Αριστερά: Η υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου - Δεξιά: ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙ ΑΘΛΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΕΣ

Η ολυμπιακή φλόγα συνεχίζει το ταξίδι της προς το Παρίσι κι ενώ ο κανονισμός της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αναφέρει ρητά πως σε λαμπαδηδρομίες απαγορεύεται να συμμετέχουν πολιτικοί και θρησκευτικοί παράγοντες, σε διάφορες λαμπαδηδρομίες είδαμε να την περιφέρουν πολιτικού, όπως η Δόμνα Μιχαηλίδου και ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Παρά την… ανάγκη δημοσίων προσώπων για προβολή και θετικές ειδήσεις ο κανονισμός της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αναφέρει ρητά πως σε λαμπαδηδρομίες απαγορεύεται να συμμετέχουν πολιτικοί και θρησκευτικοί παράγοντες και «ως πολιτικοί παράγοντες νοούνται οι Υπουργοί, Υφυπουργοί, Αναπληρωτές Υπουργοί, Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων, Μέλη του Κοινοβουλίου, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι».

Στις πρόσφατες εκδηλώσεις συμμετείχαν πολιτική όπως η Δόμνα Μιχαηλίδου, αλλά και ο Μαργαρίτης Σχοινάς, όπως και άλλα δημόσια πρόσωπα. 

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι αθλητές όπως η Νικόλ Κυριακοπούλου καταγγέλλουν ότι αποκλείστηκαν από την λαμπαδηδρομία. Η ολυμπιονίκης έγραψε χαρακτηριστικά στο facebook «η δύναμη της Ολυμπιακής φλόγας εμπνέει φιλάθλους και αθλητές σε όλο τον κόσμο. Ύψιστη τιμή η μεταφορά της από τους λαμπαδηδρόμους… που “περιέργως” αυτή την Ολυμπιακή χρονιά η “κλήρωση”… για να συμμετάσχω, δεν κατάφερε να με εντοπίσει παρά το ταπεινό αθλητικό βιογραφικό μου!».

Το μήνυμα της Νικόλ Κυριακοπούλου σχολίασε και η πρώην πολίστρια Μάνια Μπικόφ γράφοντας «μέγιστη τιμή κ συγκίνηση να συμμετέχεις στο ταξίδι της ολυμπιακής φλόγας, δακρυσα σήμερα με την συναθλητρια μου Δήμητρα Ασιλιαν και τα λόγια της στην Ακρόπολη, φούσκωσα από υπερηφάνια βλέποντας τον Νικόλα Παπαγγελή λαμπαδηδρόμο, ανατριχιασα με την Φιλιώ Μανωλιουδακη στα Χανιά μας, με την τριαθλητρια Αθηνά Αδαού κ τόσους άλλους. Την ίδια στιγμή διαβάζω σήμερα την ανάρτηση της ολυμπιονικη Νικόλ Κυριακοπούλου για την μη επιλογή της ως λαμπαδηδρόμο κ θλίβομαι βαθειά, όταν το διαδίκτυο έχει γεμίσει φωτογραφίες από πολιτικούς κάθε θέσης, λαμπαδηδρόμους Όπως ρητά αναφέρει η ΕΟΕ για την συμμετοχή στην ολυμπιακή λαμπαδηδρομία ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΤΑΙ η συμμετοχή ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ κ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ παραγόντων (φώτο) Λαμπαδηδρομοι ορίζονται, Ολυμπιονίκες, Διακριθέντες αθλητές με σειρά προτεραιότητας διάκρισης και ΟΣΟΙ διακρίθηκαν στις τέχνες, γράμματα και κοινωνική προσφορά. Η Ολυμπιακή φλόγα και όσα ιερά πρεσβεύει ανά τους αιώνες ως παγκόσμιο σύμβολο Ειρήνης, Ελπίδας και μεταλαμπάδευσης των διαχρονικών αξίων του «Ολυμπιακού Πνεύματος» και του «Ευ Αγωνίζεσθαι» είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιείται για να χτίζει προφίλ ,να μαζεύει ψήφους και να μετατρέπεται σε μέσον πολιτικής εκμετάλλευσης».

Επίσης, η ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ,  Ειρήνη Αϊνδιλή παραιτήθηκε από την Επιτροπή Λαμπαδηδρομίας χωρίς να έχει επισήμως κάνει κάποια περαιτέρω δήλωση.

Αντιδράσεις κομμάτων

Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές, το think tank Αθλητισμού και Φυσικής Δραστηριότητας του ΣΥΡΙΖΑ και ο αρμόδιος Τομεάρχης για θέματα αθλητισμού, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση καταγγέλλοντας την κυβέρνηση. 

«Προφανώς η Ολυμπιακή Επιτροπή έχει αλλάξει (χωρίς ενημέρωση;) τους κανόνες της, οι οποίοι μέχρι πρότινος απαγόρευαν τη συμμετοχή σε πολιτικούς και θρησκευτικούς παράγοντες», σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς Κωστής Καρπόζηλος.

Μέλη της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας είναι οι: Πύρρος Δήμας, Μιχάλης Φυσεντζίδης, Ιάκωβος Φιλιππούσης, Κώστας Πανταζής, Σπύρος Καλοζούμης, Κωνσταντίνος Μακέδος, Ξένια Αργειτάκη, Ολυμπία Δραγούνη, Ειρήνη Αϊνδιλή, Κέλλυ Αραούζου.

«Ο Πύρρος Δήμας, μέλος της Επιτροπής και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, θα όφειλε να δώσει κάποιες εξηγήσεις. Ίσως και η Βούλα Πατουλίδου, επίσης υποψήφια ευρωβουλεύτρια, που είναι από τις… τυχερές της κλήρωσης», αναφέρει.

Πυρά κατά της κυβέρνησης για τον αποκλεισμό αθλητών από την επιτροπή λαμπαδηδρομίας εκτοξεύει ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος, μετά και τη νέα καταγγελία από τον χρυσό ολυμπιονίκη Νίκο Συρανίδη.

Μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει ντροπή τη στάση της κυβέρνησης να «βλέπει ακόμα και στην Ολυμπιακή Φλόγα ευκαιρία για μικροπολιτική» και επισημαίνει πως «φαίνεται υπήρχαν αρκετές θέσεις για τα πολιτικά στελέχη της ΝΔ όπως η Δόμνα Μιχαηλίδου, αλλά όχι για τους ολυμπιονίκες».