Την αντίθεσή τους με τις δηλώσεις που έκανε προ ημερών ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών κατά της Ευρωπαίας εισαγγελέως για τα Τέμπη, εκφράζουν -σε κοινή δήλωσή τους- δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών.
Όπως επισημαίνουν «η δήλωση αυτή, απαξιωτική για την απώλεια των συγγενών των θυμάτων, δεν απηχεί τη θέση των διοικητικών δικαστών, που στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για πλήρη διελεύκανση του εγκλήματος και απόδοση όλων των ευθυνών που προκύπτουν».
Αναλυτικά η δήλωσή τους
«Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Βασίλης Φαϊτάς και Βανέσσα-Παναγιώτα Ντέγκα δηλώνουμε ότι η δημόσια τοποθέτηση του Προέδρου της Ένωσης Παναγιώτη Δανιά κατά της Ευρωπαίας Εισαγγελέως Λάουρα Κοβέσι, σχετικά με τη διερεύνηση των αιτιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, δεν εξυπηρετεί την υπόθεση της αναζήτησης της αλήθειας, σε μια περίοδο που οι συγγενείς των θυμάτων καταγγέλλουν παραβιάσεις του κράτους δικαίου και συγκαλύψεις. Η δήλωση αυτή, απαξιωτική για την απώλεια των συγγενών των θυμάτων, δεν απηχεί τη θέση των διοικητικών δικαστών, που στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για πλήρη διελεύκανση του εγκλήματος και απόδοση όλων των ευθυνών που προκύπτουν.
Βασίλης Φαϊτάς, Εφέτης ΔΔ
Βανέσσα-Παναγιώτα Ντέγκα, Πρόεδρος Πρωτοδικών ΔΔ»
Η δήλωση Δανιά
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Δανιάς κάλεσε την Ευρωπαία Εισαγγελέα «να κάνει τη δουλειά της αθόρυβα και μεθοδικά, όπως κάνουν οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ Δικαστές και Εισαγγελείς στις Χώρες-Μέλη, χωρίς βαρύγδουπες δηλώσεις που προσβάλουν την θεσμική αυτονομία των Κρατών Μελών της Ε.Ε. και την καθιστούν μέρος του προβλήματος, αντί της λύσης».
Αναλυτικά όσα υποστήριξε:
Noμίζω ότι η Ευρωπαία Εισαγγελέας υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητές της, όταν μας λέει ότι πρέπει να αλλάξουμε το νόμο περί ευθύνης Υπουργών (!!), ή και το Σύνταγμα (!!!), ώστε να μπορεί, δήθεν, να κάνει ανενόχλητη την έρευνά της. Θα της συνιστούσα, λοιπόν, να κάνει τη δουλειά της αθόρυβα και μεθοδικά, όπως κάνουν οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ Δικαστές και Εισαγγελείς στις Χώρες-Μέλη, χωρίς βαρύγδουπες δηλώσεις που προσβάλλουν την θεσμική αυτονομία των Κρατών Μελών της Ε.Ε. και την καθιστούν μέρος του προβλήματος, αντί της λύσης. Και δεν την εμποδίζει, βέβαια, η ασυλία των Υπουργών να ζητήσει έγγραφα (το σημαντικότερο), μαρτυρίες από μέλη Διοικήσεων κλπ., και στοιχεία από οποιαδήποτε πηγή της είναι χρήσιμα για την εργασία της.
Και η εργασία της δεν είναι να δίνει συνεντεύξεις στα μέσα και να μιλάει για το “τραύμα” των συγγενών των θυμάτων (αναμφίβολα υπαρκτό, αλλά αδιάφορο για την αναζήτηση της αλήθειας). Και αν διαπιστώσει, πράγματι, εμπόδια στο έργο αυτό από Υπουργούς, να τους κατονομάσει και να το στείλει στην (Ελληνική) Βουλή, που είναι η μόνη αρμόδια να επιληφθεί. Εκτός, αν ο σκοπός της είναι να κατέβει και αυτή στις Ευρωεκλογές, σαν τον Βέλγο ανακριτή της υπόθεσης της κ.Καϊλή. Διευκρινίζω ότι είναι προσωπική μου άποψη αυτή και όχι της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών.