ΔΙΑΣΩΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

Σε εξέλιξη είναι από τη νύχτα (16/5) επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό τριών αγνοουμένων μετά τη διάσωση 42 προσφύγων – μεταναστών που επέβαιναν σε σκάφος 27 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Κρήτης και συγκεκριμένα ανοιχτά της Παλαιόχωρας Χανίων.

Οι επιβαίνοντες στη λέμβο κάλεσαν σε βοήθεια το ιταλικό κέντρο έρευνας και διάσωσης, αναφέροντας ότι βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Η Ρώμη ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές για το συμβάν.

Στις έρευνες υπό τον συντονισμό EKΣEΔ συμμετέχουν πέντε παραπλέοντα πλοία, ένα περιπολικό του λιμενικού σώματος, ένα ναυαγοσωστικό και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα, 39 αλλοδαποί περισυνελέγησαν από παραπλέον πλοίο και μεταφέρθηκαν στην Παλαιοχώρα Χανίων, ένας περισυνελέγη από έτερο παραπλέον πλοίο και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Σούδας, ενώ ακόμη δύο, που εντοπίστηκαν σε θαλάσσια περιοχή 27 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Κρήτης, περισυνελέγησαν από ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και μεταφέρθηκαν επίσης στο αεροδρόμιο της Σούδας. Σύμφωνα με μαρτυρίες επιβαινόντων, στο σκάφος βρίσκονταν συνολικά 45 αλλοδαποί.

Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή συνεχίζονται ενώ ο καιρός είναι 5 μποφόρ Ανατολικός. 

Πρόκειται για τη δεύτερη επιχείρηση μέσα στο 24ωρο, αφού και χθες, εντοπίστηκαν 36 πρόσφυγες – μετανάστες στο Ελαφονήσι, με τις λιμενικές αρχές να έχουν συλλάβει δύο εξ αυτών, 32 και 37 ετών, ως χειριστές του πολυεστερικού σκάφους και διακινητές.