ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΡΑΝ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΕΞΑΗΜΕΡΟ

Τα τελευταία χρόνια συζητιέται σοβαρά η μείωση των ημερών και των ωρών εργασίας από πενθήμερη σε τετραήμερη ως ένα νέο εργασιακό μοντέλο που αργά, αλλά σταθερά, φαίνεται να υιοθετείται από πολλές ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες.

Το ιρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που έχει στόχο να παρατείνει σε δύο ημέρες το γουικέντ, την Παρασκευή και το Σάββατο, αποκλείοντας την Πέμπτη, που είναι σήμερα ημιαργία. Αν το νομοσχέδιο εγκριθεί τελικά από το Συμβούλιο των Φρουρών, το οποίο είναι αρμόδιο για τη συνταγματικότητα των νόμων, η νόμιμη διάρκεια της εβδομαδιαίας εργασίας θα μειωθεί από 44 σε 40 ώρες.

Την τετραήμερη εργασία έχει ήδη νομοθετήσει το Βέλγιο και έχει εφαρμοστεί στην Ισλανδία, ενώ δοκιμαστικά το έχουν εφαρμόσει ή το εφαρμόζουν, χώρες όπως η Βρετανία, η Πορτογαλία, η Σκωτία, η Γερμανία και η Ισπανία.

Στην Ελλάδα όμως του άκρατου νεοφιλελευθερισμού το παλιό κρητικό γνωμικό «δούλεψε μου κακορίζικε για να μη σου μοιάσω» που έλεγαν κάποτε τα αφεντικά στους εργάτες τους γίνεται νόμος του Κράτους με τις ευλογίες φυσικά της κυβέρνησης της Ν.Δ η οποία κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα: Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να ενεργοποιηθεί ο νόμος Γεωργιάδη για την εξαήμερη εργασία, η εφαρμογή της οποίας θα συνδυαστεί με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, με αποτέλεσμανα μεγαλώνουν οι κοινωνικοοικονομικές αντιθέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Το νομοσχέδιο θέτει σε εφαρμογή την εξαήμερη εργασία για Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ιδιωτικό τομέα, για τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τις εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας, που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, με τους εργαζόμενους να αμείβονται επιπλέον για την 6η μέρα με το 40% του ημερομισθίου και το 115% αν είναι αργία. να ισχύσει από την 1η Ιουλίου. Αυτό αναμένεται να τεθεί σ’ εφαρμογή από 1/7/2024.