ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΡΑ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ;

Να διαφωνούν στον ΣΥΡΙΖΑ για τα μνημόνια, τα ΤΑΙΠΕΔ, τα υπερταμεία, τα εξοπλιστικά και τις ιδιωτικοποιήσεις μισοτιμής (όπως του ΟΣΕ), εμπεριέχει μια λογική.

Να διαφωνούν όμως για τα θέματα αξιακών δικαιωμάτων όπως αυτό του δικαιώματος στο γάμο και τη τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών (που υποτίθεται ότι χαρακτηρίζονται αυτονόητα για το κόμμα και την Αριστερά που λένε ακόμα ότι ανήκουν) και να ζητά ο πρόεδρός του “κομματική πειθαρχία” για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου αγγίζει τα όρια του γκροτέσκο αστείου.

Εδώ και αρκετές μέρες, πηγές από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν πως θεωρούσαν πως ίσως να υπήρχαν δυο – τρεις αποχές κατά την ψήφιση του νοµοσχεδίου.

Φαίνεται πως ο Στέφανος Κασσελάκης, για να προλάβει καταστάσεις, για όποιον δεν ψηφίσει το σημερινό νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο. έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας: «Θα υπάρξουν συνέπειες για όποιον δεν ψηφίσει το αυριανό νομοσχέδιο» τόνισε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδρίασε χθες Τετάρτη 14/02.

«Για εµάς τα δικαιώματα είναι ζητήματα ταυτοτικά και όχι ζήτηµα αρχηγισµού ή πειθαρχίας. Αν όχι η Αριστερά, ποιος; Η Αριστερά στα βουνά ξέρει να αγωνίζεται, όχι να κρύβεται. Και αυτό θα κάνουµε. ∆ιότι υπάρχει µια σωστή µεριά της Ιστορίας. Κι εµείς µε υπερηφάνεια θα υπερψηφίσουµε κάθε βήµα στην κοινωνική πρόοδο» Ανάφερε επίσης ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο Παύλος Πολάκης είναι στα Χανιά (δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση ούτε διαδικτυακά) και αν δεν αλλάξει κάτι θεωρείται πολύ δύσκολο να βρίσκεται στη Βουλή σήμερα. Κάποιοι, στα πηγαδάκια της Κουμουνδούρου μιλούν ακόμη και για πιθανή καθαίρεση του Κρητικού βουλευτή από τη θέση του τομεάρχη των Συντονιστών, όμως τίποτα δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά μέχρι απόψε το βράδυ. Επίσης, η Αθηνά Λινού, ο Μίλτος Ζαμπάρας, η Νίνα Κασιμάτη και ο Βασίλης Κόκκαλης είναι οι βουλευτές που έχουν εκφράσει προβληματισμούς για το νομοσχέδιο.

Στη συνεδρίαση η οποία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση και κυριάρχησαν οι υψηλοί τόνοι για την εκλογή των νομαρχιακών και οργανώσεων μελών .

Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης–που βρίσκεται στις Βρυξέλλες–, αφού έθεσε το θέμα της κομματικής πειθαρχίας σχετικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, αναφέρθηκε στην εκλογή των νομαρχιακών και οργανώσεων μελών σε όλη την Ελλάδα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης προέταξε τη θέση του για τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών με υβριδικό μοντέλο ηλεκτρονικής και φυσικής παρουσίας, στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης του ΣΥΡΙΖΑ, απειλώντας –σε διαφορετική περίπτωση– με προσφυγή σε δημοψήφισμα.

«Άμα δεν γίνει δεκτή η εισήγηση μου, θα πάμε σε δημοψήφισμα», φέρεται να δήλωσε ο κ. Κασσελάκης.

Στη συνεδρίαση υπήρξαν συγκεκριμένες ενστάσεις για την ηλεκτρονική ψηφοφορία, με κάποια μέλη της Πολιτικής Γραμματείας να ζητούν διαβεβαιώσεις πως το σύστημα θα είναι αδιάβλητο.

Μεταξύ των στελεχών που αντέδρασαν έντονα στα λόγια του Στ. Κασσελάκη, ήταν ο Αλέκος Φλαμπουράρης. «Δεν ανέχομαι το ύφος σου» ανέφερε μεταξύ άλλων το ιστορικό στέλεχος που αποχώρησε εκνευρισμένος από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Το σίγουρο είναι ότι αναβάλλονται οι εκλογές για τις Νομαρχιακές, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες να γίνουν αυτό το Σαββατοκύριακο, με άγνωστο μέχρι στιγμής το πότε θα διεξαχθούν.