Απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) με αιτήματα αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και αποτελεσματικά μέτρα για την πάταξη της αισχροκέρδειας και της ακρίβειας, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Μαζική απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποίησαν στην Αθήνα, στην πλ. Συντάγματος, Συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, με χιλιάδες απεργούς από δεκάδες κλάδους δουλειάς να διαδηλώνουν για συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς και να παρθούν μέτρα για την ακρίβεια. Μαζί τους διαδήλωσαν αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες, συνταξιούχοι, νέοι και νέες.

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας, χαιρετισμό εκ μέρους των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ απηύθυνε ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Έδρας. «Μας τάζανε δουλειές και επενδύσεις και μας δίνουν ανεργία και πείνα» κατήγγειλε. «Σήμερα, η καρδιά της ΛΑΡΚΟ χτυπάει στη Λάρυμνα» τόνισε και πρόσθεσε πως στην απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στο εργοστάσιο και την παγωμένη τσιμινιέρα, η φωτιά του αγώνα των εργαζομένων για τη δουλειά και τη ζωή τους «καίει» και θα συνεχίσει να «καίει» μέχρι να δικαιωθούν.

«Και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο είμαστε σήμερα εδώ, δίνουμε μαχητικό “παρών”, απεργούμε και ενώνουμε τη φωνή με όλη την εργατική τάξη. Στο ερώτημα που διαπέρασε όλες αυτές μάχες “Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”, σταθερά και αταλάντευτα θα επιλέγουμε τις ζωές μας και των παιδιών μας. Δεν κάνουμε βήμα πίσω» τόνισε ο Σπύρος Μαρίνης, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ και γενικός γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ).

Κατήγγειλε την «απαράδεκτη επιλογή των συνδικαλιστικών ηγεσιών σε ΑΔΕΔΥ και ΔΟΕ-ΟΛΜΕ και άλλες Ομοσπονδίες του Δημοσίου να καταψηφίσουν την απεργία». «Οι ίδιοι εργαζόμενοι, και αυτό είναι το πιο σημαντικό και ελπιδοφόρο, τους προσπερνούν καθημερινά και αυτό γίνεται και σήμερα. Παρά την απεργοσπαστική τακτική αυτών των δυνάμεων, μέσα στους χώρους του Δημοσίου διαμορφώθηκε ένα ισχυρό απεργιακό μέτωπο» πρόσθεσε.

Επίσης κάλεσε σε συμμετοχή «στη μεγάλη συναυλία που ετοιμάζουν τα σωματεία των εκπαιδευτικών την Τρίτη 23/4 το απόγευμα στα Προπύλαια με πολλούς αγαπημένους καλλιτέχνες για να αγωνιστούμε και να τραγουδήσουμε όλοι μαζί για τη μόρφωση και το σχολείο που μας αξίζει».

Το «θαύμα» του Τουρισμού, «που περιλαμβάνει από τη μία κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους και από την άλλη παγωμένους μισθούς και τεράστια εντατικοποίηση για τους εργαζόμενους» στηλίτευσε ο Μάνος Μυλωνάς, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στη «Swissport» στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης μετέφερε τα αιτήματα για Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις μισθών και τριετίες, Βαρέα και Ανθυγιεινά ένσημα, ρεπό και άδειες. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις επανειλημμένες προσπάθειες απεργιακών κινητοποιήσεων των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, εκφράζοντας την υποστήριξη «στα δίκαια και επείγοντα αιτήματά τους που αφορούν την ασφάλεια στις αερομεταφορές».

Ο Βασίλης Σταμούλης, γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στη Γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ μίλησε για τη δύναμη της οργάνωσης και της συλλογικής διεκδίκησης στους χώρους δουλειάς, και έφερε το παράδειγμα της επιχειρησιακής Σύμβασης με την οποία οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ «κατάφεραν να αποσπάσουν αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα, μετά από 15 χρόνια κατά τα οποία οι όροι αμοιβής και δουλειάς επιδεινώνονταν διαρκώς».

Στην απεργιακή συγκέντρωση μίλησε ο Βάλσαμος Συρίγος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοτάξιο του Ελληνικού.

Στη συγκέντρωση, τέλος, απευθύνθηκε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη Μαραθώνια Πορεία την Κυριακή 21 Απρίλη, αλλά και στον εργατικό-λαϊκό αγώνα δρόμου που είναι αφιερωμένος στους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Πρωτομαγιάς του ’44, την Κυριακή 28 Απριλίου.

ΓΣΕΕ

Δυναμικό και αγωνιστικό «παρών» έδωσαν σήμερα οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι μετείχαν στην 24ωρη Γενική Απεργία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας.

Με βασικό σύνθημα «θέλουμε πραγματικές αυξήσεις-θέλουμε πίσω τις Συλλογικές μας Συμβάσεις και τα θέλουμε τώρα», οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στις ομιλίες τους τόνισαν την αναγκαιότητα να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και να καταργηθούν οι μνημονιακές ρυθμίσεις που εμποδίζουν τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

«Μαζί με ανέργους και συνταξιούχους, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα ένωσαν για ακόμα μία φορά τη φωνή διαμαρτυρίας τους ενάντια στην κρίση διαβίωσης, που βιώνει κάθε ελληνική οικογένεια» επισημαίνει η ΓΣΕΕ.

Οι διαδηλωτές, μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών στην Πλατεία Κλαυθμώνος, πραγματοποίησαν πορεία στη Βουλή, όπου και επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της έως ότου τα δίκαια αιτήματα του κόσμου που εκπροσωπεί γίνουν πράξη.

Θεσσαλονίκη

Ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες, που πραγματοποιήθηκαν το πρωί, στο πλαίσιο της εικοσιτετράωρης, γενικής πανελλαδικής απεργίας, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι, φοιτητές, άνεργοι και συνταξιούχοι.

Έξω από το Διοικητήριο, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα, κατέληξε η κινητοποίηση του ΕΚΘ, μετά από πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, από τις οδούς Αγίου Δημητρίου, Ιασωνίδου, Εγνατία, Καραολή και Δημητρίου.

«Καλές οι παραδοχές, καλές και διαπιστώσεις, αλλά εμείς ζητάμε αποτελέσματα», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Χάρης Κυπριανίδης, στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το ΕΚΘ και συνέχισε: «Δυστυχώς, τα αντανακλαστικά που έχει επιδείξει η κυβέρνηση στα πραγματικά προβλήματα, που ταλαιπωρούν την πλειοψηφία των πολιτών, είναι αργά και οι πρωτοβουλίες έρχονται καθυστερημένα».

Ο κ. Κυπριανιδης σημείωσε ότι ο κατώτατος μισθός, σύμφωνα με υπολογισμούς της ΓΣΕΕ, θα έπρεπε να είναι σήμερα τουλάχιστον στα 908 ευρώ και πρόσθεσε: «Απαιτούμε την επαναφορά τις εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Το δικαίωμά μας να διαπραγματευόμαστε απευθείας με τους εργοδότες, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης κάποιου διαμεσολαβητή, εποπτεύοντα».

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ επέκρινε την προσφυγή στη δικαιοσύνη της διοίκησης του ΟΑΣΘ κατά της απεργίας του προσωπικού, όπως επίσης και ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ Γιάννης Δήμκας, οι οποίοι σχολίασαν ότι για «πρώτη φορά στη μεταπολίτευση» διοίκηση οργανισμού προσφεύγει δικαστικά κατά πανελλαδικής απεργίας.

Προσυγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στο μνημείο του Λαμπράκη. Άλλες δύο προσυγκεντρώσεις από δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς έγιναν στην πλατεία Αγίας Σοφίας και στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, οι οποίες στη συνέχεια ενώθηκαν με την κεντρική πορεία.

Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησαν στο άγαλμα Βενιζέλου εργατικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, τα οποία κινήθηκαν από την Εγνατία και τις οδούς Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή και Βενιζέλου προς το Διοικητήριο. Στη συγκέντρωση ήχησαν συμβολικά σειρήνες και ακούστηκαν αντιπολεμικά συνθήματα.

Άλλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Καμάρα από πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Ακολούθησε πορεία, με κατάληξη το Διοικητήριο. Ένα τμήμα αυτής της πορείας συνέχισε και κατέληξε έξω από το ΕΚΘ.

Ηράκλειο

Στις κινητοποιήσεις της πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ συμμετέχουν πλήθος ομοσπονδιών, συλλόγων, συνδικάτων και σωματείων του Ηρακλείου.

Στο κέντρο της πόλης βρέθηκαν δεκάδες σωματεία μαζί με πολίτες που εκφράζουν την διαμαρτυρία τους κατά της ακρίβειας, ζητώντας αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, πραγματικές αυξήσεις μισθών και άμεση επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Το «παρών» έχουν δώσει και φοιτητικοί σύλλογοι, καθώς και συνταξιούχοι.

Πολίτες κατέκλυσαν την πλατεία Ελευθερίας, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, την ώρα που η ακρίβεια μαστίζει τα νοικοκυριά και οι μισθοί (παρά τις επικοινωνιακές κινήσεις της κυβέρνησης) παραμένουν στα τάρταρα.

Πάτρα

Συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης οργάνωσαν σήμερα το εργατικό κέντρο της Πάτρας, σωματεία και συνδικάτα, με αφορμή την σημερινή 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, εκπαιδευτικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, συνταξιούχοι, φοιτητικές οργανώσεις, φορείς κ.α.

Επίσης, συμμετείχε και η Δημοτική Αρχή, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας, «παλεύουμε για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα, αύξηση του κατώτερου μισθού στα 900 ευρώ και ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών που να καλύπτει τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης».

Επίσης, σημειώνεται ότι «παλεύουμε για καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023 και επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους ανέργους».

Μετά την συγκέντρωση ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, στην οποία προπορεύονταν οχήματα της ΔΕΥΑΠ, ενώ οι έμποροι έσβησαν τα φώτα των καταστημάτων τους σε ένδειξη συμπαράστασης.