Μετά από αρκετές ημέρες από την ανακοίνωση της απόσυρσης του από την προεδρική κούρσα, ο Τζο Μπάιντεν απηύθυνε την Τετάρτη 24/07, ένα διάγγελμα από το Οβαλ Γραφείο. Μέσα από αυτό ήθελε από την μία να πλήξει τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ και από την άλλη να χρίσει την Κάμαλα Χάρις ως διάδοχο του.
Σύμφωνα με το CNN, ο Μπάιντεν ήταν αποφασισμένος να δείξει ότι θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του, ως πρόεδρος των ΗΠΑ, περιγράφοντας μία φιλόδοξη ατζέντα για το επόμενο διάστημα που υπογράμμιζε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να χτίζει πάνω στην κληρονομιά του.
Η έμμεση επίθεση στον Τραμπ
Αν και ο Μπάιντεν δεν ανέφερε τον Τραμπ, τον πρώην Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, στη 10λεπτη ομιλία του στο Οβάλ Γραφείο, φρόντισε να τον πλήξει έμμεσα. Οι παρατηρήσεις του διαπνέονταν από μια βαθιά αίσθηση του επείγοντος σχετικά με αυτό που ο απερχόμενος πρόεδρος έβλεπε ως το διακύβευμα των εκλογών.
Στο πρώτο μέρος της ομιλίας του σκιαγράφησε τις επιλογές που αντιμετωπίζουν οι ψηφοφόροι τον Νοέμβριο – μια αντίθεση που ο ίδιος ο Μπάιντεν ήλπιζε να αναδείξει κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας επανεκλογής που τελικά αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει.
«Οι Αμερικανοί θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στο να προχωρήσουν μπροστά ή πίσω, ανάμεσα στην ελπίδα και το μίσος, ανάμεσα στην ενότητα και τη διαίρεση», είπε ο Μπάιντεν αφήνοντας αιχμές για τον Τραμπ. «Πρέπει να αποφασίσουμε – πιστεύουμε ακόμα στην ειλικρίνεια, την αξιοπρέπεια, τον σεβασμό, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία».
«Το σπουδαίο με την Αμερική είναι ότι εδώ δεν κυβερνούν οι βασιλιάδες και οι δικτάτορες – ότι κυβερνούν οι άνθρωποι», είπε ο Μπάιντεν κλείνοντας την ομιλία του. «Η ιστορία είναι στα χέρια σας. Η εξουσία είναι στα χέρια σας. Η ιδέα της Αμερικής βρίσκεται στα χέρια σας».
«Θα συνεχίσω να εργάζομαι»
Θέλοντας να απαντήσει σε αυτούς που λένε πως πρέπει να παραιτηθεί και από την προεδρία, ο Μπάιντεν είπε πως θα συνεχίσει να εργάζεται τους τελευταίους έξι μήνες της θητείας του. Ο ίδιος ανέφερε ότι θέλει να υποστηρίξει την κληρονομιά του λύνοντας προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας και ανανεώνοντας τις συμμαχίες με χώρες του εξωτερικού.
Ο κατάλογος των εργασιών του ήταν γεμάτος από βαρυσήμαντα ζητήματα. Είπε ότι θα εργαστεί για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα, να φέρει πίσω τους ομήρους και να προσπαθήσει «να φέρει ειρήνη και ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο». Ο Μπάιντεν συναντάται την Πέμπτη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Θα συνεχίσει να εργάζεται για τη μείωση του κόστους για τις οικογένειες και την υπεράσπιση των προσωπικών ελευθεριών, θα συνεχίσει να μάχεται κατά του «μίσους και του εξτρεμισμού» και θα πιέσει για τον τερματισμό της ένοπλης βίας.
Είπε επίσης ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την πρωτοβουλία του να βρεθεί θεραπεία για τον καρκίνο όπως τον ξέρουμε, αλλά και να πιέσει για ακόμα περισσότερες μεταρρυθμίσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο.
«Πρέπει να ενώσουμε το έθνος»
Ο Μπάιντεν κατάλαβε επιτέλους αυτό που του έλεγαν οι Δημοκρατικοί – ότι ήρθε η ώρα να παραδώσει την εξουσία σε μια νεότερη γενιά – και το αγκάλιασε, ζητώντας να αναδειχθούν «φρέσκες φωνές, νεότερες φωνές» στην πολιτική.
«Αποφάσισα ότι ο καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός είναι να δώσω τη σκυτάλη σε μια νέα γενιά. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενώσουμε το έθνος μας», είπε, ενώ πίστευε ότι η προεδρία του άξιζε μια δεύτερη θητεία.
Επί μήνες, ο Μπάιντεν επέμενε ότι μόνο αυτός θα μπορούσε να αναμετρηθεί με τον Τραμπ και να κερδίσει. Αυτό όμως άλλαξε μετά το ντιμπέιτ με τον Τραμπ στις 27 Ιουνίου, όταν έχασε τον ειρμό της σκέψης του και απέτυχε να ελέγξει τα ψεύδη του πρώην προέδρου.
Η εμφάνισή του δημιούργησε μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με την ηλικία του και την ικανότητά του να κάνει τη δουλειά του για άλλα τέσσερα χρόνια και ώθησε τους Δημοκρατικούς να ζητούν όλο και περισσότερο να αποχωρήσει. Η αντιπαράθεση διήρκεσε 24 ημέρες προτού ο Μπάιντεν υποχωρήσει, λέγοντας ότι έπρεπε να ενώσει το κόμμα του.
Η στήριξη προς την Κάμαλα Χάρις
Στο επίσημο περιβάλλον του Οβάλ Γραφείου, ο Μπάιντεν απέφυγε να μιλήσει ανοιχτά πολιτικά. Ωστόσο, εξήρε την αντιπρόεδρο Kamala Harris ως «σκληρή» και «ικανή» και έδωσε μια όχι και τόσο διακριτική ώθηση στους ψηφοφόρους. «Υπήρξε ένας απίστευτος συνεργάτης για την ηγεσία της, για τη χώρα μας», είπε. «Τώρα η επιλογή εναπόκειται σε εσάς, τον αμερικανικό λαό. »
Η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν ανάρτησε ένα χειρόγραφο σημείωμα μετά την ομιλία του προέδρου ευχαριστώντας «εκείνους που δεν ταλαντεύτηκαν ποτέ, που αρνήθηκαν να αμφιβάλουν». Ευχαρίστησε τους υποστηρικτές της για την εμπιστοσύνη τους στον πρόεδρο. «Τώρα ήρθε η ώρα να εμπιστευτούμε την Καμάλα».
Τι θα γίνει αν κερδίσει ή χάσει η Χάρις
Σύμφωνα με όσα λένε αναλυτές και συνεργάτες του, ο Μπάιντεν ξέρει πως αν η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ χάσει τη μάχη απέναντι στον Τραμπ, θα του ασκηθεί κριτική, για την μεγάλη παραμονή του στον αγώνα, αλλά και ότι δεν έδωσε χρόνο σε αυτήν ή σε άλλο Δημοκρατικό να οργανώσει αποτελεσματικά μία εκστρατεία ενάντια στον Τραμπ.
Σε περίπτωση όμως που νικήσει, τα πράγματα αλλάζουν. Θα αναφέρουν ότι η πολιτικές του νίκες θα διασφαλιστούν και θα επεκταθούν και θα τον θυμούνται για την απόφασή του να κάνει στην άκρη για την επόμενη γενιά ηγεσίας.