ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΤΗ ΘΕΡΜΗ

Για ανεπανόρθωτο πλήγμα στην κτηνοτροφία, τον τουρισμό και τα υδάτινα συστήματα της περιοχής κάνουν λόγο τα τοπικά συμβούλια Περιστεράς, Λειβαδίου και Βασιλικών του Δήμου Θέρμης Θεσσαλονίκης με αφορμή τη γνωστοποίηση για τοποθέτηση πάρκου φωτοβολταϊκών 500 στρεμμάτων σε περιοχή βοσκότοπων στην Κάτω Περιστερά. Τα τοπικά συμβούλια και ο Δήμος Θέρμης ομοφώνως έχουν απορρίψει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας, η οποία θα συζητηθεί μεθαύριο Παρασκευή στη Μητροπολιτική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο το βράδυ στις 8.30 στην κοινοτική αίθουσα Βασιλικών καλεί φορείς, συλλόγους και κατοίκους της περιοχής ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Το έργο, που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, αφορά την κατασκευή και λειτουργία Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 55,44 MW της εταιρείας με την επωνυμία «FARIA RENEWABLES Α.Ε.» (γαλλικών και ελληνικών συμφερόντων) στη θέση «Κούλια, Συντριβάνι» Περιστεράς. Σε ό,τι αφορά την εταιρεία, έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλός της Θάλεια Βαλκούμα δηλώνει σε διάφορα μέσα ότι «αποτελεί το κοινό εταιρικό σχήμα, με μετόχους τη FARIA Group και το Επενδυτικό Ταμείο Capenergie, που επενδύει σε ευρωπαϊκές υποδομές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με τρέχον χαρτοφυλάκιο που καλύπτει 1.152 έργα, δυναμικότητας 51,8 GW, συνολικής χρηματοδότησης που ξεπερνάει τα 5,7 δισ. ευρώ»!

Η εταιρεία έχει αιτηθεί τη δημιουργία φωτοβολταϊκών σταθμών σε πολλές περιοχές της χώρας και φέρεται να έχει εξασφαλίσει 17 βεβαιώσεις παραγωγού από τη ΡΑΑΕΥ για αιολικά και φωτοβολταϊκά projects με ενσωματωμένη διάταξη αποθήκευσης.

Βοσκοτoπια και πλημμυρες

Το έργο στην Περιστερά μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει: πέντε γήπεδα εγκατάστασης συνολικής έκτασης 493.034,64 m2, 84.000 φ/β πλαίσια σε 3.300 διατάξεις έδρασης Φ/Β πλαισίων, δεκαεννιά οικίσκους μετασχηματισμού τάσης / έκαστος 14,75m2, τριάντα τέσσερις oικίσκους συσσωρευτών και εφτά μετατροπείς SKID για τη διάταξη αποθήκευσης.

Ωστόσο άνθρωποι της Θέρμης λένε ότι στο σημείο υπάρχουν τα βοσκοτόπια για τις 8 από τις 10 κτηνοτροφικές μονάδες της Περιστεράς, δηλαδή για 10.000 αιγοπρόβατα! Το πλήγμα για τους κτηνοτρόφους θα είναι συντριπτικό. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ (Γιάννη Δελλή και Λεωνίδα Στολτίδη), πριν από δέκα μέρες «σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 486390/21429/9-7-2024 κτηνιατρική βεβαίωση του Γραφείου-Κτηνιατρείου Βασιλικών, ο συνολικός αριθμός αιγοπροβάτων που εκτρέφονται στην κοινότητα Περιστεράς είναι 10.345, ενώ από στοιχεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βασιλικών η βοσκήσιμη γη που χρησιμοποιεί το εν λόγω ζωικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 27.000 στρ. περίπου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων για την Ευρωπαϊκή Κάλυψη Γης με βάση το Corine Land Cover, οι εκτάσεις όπου αναμένεται να εγκατασταθούν τα γήπεδα φωτοβολταϊκών είναι καταχωρημένες ως βοσκήσιμες γαίες».

«Ζούμε σε μια περιοχή στην οποία, την ώρα που θέλουν να κατασκευάσουν φωτοβολταϊκό πάρκο, την ίδια στιγμή δεν έχουν προχωρήσει βασικά αντιπλημμυρικά έργα, αφήνοντάς μας αθωράκιστους. Μάλιστα τυχόν αποψίλωση της δασικής βλάστησης αναμένεται να πολλαπλασιάσει τα πλημμυρικά φαινόμενα» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης και τονίζει: «Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την εγκατάσταση του τεράστιου φωτοβολταϊκού πάρκου. Δεν θα θυσιάσουμε τα βουνά, τα νερά, τα δάση και τη γεωργική/κτηνοτροφική γη στον βωμό του κέρδους κάποιων επιχειρηματικών ομίλων. Θα αγωνιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση με όλα τα μέσα που διαθέτουμε».

Εκκληση

Οι φόβοι μεγεθύνονται καθώς φαίνεται ότι υφίσταται πρόβλεψη και για τη δημιουργία υποσταθμού, στον οποίο θα συνδεθεί μελλοντικά ακόμη ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, που θα κατασκευαστεί στην περιοχή Καμηλορράχη κοντά στο ξωκλήσι του Αϊ-Γιάννη στα Βασιλικά. Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Απόστολος Σινάκος, αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Βασιλικών και μέλος του Δ.Σ. του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, σχολιάζει πως «αν εγώ πήγαινα να κόψω ένα πουρνάρι στο σημείο, το Δασαρχείο θα με έτρεχε στα δικαστήρια. Τώρα με μεγάλη ευκολία αποχαρακτηρίζουν εκτάσεις και με συνοπτικές διαδικασίες δίνουν άδειες. Μας έστειλαν πριν από έναν μήνα», τονίζει ο κ. Σινάκος, «μια μελέτη 600 σελίδες. Τι να κάνουμε εμείς αυτόν τον μήνα; Να μη θερίσουμε τα χωράφια μας; Να μην ποτίσουμε τις καλλιέργειες με αυτή την κάψα, για να διαβάσουμε τις «μελέτες» των funds;»

Σημειώνει ακόμη ότι «αντίθετοι δεν είναι μόνο οι κτηνοτρόφοι της Περιστεράς, αλλά και οι αγρότες στα χαμηλότερα αφού όλοι έχουν καταλάβει ότι αν ανοίξει η «πόρτα» στην Περιστερά, μετά κανείς δεν τους σταματάει. Απευθύνουμε έκκληση σε κόμματα, φορείς, οργανώσεις να μας συνδράμουν στον αγώνα που δίνουμε να σώσουμε την περιοχή μας. Και θα τα καταφέρουμε, όπως είχαμε σταματήσει το εργοστάσιο βιομάζας του πρώην υπουργού Γιώργου Σαλαγκούδη» (βλ. «Εφ.Συν.» 24.11.14, ««Φυτεύει» μονάδες βιομάζας στα χωράφια»).

Πηγή: efsyn.gr