ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΝ ΑΔΙΚΩΣ ΓΙΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Αθώοι κρίθηκαν σε δεύτερο βαθμό οι τρεις μετανάστες, μεταξύ των οποίων και ο Μεχμέτ Τσελίκ, που κατηγορούνταν για διακίνηση μεταναστών και πρωτόδικα τους είχε επιβληθεί ποινή 155 ετών κάθειρξης.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων δέχθηκε την ένσταση των κατηγορουμένων στην υπόθεση διακίνησης μεταναστών ότι δεν έχει δικαιοδοσία να εκδικάσει την υπόθεσή τους καθώς εξελίχθηκε σε διεθνή ύδατα.

Νωρίτερα, η εισαγγελέας έδρας είχε προτείνει την απόρριψη της ένστασης. Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων επεσήμανε πως οι 3 άνδρες κατηγορούμενοι δεν είχαν σκοπό να έλθουν στην Ελλάδα, κατευθύνονταν στην Ιταλία και δεν μπήκαν με τη θέληση τους στη χώρα μας.

Μάλιστα ο 36χρονος Κούρδος, Μεχμέτ Τσελίκ, το μόνο που είχε κάνει ήταν να ζητήσει βοήθεια από τις ελληνικές αρχές όταν το σκάφος που επέβαιναν είχε αρχίσει να παίρνει νερό.

Σημειώνεται ότι έξω από τα Δικαστήρια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης και αναρτήθηκε πανό προς τους τρεις μετανάστες, οι οποίοι έπεσαν θύμα του νόμου 4251/2014 του ελληνικού κράτους, σύμφωνα με τον οποίο όποιος συλλαμβάνεται στο πηδάλιο σκάφους, που μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες καταδικάζεται ως διακινητής σε εξοντωτικές ποινές φυλάκισης.

Στη δίκη παρέστη και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου ως επικεφαλής ομάδας ευρωβουλευτών που δραστηριοποιούνται για την ανατροπή του καθεστώτος άδικων κατηγοριών σε μετανάστες που βαφτίζονται διακινητές όχι μόνο από τα ελληνικά αλλά και από τα ιταλικά δικαστήρια.