«ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» ΣΥΝΕΧΕΙΑ: ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΔΥΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δύο επιπλέον παραγωγικές μονάδες της Sonoco Ελλάς Α.Ε., θυγατρικής της Sonoco Products Co., αμερικανικού κολοσσού στη συσκευασία, βάζουν «λουκέτο» στις εταιρίες στο Νεοχωρούδα της Θεσσαλονίκης και στο Σταυροχώρι στο Κιλκίς.

Αυτή η απόφαση έρχεται λίγο μετά των πρόσφατων απολύσεων στο ιστορικό εργοστάσιο Γιούλα, το τελευταίο εν λειτουργία υαλουργίας της χώρας, το οποίο κατέβασε οριστικά ρολά.

Τα εν λόγω εργοστάσια ανήκουν στην Sonoco Ελλάς Α.Ε., η οποία είναι θυγατρική της Sonoco Products Co., με έδρα στο Hartsville της Νότιας Καρολίνας.

Οι περίπου 90 εργαζόμενοι στο Κιλκίς (παραγωγή) και στη Θεσσαλονίκη (συσκευασία) μάθανε ξαφνικά τα νέα όταν επέστρεψαν στη δουλειά μετά την αργία της 25ης Μαρτίου.

Οι ανακοινώσεις έγιναν από τους εκπροσώπους της εταιρείας στο Λουξεμβούργο, όπου εδρεύει η Sonoco Alcore Sarl, ο ευρωπαϊκός βραχίονας της εταιρείας, ο οποίος διαχειρίζεται 70 εργοστασιακές μονάδες σε 18 χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική εταιρεία αναμένεται να κλείσει οριστικά στις 31 Μαΐου, με σκοπό να ολοκληρώσει τις εκκρεμείς παραγγελίες κατά το μεσοδιάστημα.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρθηκαν από τους ξένους διευθυντές και επικοινωνήθηκαν στον Οργανισμό Εργασίας από τους εργαζομένους, η είδηση του κλεισίματος ήταν έκπληξη για τους τελευταίους. Το υψηλό κόστος ενέργειας φαίνεται να ήταν η κύρια αιτία για την απόφαση να κλείσουν αυτές οι εγκαταστάσεις.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία προσπάθησε να αντισταθμίσει το υψηλό κόστος ενέργειας, το οποίο την έθετε σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό.

Συγκεκριμένα, επενδύθηκαν περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ στην κατασκευή αναερόβιου βιολογικού αντιδραστήρα με παράλληλη παραγωγή βιοαερίου. Ωστόσο, δεν ήταν δυνατή η προχώρηση στη δεύτερη φάση (δηλαδή την αξιοποίηση της πράσινης ενέργειας), καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ δεν την ενέταξε στο δίκτυο λόγω έλλειψης χωρητικότητας.

Παρά την αύξηση του τζίρου, τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για τη χρήση του 2021 δεν ήταν ικανοποιητικά. Το κέρδος πριν από φόρους και τόκους καταγράφηκε σε ζημιά ύψους 350.761 ευρώ, ενώ η ζημιά μετά από φόρους ανήλθε σε 540.335 ευρώ.

Το σύνολο των υποχρεώσεων της Sonoco Ελλάς Α.Ε. για το 2021 ήταν 4.829.251 ευρώ, με τα χρέη προς τους προμηθευτές να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του ποσού (2.543.889 ευρώ).

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, η διοίκηση εκφράζει αισιοδοξία για την κερδοφορία της εταιρείας στο έτος 2022.

Με παρουσία στην Ελλάδα από το 1997, η Sonoco Ελλάς Α.Ε., που είναι μέλος της νεοσύστατης Ένωσης Βιομηχανιών Χάρτου Ελλάδας, ολοκληρώνει μια πορεία σχεδόν 30 ετών δραστηριότητας στην ελληνική αγορά. Σε αυτήν τη διάρκεια, διέθετε συνολικά τέσσερα εργοστάσια σε όλη την επικράτεια.

Η πρώτη επαφή της εταιρείας με την Ελλάδα σημειώθηκε το 1997, όταν μέσω της Conitex Sonoco, η οποία είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής χάρτινων κώνων και κυλίνδρων για την κλωστοϋφαντουργία παγκοσμίως, απέκτησε το 35% της εταιρείας ΕΒΙΕΝ Α.Ε. Αυτή η συνεργασία έδωσε νέα ώθηση στην ΕΒΙΕΝ, η οποία άρχισε να παράγει προϊόντα χάρτινης κυλινδρικής συσκευασίας για τους κλάδους των τροφίμων και της κλωστοϋφαντουργίας. Το 1998, η εταιρεία εξαγοράστηκε πλήρως.

Να σημειωθεί επίσης ότι η Conitex Sonoco Ελλάς – Βιομηχανία Εξαρτημάτων Νηματουργίας Μ.Α.Ε., που βρίσκεται στη Νεοχωρούδα, στη Θεσσαλονίκη, πρόσφατα, στις 11 Μαρτίου 2024, ενσωματώθηκε στην Sonoco Ελλάς Α.Ε. Η εταιρεία αυτή παράγει χάρτινες γωνίες συσκευασίας για προστασία εμπορευμάτων κατά τη μεταφορά, καθώς η ζήτηση από την κλωστοϋφαντουργία μειώθηκε σημαντικά από το 2016.

Στην ίδια περιοχή λειτουργεί επίσης το εργοστάσιο μεταποίησης της εταιρείας, όπου παράγονται χάρτινοι κορμοί συσκευασίας προϊόντων. Το χαρτί από ανακύκλωση παράγεται στο Κιλκίς, όπου η εταιρεία διαθέτει σύγχρονες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις επιφανείας 5.500 τ.μ.