Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με τη συμμετοχή φοιτητών, μαθητών, δασκάλων και καθηγητών, Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Για έβδομη εβδομάδα συνεχίζονται οι φοιτητικές κινητοποιήσεις για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μεγάλο συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις, με τους φοιτητές να διεκδικούν αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, οι μαθητές, αλλά και το σύνολο των φορέων της ακαδημαϊκής κοινότητας, δηλαδή οι πανεπιστημιακοί καθηγητές με μπλοκ της ΠΟΣΔΕΠ, καθώς και το διοικητικό και ερευνητικό προσωπικό μιας σειράς ιδρυμάτων.

Επιπλέον, τρίωρη στάση εργασίας είχαν κηρύξει για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο τόσο η ΔΟΕ, όσο και η ΟΛΜΕ, ήδη από τις 11:00. Οι ομοσπονδίες σε ανακοινώσεις τους δηλώνουν πως στηρίζουν το δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι μέσα από τις συλλογικές τους αποφάσεις εκφράζουν την εναντίωσή τους για την ισοτίμηση των πτυχίων του δημοσίου πανεπιστημίου με τα ιδιωτικά και ανησυχούν πως θα δημιουργηθούν απόφοιτοι «δύο ταχυτήτων».

Μικροεπεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Επεισόδια ξέσπασαν μετά την ολοκλήρωση φοιτητικής πορείας ενάντια στο νομοσχέδιο του Yπουργείου Παιδείας που προβλέπει τη λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Αφότου η πορεία κατέληξε μπροστά στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους αρχικά κινήθηκαν μέσα από το campus προς την οδό Εθνικής Αμύνης και έβαλαν φωτιά σε κάδο στο οδόστρωμα μπροστά στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς.

Δυνάμεις της αστυνομίας έσπευσαν στο σημείο και οι άγνωστοι άρχισαν να πετάνε προς το μέρος τους πέτρες και άλλα αντικείμενα μέσα από το campus του ΑΠΘ στις πλευρές των οδών Εθνικής Αμύνης και Αγίου Δημητρίου. Οι αστυνομικοί τους απώθησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης.

«Αγωνιζόμαστε σταθερά και ανυποχώρητα κατά των ιδιωτικών ΑΕΙ»

Πέντε σύλλογοι και πρωτοβουλίες μεταπτυχιακών και υποψήφιων διδακτόρων υπογράφουν κοινό δελτίο Τύπου, τονίζοντας τον σταθερό και ανυποχώρητο αγώνα τους ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την εισαγωγή ιδιωτικών συμφερόντων στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Αναλυτικά:

Οι υπογράφοντες σύλλογοι και πρωτοβουλίες μεταπτυχιακών και υποψήφιων διδακτόρων μετά από κοινή σύσκεψη που έλαβε χώρα στις 18 Φεβρουαρίου 2024 συμφωνούμε στις εξής θέσεις :

  • Αγωνιζόμαστε σταθερά και ανυποχώρητα ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και στην συνεπαγόμενη εισαγωγή ιδιωτικών συμφερόντων στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Υπερασπιζόμαστε τη δημόσια και δωρεάν παιδεία και απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο Πιερρακάκη, ζητώντας παράλληλα γενναία αύξηση της χρηματοδότησής της. Αντιπαλεύοντας ήδη πολλά χρόνια την θέσπιση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, την ανασφάλιστη και απλήρωτη διδακτορική έρευνα, την έλλειψη φοιτητικής μέριμνας, γνωρίζουμε καλά ότι το νομοσχέδιο αυτό, στα πλαίσια της γενικότερης αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, της πολιτική της υποχρηματοδότησης της παιδείας, της εισαγωγής διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, της αξιολόγησης των ιδρυμάτων, της ισοτίμησης των πτυχίων των κολεγίων με αυτά των δημοσίων πανεπιστημίων, της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, έρχεται να δώσει το οριστικό χτύπημα στο δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο. Το δημόσιο πανεπιστήμιο θα αναγκαστεί να λειτουργήσει υπό τους όρους της αγοράς με δίδακτρα σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά, εκπόνηση έρευνας και διδακτορικών για τα συμφέροντα επιχειρήσεων, ενώ είναι βέβαιο ότι θα πληγεί η δημοκρατία εντός του, η συλλογική ζωή, η διεκδίκηση, ο συνδικαλισμός εξοβελίζοντας οποιαδήποτε έννοια κοινωνικής, πολιτιστικής ή πολιτικής δραστηριότητας. Οι ταξικοί φραγμοί θα οξυνθούν περαιτέρω αποκλείοντας χιλιάδες μαθητές από την πανεπιστημιακή μόρφωση.
  • Καταγγέλλουμε την κυβερνητική πολιτική του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας απέναντι στους φοιτητές που όλο αυτό το διάστημα διεξάγουν έναν δίκαιο αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η οποία έχει μοναδικό σκοπό να κάμψει τις αντιδράσεις. Καταγγέλλουμε την εισβολή της αστυνομίας στα πανεπιστήμια και την καταστολή των κινητοποιήσεων, τις απειλές περί «χαμένης εξεταστικής και εξαμήνου» και τις απειλές για πειθαρχικά και ποινικές διώξεις σε φοιτητές και καθηγητές που δεν συμμορφώνονται στις υποδείξεις του Υπουργείου. Ιδίως, καταγγέλλουμε την απόφαση της συγκλήτου ΕΚΠΑ να προβεί σε εκδικητική απόλυση διοικητικού υπαλλήλου που στήριξε τον αγώνα των φοιτητών ενάντια στην τηλεξεταστική.
  • Εναντιωνόμαστε σε οποιαδήποτε απόφαση για διενέργεια τηλεξεταστικής, (άλλα και παραδόσεις εργασιών και επιτηρήσεις) κατά την διάρκεια των καταλήψεων, η οποία λειτουργεί αποκλειστικά ως απεργοσπαστικός μηχανισμός, προκειμένου να απομαζικοποιηθούν οι συνελεύσεις και οι κινητοποιήσεις των φοιτητών. Στεκόμαστε δίπλα στους συναδέλφους μας που απείχαν από τις τηλεξεταστικές και ζητούμε να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις μετά το πέρας των καταλήψεων.

Στην βάση των παραπάνω καλούμε όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες και όλους και όλες τις υποψήφιες διδάκτορες την Πέμπτη 22/2 στην πανεκπαιδευτική διαδήλωση στα Προπύλαια.

Υπογραφές

Πρωτοβουλία μεταπτυχιακών και υποψηφίων διδακτόρων του οικονομικού του ΕΚΠΑ
Πρωτοβουλία μεταπτυχιακών φοιτητ(τρι)ών της ΣΘΕ
Πρωτοβουλία μεταπτυχιακών φοιτητριών/ων Φιλοσοφικής
Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών/-τριών και Υποψηφίων Δρ Παντείου Πανεπιστημίου
Σύλλογος Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Φοιτητών/τριών Ιστορίας-Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ»