ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΘΕΛΟΥΝ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Συνολική μείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς, κατά τα χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναδεικνύει η δημοσκόπηση της Pubblic Issue που γνωστοποιήθηκε χθες 03/4. Σε ότι αφορά τη Δικαιοσύνη και τους δικαστές λιγότεροι από έχουν εμπιστοσύνη στο θεσμό και τα πρόσωπα που τον υπηρετούν.

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία συγκλονίζει ακόμα την κοινωνία το έγκλημα των Τεμπών, με αφορμή και τις συνεχείς αποκαλύψεις που έρχονται σταδιακά στο φως, κλονίζοντας σε μεγάλο βαθμό το δημόσιο αίσθημα δικαίου.

Σε αυτό έχουν συντελέσει επίσης οι υποθέσεις διαφθοράς, οργανωμένου εγκλήματος, παιδεραστίας, αστυνομικής βίας και υποκλοπών, καθώς και οι ενέργειες και οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης σε μεγάλες δίκες. 

Το 27% των πολιτών που εμπιστεύονται σήμερα τη Δικαιοσύνη σήμερα, είναι το χαμηλότερο από το 2007 (δηλαδή από το χρονικό σημείο που καταγράφει η εν λόγω δημοσκόπηση). Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται το 2013 (63%), ενώ το 2018 το ποσοστό ήταν στο 53% (δηλαδή σχεδόν διπλάσιο από σήμερα). 

Παράλληλα, στο ναδίρ βρίσκεται η κοινωνική εμπιστοσύνη προς τη Βουλή, καταγράφοντας το 2ο χειρότερο ποσοστό της τελευταίας 20ετίας (μόλις στο 18%), μετά το 2011 (11%) που αποτυπώθηκε τα πρώτα μνημονιακά χρόνια.

Σημειώνεται ότι το 2018 η εμπιστοσύνη στη Βουλή ανερχόταν στο σαφώς σημαντικά πιο υψηλό ποσοστό του 30%.

Έλλειμμα κοινωνικής εμπιστοσύνης καταγράφεται και στον θεσμό της Αστυνομίας, με τα ποσοστά –για ακόμα μια φορά– να μειώνονται δραματικά κατά την τελευταία 5ετία, δηλαδή επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, σήμερα το 43% των πολιτών εμπιστεύονται την Αστυνομία, αν και το ποσοστό ήταν στο πολύ υψηλό 72% το 2018. 

Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση έρχεται εν μέσω εισαγγελικής έρευνας για τις ενέργειες αστυνομικών, κατά την πρόσφατη γυναικοκτονία έξω από αστυνομικό τμήμα, ενώ κατά την τελευταία 5ετία καταγράφηκε επίσης έντονη εγκληματικότητα, μαφιόζικες εκτελέσεις, αυθαίρετη αστυνομική βία, ανεξέλεγκτη οπαδική βία κ.ά. 

Όσο για τα κόμματα, αυτά παραμένουν πλήρως απαξιωμένα, καθώς μόλις το 9% των πολιτών τα εμπιστεύεται. Το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε από το 2007 ήταν μόλις 12%, ενώ το χαμηλότερο ήταν στο 5% (πρώτα μνημονιακά χρόνια). 

Προανακριτική Για τα Τέμπη θέλουν οι πολίτες

Σε μία ακόμη δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Pulse (στο διάστημα από 1 με 3 Απριλίου) και παρουσιάστηκε από τον ΣΚΑΪ, το 61% είναι θετικό στη σύσταση Προανακριτικής για τη σιδηροδρομική τραγωδία, ενώ μόλις το 28% δηλώνει αρνητική διάθεση.

Τα συμπεράσματα που βγαίνουν από αυτή τη δημοσκόπηση μας λένε ότι οι πολίτες δεν πείθονται από την επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών, στην οποία επιδίδεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και την ασυλία που τυγχάνει ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής. Παράλληλα οι ερωτώμενοι τάσσονται υπέρ της διενέργειας Προανακριτικής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων. 

Η ακρίβεια (44%) παραμένει το θέμα που προβληματίζει περισσότερο τους πολίτες και ακολουθούν η ασφάλεια-εγκληματικότητα (7%), η υγεία (5%) και η δικαιοσύνη (5%).

Στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση και στο ερώτημα για πρόωρες βουλευτικές εκλογές η πλειοψηφία των πολιτών εμφανίζεται αρνητική (51%) και μειοψηφούν (35%) όσοι είναι θετικοί στη διεξαγωγή τους. 

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές, η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά πρώτη με 28,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 13%, το ΠΑΣΟΚ έχει 11% και ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 8%, το ΚΚΕ με 7,5%, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας με 3% και οι Σπαρτιάτες και η Νέα Αριστερά με 2,5%.