ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ… ΜΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

O οργανισμός Solomon, η Greenpeace Ελλάδας και το Basel Action Network, με τη υποστήριξη του iMedD, δημοσίευσαν μια πεντάμηνη έρευνα, για την διαδρομή των πλαστικών απορριμμάτων στην Ελλάδα, με τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της έρευνας, να είναι τουλάχιστον απογοητευτικά.

Τα “χνάρια” της διαδρομής των σκουπιδιών στην Ελλάδα δεν είναι πάντα αυτό που πιστεύουμε. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από την έρευνα πέντε μηνών που έκαναν ο δημοσιογραφικός οργανισμό Solomon, σε συνεργασία με το γραφείο της Greenpeace Ελλάδος και το Basel Action Network, καθώς και με τη στήριξη του iMedD.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, τοποθετήθηκαν ανιχνευτές GPS σε ανακυκλώσιμα σε διάφορα σημεία της χώρας, και παρόλο που αρκετοί από αυτούς καταστράφηκαν, όσοι επέζησαν έδειξαν ότι τα πλαστικά αυτά δεν ανακυκλώθηκαν, αλλά κατέληξαν σε χωματερές ή σε μονάδες ανακύκλωσης σε άλλες χώρες.

Ειδικότερα, στα πλαστικά απορρίμματα με ανιχνευτή, ένα από την Ξάνθη κατέληξε στη χωματερή της Καβάλας, ένα άλλο από την Ερμούπολη Σύρου κατέληξε στη χωματερή του νησιού, κι ένα τρίτο που απορρίφθηκε στην Αθήνα κατέληξε σε εξαγωγή στη Ρουμανία. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, μόλις το 50% του περιεχομένου των μπλε κάδων οδηγείται στην ανακύκλωση.

Στη διάρκεια της πολύμηνης έρευνας, οι συμμετέχοντες συνομίλησαν με ειδικούς στον τομέα της ανακύκλωσης πλαστικού, συναντήθηκαν με Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες του κλάδου, ζήτησαν και πήραν τις γνώμες ειδικών επιστημόνων και ακτιβιστών, συγκέντρωσαν και ανέλυσαν επίσημα και αδημοσίευτα στοιχεία, ενώ επισκέφθηκαν κια μονάδες όπου καταλήγουν ελληνικά πλαστικά σκουπίδια, στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

«Ζούμε σε μια χώρα και σε ένα πλανήτη όπου στις καλύτερες περιπτώσεις περίπου ένα στα 10 πλαστικά μπουκάλια καταλήγει στην ανακύκλωση. Τα υπόλοιπα πάνε στη χωματερή, στις θάλασσες. Και να διπλασιάσουμε την ανακύκλωση, το πρόβλημα δε λύνεται. Παρ’ όλα αυτά, το κυρίαρχο αφήγημα είναι ότι θα αυξήσουμε την ανακύκλωση και όλα θα είναι καλά», λέει ο Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace και όπως περιγράφει, την ανακύκλωση προβάλλει μια καλολαδωμένη και καλά χρηματοδοτούμενη μηχανή. «Έχει περσόνες, έχει κουτιά, έχει σπιτάκια που λένε “τι ωραίο πράγμα που είναι”. Εμείς ερχόμαστε να πούμε ότι η ανακύκλωση είναι παράλογη, και θα πρέπει να είναι η εξαίρεση και όχι η λύση ή ο κανόνας». 

Διαβάστε αναλυτικά την εύρυνα εδώ: https://wearesolomon.com/el/mag/format-el/erevnes/sta-xnaria-twn-plastikwn-tis-elladas/