ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ – ΦΡΟΥΡΙΟ

Οι αντιπρόσωποι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Coreper), ενέκριναν το απόγευμα της Πέμπτης (8/2), την – προσωρινή – συμφωνία για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, κάνοντας ένα βήμα προς την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου της Ε.Ε., όπου θα δημιουργήσει ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες της Ευρώπης.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας:

  • Οι εκπρόσωποι θα ψηφίσουν συνολικά 10 φακέλους που θα ενισχύσουν τους μεταναστευτικούς κανόνες – συμπεριλαμβανομένων σχεδίων για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής που μοιάζουν με φυλακές, για άτομα που φτάνουν στα σύνορα της Ε.Ε. ζητώντας άσυλο.
  • Η νέα «συνοριακή διαδικασία» θα καταστεί υποχρεωτική «εάν ο αιτών έχει υπηκοότητα με ποσοστό αναγνώρισης κάτω του 20%» ή εάν παρέχει «ψευδείς πληροφορίες ή αποκρύπτει πληροφορίες».
  • Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι θα αποκλείονται από τη συνοριακή διαδικασία, εκτός εάν αποτελούν απειλή για την ασφάλεια.
  • Αφού η ισπανική Προεδρία κατέληξε σε συμφωνία με το Ευρωκοινοβούλιο τον Δεκέμβριο, η βελγική προεδρία συνέχισε με την «τεχνική εργασία», προκειμένου να βελτιώσει τα νομικά κείμενα και να διασφαλίσει ότι οι χώρες θα τα υποστηρίξουν. Όμως, όπως όλοι γνωρίζουν στις Βρυξέλλες, αυτό που είναι τεχνικό είναι και πολιτικό.

Η αναθεώρηση των κανόνων προβλέπει αυστηρότερο συνοριακό έλεγχο και κέντρα υποδοχής «που θα μοιάζουν με φυλακές», όπως επισημαίνει το Politico. 

Πλέον, η Συμφωνία μεταφέρεται προς συζήτηση και έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χωρίς να είναι γνωστός ο χρόνος που θα κατατεθεί το Σύμφωνο. 

Πηγή:Politico