ΑΠΟΔΟΜΟΥΝ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΡΙΟ

Στα μουλωχτά, το Υπουργείο Υγείας υλοποιεί ένα ακόμα “υγρό όνειρο” δεκαετιών του μεγάλου καθηγητικού κατεστημένου. Φέρνουν από την μπαλκονόπορτα εισαγωγικές εξετάσεις για ειδικότητες τάχα με αναμονή άνω του 1,5 έτους, δημιουργώντας ειδική “επιτροπή” αποτελούμενη σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από καθηγητές του ΕΚΠΑ.

Πρόκειται για κάτι που προσπαθούν να επιτύχουν από την δεκαετία του ‘90, και πάντοτε προσέκρουε στις έντονες διαμαρτυρίες γιατρών και φοιτητών. “Μα γιατί; Δεν είναι δίκαιο;” Θα σας πουν οι θιασώτες του άδικου, του νεποτισμού, των απευθείας αναθέσεων και της εμπορευματοποίησης των πάντων.

Ας τους απαντήσουμε:

1 – Η ιατρική ειδικότητα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ακαδημαϊκός τίτλος σπουδών. Ως εκ τούτου είναι εντελώς άκυρο να επαφίεται σε καθηγητές η απόφαση των κριτηρίων για το ποιος είναι ικανός ή μη να την ακολουθήσει. Εξάλλου η “προαπαιτούμενη” γνωστική επάρκεια για αυτό έχει πιστοποιηθεί με την απονομή του πτυχίου της Ιατρικής. Αν τίθεται θέμα “μη ικανών” λυπάμαι αλλά αυτό είναι ευθύνη των ίδιων ανθρώπων που ζητάει το Υπουργείο να θεσπίσουν εκ νέου και επιπλέον “κριτήρια”!

2 – Ζούμε όχι μόνο στην Μεσόγειο αλλά και στα Βαλκάνια. Και ΟΛΟΙ αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει υπό αυτή την οπτική το μέτρο των εισαγωγικών εξετάσεων, ειδικά όταν αφορά τις ειδικότητες με αναμονή – ήτοι τις πλέον επιθυμητές, “βελούδινες” ή “κλασάτες” με προσδοκία μεγαλύτερου οικονομικού οφέλους. Και για να το κάνουμε λιανά, πώς τολμάει το παιδί του “ψυκτικού από το Περιστέρι” (κατά την ταξική τύφλωση του Πρωθυπουργού) να διεκδικήσει εκπαίδευση σε ειδικότητα που περιμένουν οι “κατάλληλοι” γόνοι επιφανών “εξαίρετων συναδέλφων” για να κληρονομήσουν “μαγαζιά”;! Γιατρολαντζέρης στα ΤΕΠ φιλαράκι και πολύ σου είναι, αφού μας την χάλασες και μπήκες και έβγαλες την Ιατρική –
απαπαπα!

3 – Το σκεπτικό πίσω από την διάκριση ειδικοτήτων με αναμονή vs. ειδικότητες με άμεση έναρξη χωλαίνει. Πώς γίνεται να νομοθετηθεί μια μόνιμη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με βάση ένα στιγμιαίο snapshot της παρούσας κατάστασης, κατάσταση που σε 5 – 10 χρόνια έχει μεταλλαχθεί εντελώς και έχουν πιθανά έρθει τα πάνω – κάτω; Είτε είναι απερίσκεπτοι, είτε υποκριτές. Για παράδειγμα, οι εργαστηριακές ειδικότητες ήταν διαχρονικά επιθυμητές για την σχετικά χαμηλότερη ένταση εργασίας και την δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Οι οικονομικές ανατροπές, τα εκβιαστικά clawback στους ελευθεροεπαγγελματίες εργαστηριακούς, η στρατηγική αποψίλωσης θέσεων εργασίας από το ΕΣΥ, η ανυπαρξία πιστωτικής χρηματοδότησης από τους χάρτινους πύργους που ονομάζουμε τράπεζες στην χώρα μας οδήγησαν στην ερημοποίηση του τοπίου αυτού. Ψάχνουν ειδικευόμενους με το κυάλι. Όλη αυτή η αστάθεια, η αναξιοπιστία, η μη προβλεψιμότητα θα έχουν ένα σαφές αποτέλεσμα: όποια και όποιος μπορεί, θα έχει γεμίσει το σακβαγιάζ καλά καλά πριν πάρει το πτυχίο!

Ένα νέο μαζικό κύμα brain drain νέων ιατρών βρίσκεται στα σκαριά. Και δεν τους νοιάζει;! -σε ακούω να ρωτάς. Όχι σου απαντώ, λιγότερος ανταγωνισμός για τα “δικά τους παιδιά”.

Τόσο μικρόνοη και πελατειακή είναι αυτή η κυβέρνηση. Καρφί δεν τους καίγεται για το αν θα βρεις εσύ φουκαρά μου γιατρό. Έχουν να εξυπηρετήσουν “μαγαζιά” μεγάλα και μικρά – έχουν να σπρώξουν κόσμο από την ιδιωτική Ιατρική σχολή της CVC. Όταν εμείς της “παλαβής αριστεράς” όπως μας χαρακτήριζαν οι ταχαριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ φωνάζαμε για το πού οδηγούσαν και οι δικές τους “μεταρρυθμίσεις”, δεν μας άκουγες. Είχες θαμπωθεί από τις κούφιες υποσχέσεις τους. Και τώρα; Εσύ κάνε τα κουμάντα σου, αν έχεις κανένα χωραφάκι να ξεπουλήσεις…

Ή επέλεξε να αντισταθείς, ΕΠΕΛΕΞΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ!
Στις 9 του Ιούνη, στείλε το μήνυμα: ΩΣ ΕΔΩ!