ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ 50 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Περίπου 30.000 κόσμου επισκέφτηκαν και φέτος τον ιστορικό χώρο της εξέγερσης, αφήνοντας ένα γαρύφαλλο, πριν την μεγαλειώδη πορεία, που είναι η απόδειξη πως μισό αιώνα μετά, το Πολυτεχνείο ζει στη συλλογική μνήμη η οποία περνάει από γενιά σε γενιά.

Από νωρίς το μεσημέρι φοιτητικοί σύλλογοι με κεντρικό σύνθημα «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ 25, παλιές και νέες συλλογικότητες της αριστεράς και του αναρχικού χώρου, εργατικά σωματεία συγκεντρώθηκαν κατά μήκος της οδού Σταδίου και κατευθύνθηκαν αρχικά προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Στη συνέχεια μέρος της διαδήλωσης συνέχισε προς την πρεσβεία του Ισραήλ κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και φωνάζοντας καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης.

Στην πορεία προπορευόταν ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 κρατώντας πανό με σύνθημα «Αντίσταση για πάντα στο φασισμό» ενώ νωρίτερα, ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, η οποία και ολοκληρώθηκε το απόγευμα μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Η κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου στην Πατησίων έκλεισε μετά τις 3 μ.μ. και ακολούθησε η κεντρική εκδήλωση στο προαύλιο του Πολυτεχνείου, ενώ χιλιάδες κόσμου βρίσκονται ήδη στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας για το ξεκίνημα της μεγάλης πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία.

Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι, κρατώντας μια μεγάλη παλαιστινιακή σημαία, πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη, στην οδό Σταδίου, περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης.