ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΜΠΛΟΚΑΡΑΝ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ

Ακτιβιστές για το κλίμα σε τέσσερις χώρες εμποδίζουν την πρόσβαση σε υποδομές πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας στο πλαίσιο μιας συντονισμένης πανευρωπαϊκής διαμαρτυρίας πολιτικής ανυπακοής.

Όπως αναφέρει ο Guardian, oι αποκλεισμοί πραγματοποιούνται σε τερματικούς σταθμούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, διυλιστήρια και λιμάνια στη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία και τη Σουηδία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων ορυκτών καυσίμων της Βόρειας Θάλασσας.

Περαιτέρω δράσεις αναμένονταν στη Δανία, ενώ στη Σκωτία ακτιβιστές ανάρτησαν πανό με αίτημα τον τερματισμό της εκμετάλλευσης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας.

Η διαμαρτυρία πραγματοποιείται την ίδια εβδομάδα που μια έκθεση διαπίστωσε ότι καμία από τις μεγάλες χώρες παραγωγής ορυκτών καυσίμων στην περιοχή δεν έχει σχέδια να σταματήσει τις γεωτρήσεις αρκετά σύντομα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για την παγκόσμια θέρμανση κατά 1,5C (2,7F) που έχει τεθεί από τις συμφωνίες του Παρισιού για το κλίμα.

«Στο πλαίσιο της εκστρατείας North Sea Fossil Free, πράξεις πολιτικής ανυπακοής συμβαίνουν σε όλη τη Βόρεια Θάλασσα», δήλωσε η Extinction Rebellion.

«Οι κυβερνήσεις αυτών των έξι χωρών επιτρέπουν νέες υποδομές εξόρυξης ορυκτών καυσίμων, βλάπτοντας όχι μόνο το οικοσύστημα της Βόρειας Θάλασσας, αλλά και δεσμεύοντας ολόκληρο τον κόσμο σε επικίνδυνα επίπεδα αύξησης της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με τον Guardian, ακτιβιστές έχουν ενωθεί σήμερα σε μια σειρά δράσεων – που εκτυλίσσονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας – για να απαιτήσουν από όλες τις πετρελαϊκές χώρες της Βόρειας Θάλασσας να ευθυγραμμίσουν τα σχέδια γεωτρήσεων με τη συμφωνία του Παρισιού τώρα».

Στη Νορβηγία, δεκάδες ακτιβιστές απέκλεισαν την είσοδο του διυλιστηρίου πετρελαίου στο Rafnes, στη νοτιοανατολική ακτή της χώρας. Άλλοι αψήφησαν τις συνθήκες χιονιού για να εμποδίσουν τα δεξαμενόπλοια να ελλιμενιστούν στις εγκαταστάσεις.

Ο Jonas Kittelsen, εκπρόσωπος της Extinction Rebellion Norway, δήλωσε πως «Ντρέπομαι που είμαι Νορβηγός. Η Νορβηγία επωφελείται μαζικά από την επιθετική επέκταση του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, προκαλώντας μαζικό πόνο και θάνατο σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κυβέρνησή μου μας παρουσιάζει ως καλύτερους από τον υπόλοιπο κόσμο, κάτι που δεν ισχύει”.

Στην Ολλανδία, οι Extinction Rebellion και Scientist Rebellion μπλόκαραν τους κύριους δρόμους πρόσβασης στο διυλιστήριο Pernis, το μεγαλύτερο διυλιστήριο στην Ευρώπη, που ανήκει στη Shell, η οποία σχεδιάζει να αυξήσει και να επεκτείνει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα.

Στη Γερμανία, ακτιβιστές με λευκές φόρμες από την ομάδα διαμαρτυρίας για το κλίμα Ende Gelände απέκλεισαν την πρόσβαση στον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Brunsbüttel και στη Σουηδία ακτιβιστές του XR απέκλεισαν το λιμάνι πετρελαίου στο Γκέτεμποργκ.

Στη Σκωτία, τοπικές ομάδες XR οργάνωσαν μια σειρά από ρίψεις πανό σε τοποθεσίες που περιέγραψαν ως “στρατηγικής σημασίας” για τα σχέδια επέκτασης της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει χορηγήσει δεκάδες νέες άδειες για την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών της Σκωτίας από τα τέλη του περασμένου έτους.

Αυτή την εβδομάδα, έκθεση της ομάδας εκστρατείας Oil Change International διαπίστωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες, η Νορβηγία και η Δανία απέτυχαν να ευθυγραμμίσουν τις πολιτικές τους για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο με τις υποσχέσεις τους για το κλίμα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι πολιτικές της Νορβηγίας και του Ηνωμένου Βασιλείου απείχαν περισσότερο από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, επειδή οι χώρες αυτές έκαναν “επιθετική” εξερεύνηση και αδειοδότηση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.