Η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών που έκρινε ότι υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι» να πιστεύει ότι το Ισραήλ διέπραξε πολλές «πράξεις γενοκτονίας» στη Γάζα είπε τη Τετάρτη 27/3, ότι δέχτηκε «απειλές» αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν θέλει να παραιτηθεί.
«Ανέκαθεν δεχόμουν επιθέσεις, από την αρχή της θητείας μου» το 2022, είπε η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Δεν λέω ότι είναι ευχάριστο» και «συμβαίνει να δέχομαι απειλές, αλλά μέχρι τώρα δεν χρειάστηκε να ληφθούν πρόσθετες προφυλάξεις», πρόσθεσε η Αλμπανέζε, η έκθεση της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.
Το Ισραήλ της έχει απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός του επειδή θεωρεί ότι στις δηλώσεις που έκανε αρνείται τον «αντισημιτικό» χαρακτήρα της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η Αλμπανέζε στηρίζεται από πάρα πολλές χώρες, ωστόσο έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας αντιπαράθεσης επειδή ορισμένοι παρατηρητές κρίνουν ότι οι δηλώσεις της στον Τύπο κάποιες φορές είναι υπερβολικές.
Η Αλμπανέζε, που έχει λάβει εντολή από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά δεν μιλά εξ ονόματος του ΟΗΕ, είπε ότι βρίσκεται υπό «πίεση» αλλά αυτό δεν θα επηρεάσει τη δουλειά της. «Αυτό με εξοργίζει, με κουράζει ασφαλώς, αλλά μου δίνει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση να μην υποχωρήσω», πρόσθεσε. «Μπορεί κάποια δεδομένη στιγμή να αποσυρθώ, απλώς επειδή έχω και ιδιωτική ζωή αλλά όχι επειδή με έχουν δαιμονοποιήσει ή κακομεταχειριστεί», διαβεβαίωσε.
Τι ανάφερε η Αλμπανέζε στην έκθεσή της
Στην έκθεσή της για τη κατάσταση στη Γάζα, η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει: «υπάρχουν καλοί λόγοι» να πιστεύουμε ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει αρκετές «πράξεις γενοκτονίας»,
«Η συντριπτική φύση και η κλίμακα της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα και οι καταστροφικές συνθήκες διαβίωσης που έχει προκαλέσει αποκαλύπτουν την πρόθεση να καταστρέψουν σωματικά τους Παλαιστίνιους ως ομάδα».
Η έκθεση με τίτλο “Anatomy of Genocide” καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι το όριο που δείχνει ότι οι πράξεις γενοκτονίας “έχουν διαπραχθεί ” κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα έχει φτάσει”.
Στα συμπεράσματά της, η Francesca Albanese απαριθμεί τρεις πράξεις γενοκτονίας: «η δολοφονία των μελών της ομάδας, ο σοβαρός τραυματισμός της σωματικής ή πνευματικής ακεραιότητας των μελών της ομάδας και η σκόπιμη υποταγή της ομάδας σε «συνθήκες ύπαρξης που υπολογίζονται να παράγουν το σύνολο ή μερική φυσική καταστροφή».
Είναι τρεις από τις πέντε πράξεις γενοκτονίας που αναφέρονται στη Σύμβαση για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας.
Στην έκθεση της, η Albanese υποστηρίζει ότι «τα πρότυπα των σκοτωμένων αμάχων που φεύγουν νότια σε συνδυασμό με δηλώσεις ανώτερων ισραηλινών αξιωματούχων που ισχυρίζονται την πρόθεσή τους να απομακρύνουν βίαια Παλαιστίνιους από τη Γάζα και να τους αντικαταστήσουν με Ισραηλινούς εποίκους οδηγούν εύλογα στο συμπέρασμα ότι οι εντολές εκκένωσης και οι ασφαλείς ζώνες χρησιμοποιήθηκαν ως όργανα γενοκτονίας για την επίτευξη εθνοκάθαρσης».
«Οι πράξεις γενοκτονίας εγκρίθηκαν και εφαρμόστηκαν μετά από δηλώσεις γενοκτονικών προθέσεων από υψηλόβαθμους στρατιωτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους», αναφέρει η έκθεση.
Ισχυρίζεται επίσης ότι το Ισραήλ αντιμετώπισε de facto «μια ολόκληρη ομάδα» και τις υποδομές της ως «τρομοκρατικές» ή ως «υποστηρικτές της τρομοκρατίας», μετατρέποντας έτσι τα πάντα και τους πάντες σε στόχο ή παράπλευρη απώλεια.
Στην έκθεσή της η Francesca Albanese αναφέρει ότι «η ισραηλινή γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα είναι ένα ακόμη στάδιο σε μια μακρά διαδικασία καταστολής από τους εποίκους».
Απειλές από το Ισραήλ
Το Ισραήλ της έχει απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός του επειδή θεωρεί ότι στις δηλώσεις που έκανε αρνείται τον «αντισημιτικό» χαρακτήρα της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η Αλμπανέζε στηρίζεται από πάρα πολλές χώρες, ωστόσο έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας αντιπαράθεσης επειδή ορισμένοι παρατηρητές κρίνουν ότι οι δηλώσεις της στον Τύπο κάποιες φορές είναι υπερβολικές.
Το Ισραήλ λέει ότι η έκθεσή της αποτελεί μέρος μιας εκστρατείας με στοχο «την υπονόμευση της ίδιας της ίδρυσης του εβραϊκού κράτους» ενώ οι ΗΠΑ είπαν ότι «δεν έχουν κανέναν λόγο να πιστέψουν ότι το Ισραήλ διέπραξε γενοκτονία στη Γάζα».
«Δεν αμφισβητώ την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ (…) αλλά ανήκω σε ένα κίνημα που θέλει το τέλος του απαρτχάιντ», σχολίασε η Αλμπανέζε, λέγοντας ότι «καταδικάζει» επίσης και τη Χαμάς.
«Ξέρουμε ποια είναι η κύρια πολιτική και οικονομική στήριξη προς το Ισραήλ. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ΗΠΑ, όμως υπάρχουν και άλλες χώρες», είπε, σημειώνοντας ότι σε επόμενη έκθεσή της σκοπεύει να μελετήσει τα θέματα της ευθύνης και της συνενοχής.