«ΑΠΟΒΑΣΗ» ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Συνεχίζουν τον αγώνα τους τα σωματεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που μαζί με συνδικάτα εργαζομένων και σωματεία συνταξιούχων του νομού Φθιώτιδας, προγραμματίζουν συλλαλητήριο στην Αθήνα, διαμηνύοντας πως «το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ δεν θα περάσει».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των εργαζομένων, η μεγάλη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 4 το απόγευμα της Πέμπτης 28 Μαρτίου στην Ομόνοια και στις 5 το απόγευμα στο Σύνταγμα, έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, με κεντρικό μήνυμα ότι «ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μας ενδιαφέρει όλους, είναι αγώνας των τοπικών κοινωνιών, αγώνας όλων των εργαζομένων της χώρας μας».

Ενόψει του συλλαλητηρίου στην Αθήνα έχουν ήδη προχωρήσει σε σειρά τοπικών δράσεων και συνελεύσεων, ενώ σήμερα  και αύριο, Κυριακή, τα σωματεία Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ αναρτούν πανό στα χωριά και τη Δευτέρα θα μοιράσουν ανακοίνωση στις παρελάσεις για την εθνική επέτειο. Την Τρίτη 26/3 θα προχωρήσουν σε συνέντευξη Τύπου έξω από το υπουργείο Οικονομικών και την Τετάρτη 27/3 θα πραγματοποιήσουν αυτοκινητοπορεία στα χωριά γύρω από την ΛΑΡΚΟ.

Αναλυτικά το κάλεσμα των σωματείων:

«Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μας ενδιαφέρει όλους, είναι αγώνας των τοπικών κοινωνιών, αγώνας όλων των εργαζομένων της χώρας μας», σημειώνουν και προσθέτουν:

«Το έγκλημα αυτό έχει την υπογραφή της κυβέρνησης:

Πέταξαν λάσπη, δημιούργησαν τις συνθήκες και πούλησαν ψεύτικα μεγάλα λόγια για “την εκκαθάριση της ΛΑΡΚΟ, την ιδιωτικοποίησή της, την ανάπτυξή της”.

4 χρόνια, με το αφήγημα του “προσωρινού, έρχεται επενδυτής”, χτύπησαν με λύσσα τους εργαζόμενους. Κι όχι μόνο τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, ολόκληρες περιοχές γύρω από αυτή σε 5 νομούς:

 • Χάθηκαν 800 θέσεις εργασίας.
 • Έκλεψαν τον μόχθο μιας ζωής από  εργαζόμενους και μικροεργολάβους, κατ’ επέκταση από τις τοπικές κοινωνίες.
 • Η συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, η ανασφάλεια, η απαξίωση οδήγησαν στη μετανάστευση νέα ζευγάρια, μαγαζιά έκλεισαν, σχολεία συρρικνώθηκαν.

Και σήμερα, πριν τη μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ στα αρπακτικά αφεντικά τους:

Αντί να την εκσυγχρονίσουν, να την αναπτύξουν και να ανοίξουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, την κλείνουν και ας είναι η μοναδική βιομηχανία παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντί για “επενδυτή”, σπατάλησαν 500 εκατομμύρια ευρώ και  βρήκαν παλιατζή. Μάλιστα τον χρηματοδοτούν άμεσα με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μέσα από την ισοπέδωσή της. Παράλληλα τους δίνουν και προίκα τον ορυκτό πλούτο αξίας μεγαλύτερης των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αντί για δουλειά, εισόδημα για τους εργάτες, τους αγρότες, τους επαγγελματίες καταδικάζουν στον μαρασμό όλη τη Λοκρίδα και  5 νομούς ακόμη.

Είναι επικίνδυνοι

Αντί για άνοιγμα θέσεων εργασίας, στέλνουν ειδικευμένους μεταλλεργάτες και μεταλλωρύχους της ΛΑΡΚΟ με 850 ευρώ στα νοσοκομεία για να καλύψουν τη γύμνια της υποστελέχωσης του συστήματος Υγείας.

 • Τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι που ζουν σε δύο οικισμούς της ΛΑΡΚΟ;
 • Τι θα γίνουν οι άρρωστοι που είναι σε πρόγραμμα θεραπείας μέσω του ασφαλιστικού συμβολαίου;
 • Τι θα γίνουν τα παιδιά στα σχολεία;
 • Πώς θα συνεχιστούν τα φροντιστήρια και οι σπουδές τους;
 • Πώς θα πληρωθούν τα δάνεια, το ρεύμα, τα τρόφιμα;
 • Πού θα απορροφηθούν τόσοι άνεργοι σε μια νύχτα; Στις άλλες βιομηχανίες και αν ναι, πόσο θα συρρικνωθεί ακόμη το εισόδημα σε όλους τους εργαζόμενους των άλλων βιομηχανιών;
 • Θα γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες; Μα τα μαγαζιά κλείνουν ήδη το ένα μετά το άλλο.
 • Θα γίνουν αγρότες; Μα το υψηλό κόστος παραγωγής, η ακαρπία, οι χαμηλές τιμές ξεκληρίζουν τους ήδη αγρότες.
 • Θα γίνουν κτηνοτρόφοι; Μα μία το υψηλό κόστος παραγωγής, μία οι χαμηλές τιμές, μία η αρρώστια της ευλογιάς, μία η ανυπαρξία του κράτους οδηγούν στον θάνατο τα ζώα και ξεκληρίζουν τους κτηνοτρόφους.
 • Τι θα γίνουν τόσες οικογένειες;

Δύο επιλογές έχουμε:

 • Ή θα μεταναστεύσουμε.
 • Ή θα αγωνιστούμε όλοι μαζί εργάτες της ΛΑΡΚΟ, αγροτοκτηνοτρόφοι, επαγγελματίες, έμποροι μέχρι τη νίκη.

Το δίλημμα είναι θεωρητικό. Το έγκλημα αυτό δεν θα περάσει.

Εάν η κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και όλες τις θέσεις εργασίας, ντουβάρι με τα ντουβάρια της ΛΑΡΚΟ δεν θα γίνουν μόνο οι εργαζόμενοί της. Ο λαός της περιοχής και της χώρας είναι μαζί τους.

Στις 28/3/24 οι κυβερνώντες θα δουν ότι εμείς, σε αντίθεση με αυτούς, ό,τι λέμε το κάνουμε.

Τώρα φέρνουμε τα πάνω κάτω και είμαστε έτοιμοι για όλα.

Καλή αντάμωση».