Δεν θα εμφανίζονται στο δικαστήριο για να αποφεύγεται η «ψυχική τους καταπόνηση» οι μάρτυρες αστυνομικοί για να καταθέτουν, σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα που έχει τεθεί σε διαβούλευση και όπως αναφέρει, «προανακριτικοί υπάλληλοι που έχουν καταθέσει στην προδικασία δεν καλούνται στο ακροατήριο αλλά αναγιγνώσκονται οι καταθέσεις τους».
Ένα από τα πολλά σοβαρά προβλήματα του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που έχουν τεθεί σε διαβούλευση από την κυβέρνηση, είναι πως «αστυνομικοί και λοιποί προανακριτικοί υπάλληλοι που έχουν καταθέσει στην προδικασία δεν καλούνται στο ακροατήριο αλλά αναγιγνώσκονται οι καταθέσεις τους». Η διάταξη αυτή προστατεύει τις ψευδείς καταθέσεις αστυνομικών σε υποθέσεις αστυνομικής βίας και συλλήψεων σε διαδηλώσεις, καθώς οι αντιφάσεις στις οποίες πέφτουν οι αστυνομικοί στις καταθέσεις τους στο δικαστήριο είναι αποφασιστικής σημασίας για την απόδειξη της αθωότητας των κατηγορουμενων.
Συγκεκριμένα, στο νέο άρθρο 63 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, διαβάζουμε:
Πρόβλεψη εξαίρεσης εμφάνισης μαρτύρων στην ακροαματική διαδικασία – Προσθήκη παρ. 5 στο άρθρο 215 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
Στο άρθρο 215 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προστίθεται παρ. 5 ως εξής:
«5. Αστυνομικοί και λοιποί προανακριτικοί υπάλληλοι που έχουν καταθέσει στην προδικασία δεν καλούνται στο ακροατήριο αλλά αναγιγνώσκονται οι καταθέσεις τους. Ο εισαγγελέας και το δικαστήριο μπορούν κατ’ εξαίρεση να παραγγείλουν την κλήτευσή τους, αν η εξέτασή τους στο ακροατήριο είναι αναγκαία για την ασφαλή διάγνωση της κατηγορίας.».
Το γεγονός ότι οι αστυνομικοί, που συνήθως είναι οι βασικοί μάρτυρες σε σειρά υποθέσεων, δεν θα καλούνται, εκτός εξαιρέσεων, να επιβεβαιώσουν τα όσα έχουν υποστηρίξει ενώπιον δικαστηρίου είναι βαθιά προβληματικό.
Είναι πάρα πολλές οι υποθέσεις συλλήψεων «στον σωρό» σε διαδηλώσεις και αστυνομικής βίας, όπου οι αστυνομικοί, σε όμοιες καταθέσεις, καταλογίζουν στα θύματα σειρά αδικημάτων, τα οποία στη συνέχεια δεν επιβεβαιώνονται στο δικαστήριο. Μάρτυρες αστυνομικοί εμφανίζονται να καταθέσουν και καταφεύγουν σε «δεν ξέρω» και «δεν θυμάμαι» απέναντι στις ερωτήσεις της έδρας και των συνηγόρων υπεράσπισης, ενώ πέφτουν και σε πάρα πολλές αντιφάσεις, που οδηγούν τελικά, μαζί με άλλα στοιχεία, στη δικαίωση των κατηγορούμενων.
Με σχόλιό της στη δημόσια διαβούλευση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων «εκφράζει την ικανοποίησή της για την πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης να υιοθετήσει την προτεινόμενη ρύθμιση που αφορά την εξαίρεση εμφάνισης μαρτύρων αστυνομικών στην ακροαματική διαδικασία»
Όπως υποστηρίζει επίσης η ΠΟΑΣΥ:
Ήταν ένα πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού μας κινήματος το οποίο υιοθετήθηκε από τον κ. Υπουργό και τέθηκε στη διαβούλευση με το νομοσχέδιο υπό τον τίτλο
«Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης κλπ».
Συγκεκριμένα, με το Άρθρο 63, στο άρθρο 215 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προστίθεται παρ. 5, ως εξής:
«5. Αστυνομικοί και λοιποί προανακριτικοί υπάλληλοι που έχουν καταθέσει στην προδικασία δεν καλούνται στο ακροατήριο αλλά αναγιγνώσκονται οι καταθέσεις τους.
Ο εισαγγελέας και το δικαστήριο μπορούν κατ’ εξαίρεση να παραγγείλουν την κλήτευσή τους, αν η εξέτασή τους στο ακροατήριο είναι αναγκαία για την ασφαλή διάγνωση της κατηγορίας».
Η Ομοσπονδία μας αναμένει πλέον από τη Βουλή των Ελλήνων την ψήφιση του προτεινόμενου άρθρου διότι με την εφαρμογή του θα αποφευχθούν οριστικά οι γνωστές επιπτώσεις των δυσλειτουργιών της δικαιοσύνης στην αστυνομική καθημερινότητα, όπως αυτές έχουν επισημανθεί από το συνδικαλιστικό μας κίνημα και αφορούν τις άσκοπες μετακινήσεις εξαιτίας των συχνών αναβολών των δικών, την αποδιοργάνωση της αστυνόμευσης, την καταπάτηση του πλαισίου εργασίας – υπηρεσίας των αστυνομικών, την ψυχική τους καταπόνηση, τη μη αποζημίωση των οδοιπορικών εξόδων και πολλών άλλων προβλημάτων.