Το Διοικητικό Εφετείο Πάτρας έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής ποινής σε δύο φοιτητές του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών που είχαν αποκλειστεί από την εξεταστική του Ιουνίου λόγω της συνδικαλιστικής δράσης τους. Πρόκειται για τη πρώτη απόφαση που καταρρίπτει τον νόμο για πειθαρχικές διώξεις στα πανεπιστήμια.
Χθες Δευτέρα 17/6, το Διοικητικό Εφετείο Πάτρας έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής της ποινής σε δύο φοιτητές του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών. Η υπόθεση αφορούσε τη συμμετοχή τους σε κινητοποίηση του Φοιτητικού τους Συλλόγου στις 8-9 Φεβρουαρίου, η οποία είχε γίνει στο πλαίσιο των μαζικών και πολύμηνων πανεκπαιδευτικών και πανελλαδικών δράσεων ενάντια στην ψήφιση του νόμου περί ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αποτέλεσμα; Να τους επιβληθεί από τον πρόεδρο του Τμήματός τους η «ποινή» του αποκλεισμού από την (τρέχουσα) εξεταστική του Ιουνίου! Ηταν η πρώτη ποινή στην ιστορία των ελληνικών πανεπιστημίων –από την πτώση της δικτατορίας μέχρι σήμερα– που επιβλήθηκε για λόγους συνδικαλιστικής δράσης φοιτητών.
Οι δύο φοιτητές «αναγνωρίστηκαν» από τον πρόεδρο του τμήματος ως «ένοχοι» βάσει των πειθαρχικών διατάξεων που εμπνεύστηκε και επέβαλε με νόμο το 2022 (άρθρο 199 του ν. 4957/2022) η τότε υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Για παραπτώματα από χρήση των εγκαταστάσεων του ΑΕΙ μέχρι το… δημοφιλές πασπαρτού της «παρεμπόδισης της εύρυθμης λειτουργίας του ΑΕΙ» προβλέφθηκαν ποινές όπως:
α) έγγραφη επίπληξη,
β) απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις ενός ή περισσοτέρων μαθημάτων, για μία ή περισσότερες εξεταστικές περιόδους,
γ) προσωρινή ή μόνιμη απαγόρευση χρήσης εξοπλισμού ή εγκαταστάσεων του ιδρύματος,
δ) προσωρινή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας από έναν (1) έως είκοσι τέσσερις (24) μήνες και
ε) οριστική διαγραφή!
Σε απολογία
Ο πρόεδρος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας αποφάσισε να επιβάλει την ποινή της απαγόρευσης στις εξετάσεις του Ιουνίου αφού πρώτα, σύμφωνα με πληροφορίες, κάλεσε τους φοιτητές σε απολογία τις ημέρες που… απεργούσαν! Η απόφαση τότε είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις όχι μόνο από τον φοιτητικό κόσμο αλλά και από τον πανεπιστημιακό. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως εξεδόθη σχετική ανακοίνωση υπογεγραμμένη από εννέα Συλλόγους ΔΕΠ πανεπιστημίων, συμπεριλαμβανομένου και του συλλόγου της Πάτρας ο οποίος, τότε, είχε ανοιχτά καταγγείλει τις «επαναλαμβανόμενες ενέργειες της διοίκησης του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ως απαράδεκτες συνδικαλιστικές διώξεις».
Η υπόθεση, λόγω κατεπείγοντος χαρακτήρα, εκδικάστηκε χθες και το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής της ποινής από τους φοιτητές, χορηγώντας προσωρινή διαταγή περί αναστολής εκτελέσεως της πειθαρχικής απόφασης του προέδρου. Δεν είναι μόνο μια νίκη-μάθημα από τη Δικαιοσύνη προς πάσα αρχή και αυθαιρεσία αυτής στους κόλπους των ΑΕΙ, αλλά αποτελεί το πρώτο ανάχωμα στον ασύδοτο κυβερνητικό αυταρχισμό της Ν.Δ. που έχει τεντώσει το σχοινί των δικαιωμάτων και της δημοκρατικής λειτουργίας των ΑΕΙ σε σημείο πνιγμού. Αλήθεια, τι θα έλεγε η κ. Κεραμέως; Ή ο κ. Πιερρακάκης; Ή ο κ. Μητσοτάκης; Οτι «η δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της»; Ετσι είπε πρόσφατα, πάντως, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα Τεμπη…
ΥΓ.: Ο πρόεδρος του τμήματος είχε κινήσει την πειθαρχική διαδικασία εναντίον τεσσάρων μελών του Φ.Σ., τον πρόεδρο, δύο μέλη του Δ.Σ. και ένα μέλος του Συλλόγου. Αυτούς είχε αναγνωρίσει ότι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις οι οποίες είχαν αποφασιστεί από τη Γ.Σ. του Συλλόγου τους. Οι δυο φοιτητές κέρδισαν. Αναμένεται η απόφαση και για τους επόμενους.