ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Στον «αέρα» βρίσκονται οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Ελευσίνας, καθώς έχουν ξεκινήσει οι μαζικές απολύσεις, που είχαν αναγγελθεί από τον Φεβρουάριο, χωρίς η νέα διοίκηση της ΟNEX να έχει δεσμευθεί για σχέδιο επαναπρόσληψης.

Σε ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη «ΕΜΕΙΣ/ΑΡΚΙ ΓΣΕΕ», καταγγέλλει απολύσεις στα Ναυπηγεία και περιγράφει μια άλλη πραγματικότητα απ΄ αυτή που η κυβέρνηση παρουσιάζει, στην οποία αναφέρεται «μετά τα πανηγύρια της κυβέρνησης, ήρθαν οι απολύσεις».

«Ούτε χρόνος δεν πρόλαβε να συμπληρωθεί από τις κυβερνητικές φιέστες και τους πανηγυρισμούς του τότε Υπουργού Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, για τη δήθεν «εμβληματική επένδυση» στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και για τους εργαζόμενους ξημέρωσε ο εφιάλτης των απολύσεων! Η εταιρεία ΟΝΕΧ συμφερόντων του «επενδυτή» του κλάδου Π. Ξενοκώστα, στην οποία μεταβιβάστηκαν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ανακοίνωσε (και ξεκίνησε ) απολύσεις των εργατών των Ναυπηγείων χωρίς καμία δέσμευση για επαναπροσλήψεις και χωρίς καμία δέσμευση για μόνιμη και σταθερή εργασία με δικαιώματα στα Ναυπηγεία», αναφέρεται στην ανακοίνωση-καταγγελία.

«Αντί να υποχρεωθεί η εταιρεία να προχωρήσει στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των Ναυπηγείων με παραγωγικές επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό, αντί να υποχρεωθεί να ενισχύσει του εργαζόμενούς της, λειτουργεί ανεξέλικτα, φορτώνει τα έξοδα στο κράτος και μόλις η κρατική ενίσχυση έπαψε, επέλεξε τον δρόμο των απολύσεων, βλέποντας τους εργαζόμενους σαν αχρείαστο μισθολογικό κόστος» προσθέτει η «ΕΜΕΙΣ/ΑΡΚΙ ΓΣΕΕ».

Την κατηγορηματική της αντίθεση στους χειρισμούς της νέας διοίκησης των ναυπηγείων έχει εκφράσει και η ΓΣΕΕ, δηλώνοντας ότι «ανάπτυξη, εξυγίανση και απολύσεις είναι έννοιες ασύμβατες μεταξύ τους» και ότι «αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας με απώλεια της τεχνογνωσίας του έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού δε νοείται και είναι θνησιγενής».

Τις απολύσεις έχει καταγγείλει από την πρώτη στιγμή η Συσπείρωση Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, η οποία είχε εναντιωθεί και στο σχέδιο εξυγίανσης, απαιτώντας «άμεση επαναπρόσληψη την ίδια ώρα με την απόλυση, όλων όσοι θέλουν να παραμείνουν στο ναυπηγείο» και «υπογραφή ΣΣΕ με μισθό με βάση τη σημερινή πραγματικότητα, με μόνιμη και σταθερή εργασία και όχι εργολαβική απασχόληση».