ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΗ Η ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ – ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ, ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Την ξεκάθαρη θέση ότι βολεύεται με τις προαγωγές στις θέσεις των προέδρων και αντιπροέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που αποφασίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση, εξέφρασε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ενώ για ακόμη μία φορά υπερβαίνει τις αρμόδιότητές της παρεμβαίνοντας πολιτικά.

Η Ένωση Δικαστών, που το τελευταίο διάστημα εκδίδει τη μία ανακοίνωση μετά την άλλη τοποθετούμενη επί παντός επιστητού, εξέδωσε μία ακόμη, τονίζοντας ότι οι προαγωγές στις θέσεις των Προέδρων και Αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων οπυ ενεργούνται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι ρητή διάταξη του Συντάγματος.

Η Ένωση, τοποθετούμενη πολιτικά, κάτι που είναι εκτός της αρμοδιότητάς της, δείχνει με το δάχτυλο τα πολιτικά κόμματα τονίζοντας ότι η διάταξη αυτή υπάρχει στο Σύνταγμα της χώρας από την έναρξη της ισχύος του και ουδεμία Κυβέρνηση έχει εισηγηθεί μέχρι σήμερα την αναθεώρησή της, σημειώνοντας ότι η κριτική των πολιτικών για τη διάταξη αυτή είναι, διαχρονικά, υποκριτική και προσχηματική.

«Όταν βρίσκονται στην Αντιπολίτευση διαφωνούν με το περιεχόμενό της αναζητώντας στην ανωτέρω διάταξη άλλοθι, για να βάλλουν κατά των πολιτικών τους αντιπάλων και της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο των κομματικών τους σκοπιμοτήτων. Και όταν βρίσκονται στην Κυβέρνηση σιωπούν και το αφήγημα αυτό αλλάζει σκυτάλη», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ένωση.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι «οι εκπρόσωποι δε του πολιτικού συστήματος της χώρας υποχρεούνται να είναι συνεπείς στα λόγια και στις διακηρύξεις τους: Αν διαφωνούν με το περιεχόμενο μιας συνταγματικής διάταξης και θεωρούν ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για συνταγματικές μεταβολές οφείλουν να κινούν τις διαδικασίες για την αναθεώρησή της».

Μάλιστα, σημειώνει ότι όσο ισχύει αυτή η διάταξη δεν μπορεί κανείς να ασκεί κριτική στην Δικαιοσύνη και αντιπαρέρχεται τις κατηγορίες για «διορισμένη δικαιοσύνη» την ώρα που η διάταξη προβλέπει ακριβώς αυτό: προαγωγές σε ανώτατες θέσεις σύμφωνα με τα κριτήρια των εκάστοτε κυβερνήσεων.

«Μέχρι τότε, όμως, οφείλουν να σέβονται το Σύνταγμα, στο οποίο έχουν ορκιστεί και να μην απαξιώνουν τους θεσμούς προσβάλλοντας τους Δικαστικούς Λειτουργούς και ομιλώντας αντιθεσμικά για διορισμένη Δικαιοσύνη, παραπληροφορώντας, με τον τρόπο αυτό, τους πολίτες της χώρας και την κοινή γνώμη», σημειώνεται στην ανακοίνωση.