρξε από κανέναν παράγοντα της δίκης, όταν ο κατηγορούμενος Λαγός πριν από μερικές συνεδριάσεις, ζήτησε να κληθεί ως μάρτυρας ο «θεωρητικός» της οργάνωσης. Το αίτημα έγινε στη διάρκεια της κατάθεσης του δημοσιογράφου Δημήτρη Ψαρρά, ο οποίος αναφερόμενος στο γνήσιο καταστατικό της οργάνωσης που έστειλε η Χρυσή Αυγή στα γραφεία του «Σχολιαστή» το 1988, και το οποίο προσκόμισε ο ίδιος στις αρχές το 2013, επιχειρηματολόγησε για τη γνησιότητά του.

Η ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης διατείνεται ότι είναι πλαστό, σε αντίθεση με το καταστατικό-βιτρίνα που είχε καταθέσει η Χρυσή Αυγή στον Αρειο Πάγο σε ανύποπτο χρόνο το 2012. Ο Γιάννης Λαγός ζήτησε από το δικαστήριο να καταθέσει ως μάρτυρας ο Γ. Περδικάρης με σκοπό να αμφισβητήσει τη γνησιότητα του πρώτου καταστατικού. Ωστόσο ο μάρτυρας, τραβώντας το χαλί κάτω από τα πόδια της υπεράσπισης, το μόνο που έκανε ήταν να επιβεβαιώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το κατηγορητήριο που βαραίνει τα στελέχη της οργάνωσης.

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως το καταστατικό ήταν δικό του πόνημα και πως εκείνος το έστειλε στον «Σχολιαστή». Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι δικαστές της έδρας παρακολουθούσαν τον μάρτυρα να επιμένει πως όλο το καταστατικό της οργάνωσης που περιλαμβάνει την Αρχή του Αρχηγού «ήταν απολύτως γνήσιο», αλλά ουδέποτε εγκρίθηκε από τον Μιχαλολιάκο γιατί εκπροσωπούσε και ήλεγχε τους «ιδεολογικά πεζοδρομιακούς». Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Γ. Περδικάρης επιβεβαιώνει την εγκληματική δράση της οργάνωσης κάνοντας σαφή διάκριση μεταξύ των «ιδεολόγων» της οργάνωσης -των οποίων ηγέτης ήταν ο ίδιος, όπως είπε- και των «ακτιβιστών» – που εκπροσωπούσε ο Μιχαλολιάκος, ο οποίος ήθελε, σύμφωνα με τον μάρτυρα, να «δράσει περαιτέρω πολιτικά».

Πρόεδρος: Δηλαδή στην πράξη δεν υπήρχε η Αρχή του Αρχηγού;

Μάρτυρας: Υπήρχε η αρχή του κάπελα (…) Ηταν ο κλειδοκράτορας. Θα μπορούσε να το κλείσει και να φύγει. Φυσικά είχε την εξουσία, αυτός ό,τι ώρα ήθελε έβαζε το κλειδί στην πόρτα και έφευγε.

Πρόεδρος: (…) Αρα δεν υπήρχε Χ.Α. χωρίς αυτόν.

Μάρτυρας: Οχι, πώς θα μπορούσε; (…) Αλλά αυτό δεν είναι Αρχηγία. Αρχηγία είναι η δύναμη του ηγέτη να βάλει τάξη, οργάνωση και αρχές. Η Χ.Α. ήταν μπουλούκι και έκανε γιουρούσια. Συμπεριλαμβανομένου του Φύσσα, ο Μιχαλολιάκος δεν είχε ιδέα.

(…)

Αναπληρώτρια εισαγγελέας: Πώς ήταν ακτιβιστής; Τι έκανε;

Μάρτυρας: Κατέβαινε στο πεζοδρόμιο για να συγκρουστεί (…) Χρυσή Αυγή ίσον πεζοδρόμιο.

Ο Γιάννης Περδικάρης έφυγε από την οργάνωση έπειτα από εσωτερική ρήξη τη δεκαετία του ‘90 και επέστρεψε για λίγο στη Χρυσή Αυγή το 2012 «υπό το κράτος του ενθουσιασμού», όπως είπε στο δικαστήριο, για την είσοδο της εγκληματικής οργάνωσης στη Βουλή. Στη συνέχεια ο μάρτυρας, ο «μόνος αυθεντικός χρυσαυγίτης», όπως αυτοχαρακτηρίστηκε, εξέφρασε το παράπονό του πως η Χρυσή Αυγή δεν λειτουργούσε κατά τα δικά του πρότυπα υπό την καθοδήγηση του Μιχαλολιάκου («Μπορεί ένας Αρχηγός να λέει ότι θα ακονίζουμε τις ξιφολόγχες;»). Αλλά και για το γεγονός πως ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος χαρακτήριζε «ανόητο» και «πλαστό» το κείμενο του καταστατικού, επιχειρώντας με κάθε τρόπο να μην αναγνωστεί στη πρωτοβάθμια δίκη, στην προσπάθειά του να αποτινάξει τη χιτλερική Αρχή του Αρχηγού. «Αν προδίδεις αυτά, είσαι ευτελής άνθρωπος και δεν μπορείς να είσαι αρχηγός!», απάντησε.

Την ίδια δυσμένεια εξέφρασε και όταν ρωτήθηκε από τους δικηγόρους της υποστήριξης της κατηγορίας για το γεγονός πως ο Μιχαλολιάκος, στην προσπάθειά του να απεμπλακεί από τις δικαστικές περιπέτειες της οργάνωσης, αποτίναξε και τη διακήρυξη με τις θέσεις της Χρυσής Αυγής την οποία επίσης συνέταξε ο ίδιος ως ιδεολογικός επικεφαλής της. Αλλωστε, τα περιοδικά της Χρυσής Αυγής πρόβαλλαν σε περίοπτη θέση τη συγκεκριμένη διακήρυξη, ασχέτως του κρυφτού που έπαιξε ο διευθυντής της εγκληματικής οργάνωσης κάποιες δεκαετίες αργότερα.

Κατά τα άλλα, μέσα από την κατάθεσή του επιβεβαίωσε και το χρυσαυγίτικο προφίλ των κατηγορούμενων, την ιεραρχική δομή της οργάνωσης, το «αίμα-τιμή» ως μετάφραση του συνθήματος του ναζιστικού κόμματος του Χίτλερ «Βlut und Εhre», όπως και τον ναζιστικό χαρακτήρα του περιβόητου συνθήματος της οργάνωσης «θα ξαναγυρίσουμε και θα τρέμει η γη». «Αποδίδεται στον Γκέμπελς», σημείωσε ο μάρτυρας.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη με τη συνέχεια της εξέτασης του Γ. Περδικάρη.