ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΤΟ Ε.Σ.Υ.

Με συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας και πορεία που κατάληξε στην Βουλή, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας και όλους τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου, απαίτησαν την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στις δημόσιες μονάδες και τις δομές υγείας.

Οι υγειονομικοί εξέφρασαν την διαμαρτυρία τους ενάντια στις χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων και επικουρικών που δρομολογεί η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες και απαίτησαν την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και να δοθούν λεφτά για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Η κινητοποίηση έγιναν στο πλαίσιο της σημερινής 5ωρης πανελλαδικής στάσης εργασίας που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων. Χιλιάδες συμβασιούχοι διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλειά και τη μονιμοποίησή τους, κόντρα στην κατάρρευση των δημόσιων μονάδων.

Αφορμή για τη νέα κινητοποίηση είναι η κοροϊδία του υπουργείου Εργασίας απέναντι στους υγειονομικούς, αφού ενώ είχε δεσμευτεί για ετήσια παράταση των συμβάσεων, τελικά με σχετικό νομοσχέδιο που είναι σε διαβούλευση οι παρατάσεις περιορίζονται σε 3 και 6 μήνες στην καλύτερη περίπτωση. 

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, οι χιλιάδες συμβασιούχοι κι επικουρικοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες κι εάν απολυθούν σημαίνει την κατάρρευση του δημοσίου συστήματος υγείας, το οποίο έτσι κι αλλιώς μετράει περίπου 30.000 κενές οργανικές θέσεις.

«Δεν ζητάμε απλώς την παράταση των συμβάσεων. Θέλουμε μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Το 1/3 του προσωπικού είναι συμβασιούχοι στηρίζουν τη λειτουργία του συστήματος υγείας δίπλα στους μόνιμους συναδέλφους. Δε συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο από τη μονιμοποίηση μας», επεσήμανε.

Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων πραγματοποίησαν μπροστά στα γραφεία της 3ης ΥΠΕ εργαζόμενοι νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα της ΕΝΙΘ.

Το μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ Γίαννης Κούτρας χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση του υπουργείου Υγείας να ανανεώσει μόνο για έξι μήνες τις συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού των νοσοκομείων, οι οποίες λήγουν στις 31/12.

«Αυτό γίνεται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Είναι ένα έμμεσο μήνυμα ότι έρχεται η απόλυσή σας και είναι απαράδεκτο την ώρα που η εμπειρία δείχνει ότι χωρίς τους συμβασιούχους και τους επικουρικούς δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία. Και στην περίοδο του covid αλλά και μετά, αυτό που αποδείχθηκε είναι ότι είναι απαραίτητο προσωπικό, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ζητούμε τη μονιμοποίησή τους» ανέφερε ο κ. Κούτρας.

Παράλληλα σημείωσε ότι δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις των ειδικευόμενων ιατρών οι οποίες είχαν παραταθεί και ότι χωρίς αυτούς δεν μπορούν να λειτουργήσουν τμήματα και κλινικές.

«Θα συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι. Αυτό είναι η απόφασή μας, αυτό ζητάμε όλα αυτά τα χρόνια. Ακόμη κι αν δώσουν την ετήσια παράταση είναι ένα μπάλωμα. Πιστεύουμε ότι η πραγματική λύση είναι η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις» πρόσθεσε ο κ. Κούτρας.