ΑΚΟΜΑ ΕΝΑΣ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ένας ακόμα τραυματίας λιμενεργάτης στον Πειραιά, μετά από “βροχή κοντέινερ”, από τους θυελλώδης ανέμους, εχθές το βράδυ. Με ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι της ΕΝΕΔΕΠ καταγγέλλουν πως, για άλλη μια φορά, στην “COSCO”/DPORT…” σφυρίζουν αδιάφορα”, στα προβλήματα ασφάλειας και καθημερινότητας των λιμενεργατών. «Βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων Cosco και Dport» όπως αναφέρουν.

Η ανακοίνωση της ΕΝΕΔΕΠ

Για ακόμα μια φορά η εταιρεία αγνοεί την ασφάλεια των ζωών μας και το αν θα γυρίσουμε μετά τη βάρδια στις οικογένειες μας

Εχθές κατά τη βραδινή βάρδια, με θυελλώδεις ανέμους στο λιμάνι «έβρεξε» πάλι κοντέινερς με αποτέλεσμα να τραυματιστεί συνάδελφος μας.
Οι “COSCO”/DPORT σφύριζαν αδιάφορα, αλλά για ακόμη μια φορά με τη καθοριστική παρέμβαση του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ το λιμάνι έκανε ‘κράτει’ (παύση κάθε εργασίας).

Οι εταιρείες “COSCO”/DPORT ενώ ήταν ενήμεροι με τον πιο επίσημο τρόπο για το κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει το Σαββατοκύριακο την χώρα μας, ενώ έχουν ανακοινωθεί απαγορευτικά απόπλου από τα λιμάνια λόγω θυελλωδών ανέμων, για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι να μην πέσει καθόλου η διακίνηση κοντέινερ, να μην πέσουν τα δικά τους υπέρογκα κέρδη- κι ας πέφτουν κοντέινερς πάνω στους εργαζόμενους!

Σε μια περίοδο που αναμένεται να ανακοινώσουν τα κέρδη του λιμανιού για το 2023, και ενώ τα κέρδη του ήταν μέχρι το Σεπτέμβρη 66 περίπου εκατ.ευρώ (39,9% αύξηση κερδών ) δεν σταματάνε τη λειτουργία των λιμενικών εργασιών για να μην χάσουν ευρώ.

Αυτοί είναι ! κάνουν δήθεν ότι κόπτονται- ότι νοιάζονται για τις ζωές μας.

– Αλήθεια πόσο στοιχίζει η ζωή ενός εργαζόμενου;

– Αλήθεια πόσο κοστίζει σε αυτούς να σταματήσουν οι φορτοεκφορτωτικές εργασίες λίγες ώρες στο λιμάνι ώστε να περάσει ο κίνδυνος για τους εργαζομένους;

– Αλήθεια, με αυτά τα κέρδη που ανακοινώνουν αυτοί μπορούν να πληρώνουν ενοίκια στις πολυτελετες σουίτες τους ενώ εμείς ζοριζόμαστε να ανταποκριθούμε στην ακρίβεια, να πάρουμε τα βασικά στα παιδιά και τις οικογένειες μας.

Με περίσσιο θράσος δημοσιεύουν με ανακοινώσεις τους «Τα βελτιωμένα αποτελέσματα και τα περιθώρια κερδοφορίας αντικατοπτρίζουν όχι μόνο τη βελτιωμένη απόδοση των εσόδων, αλλά και την αποτελεσματική πολιτική διαχείρισης κόστους που εφαρμόζει η διοίκηση της Εταιρείας, η οποία το διατηρεί σε ένα βέλτιστο επίπεδο, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης και του γενικότερου πληθωριστικού οικονομικού περιβάλλοντος.»

Σε αυτές τις συνθήκες η COSCO/ DPORT αποδεικνύει το πραγματικό της ενδιαφέρον που δεν είναι άλλο από τα πόσα «κουτιά» θα διακινηθούν μέσα στο λιμάνι ώστε να μη διακοπεί καθόλου η παραγωγή της, δηλαδή τα αμύθητα κέρδη που δημοσιεύονται προκλητικά στις ανακοινώσεις τους.

Γι αυτό πέφτουν «κουτιά» στα κεφάλια μας κάθε φορά που φυσάνε ισχυροί ανέμοι και από θαύμα ακόμη δεν έχουμε θρηνήσει και άλλους συναδέλφους στο βωμό των κερδών τους. Είναι προκλητικό μάλιστα να λένε τα «σκυλιά» της εργοδοσίας «δεν έπεσαν και στα κεφάλια σας».

Τόσο λογαριάζουν τις ζωές των εργαζομένων.

Τόσο λογαριάζουν το ενδιαφέρον για να εφαρμοστεί η ένταξη των λιμενεργατών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της εργοδοσίας, στυγνό και επικίνδυνο.

Αφού η εργοδοσία, συνεχίζει να θεωρεί αναλώσιμους εμάς του εργαζομένους, παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας και θα πρωτοστατούμε τόσο για την ασφάλεια μας όσο και για τους μισθούς μας.

– Γιατί μόνο εμείς οι ίδιοι, μπορούμε να προστατέψουμε τους εαυτούς μας.

– Γιατι για μας πρώτο μέλημα είναι να γυρνάμε σώοι και αρτιμελείς στις οικογένειες και τα παιδιά μας.

– Γιατί για εμάς πρώτο μέλημα μας είναι να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια τα παιδιά μας, να απολαμβάνουμε τις χαρές της ζωής.

Με όπλο μας την ενότητα, την αλληλεγγύη και τον αγώνα μας, θα επιβάλλουμε τους όρους που διασφαλίζουν τις ζωές μας.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να παραμένουμε σε επιφυλακή και να μην εκτελούν εργασίες σε συνθήκες που μπορεί να προκληθεί με αιτία της εργοδοσίας και των εφοπλιστών νέο εργατικό ατύχημα.