ΑΓΡΙΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΕΚΑΔΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΣΕ ΔΥΟ ΤΡΑΝΣ ΑΤΟΜΑ – 21 ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Άγρια ρατσιστική και τρανσοφοβική επίθεση από ομάδα δεκάδων ατόμων δέχθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, δύο νεαρά κουήρ άτομα, στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη. Όπως κατήγγειλαν τα θύματα (21 ετών και τα δύο), ομάδα ατόμων τούς επιτέθηκε λεκτικά και τους πέταξε μπουκάλια, με τους ίδιους να βρίσκουν “καταφύγιο” σε παρακείμενο κατάστημα εστίασης για να προστατευθούν.

Οι δράστες συνέχισαν να προπηλακίζουν τα δύο τρανσέξουαλ άτομα ακόμη κι όταν στο σημείο κατέφθασαν αστυνομικές δυνάμεις, με τη συνδρομή των οποίων τα θύματα της επίθεσης οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα όπου υπέβαλαν έγκληση.

Αστυνομικοί προχώρησαν συνολικά σε 25 προσαγωγές ατόμων και μετά την εξέτασή τους συνελήφθησαν οι 21, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγόνος ότι ανάμεσα σε αυτούς ήταν 11 ανήλικοι, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία.

Την υπόθεση έχει αναλάβει το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Κάλεσμα σε συγκέντρωση ενάντια στην ομοτρανσφοβία

Ανακοίνωση από την συλλογικότητα «Άφοβα Κουηράκια»:

«Χτες το βράδυ δύο αδέρφια μας, δύο κουήρ υποκείμενα, ενώ έκαναν τη βόλτα τους στο πιο κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης, δέχτηκαν επίθεση από όχλο άνω των 150 ατόμων. Τα άτομα αυτά ήταν κυρίως ανήλικα αγόρια που αράζουν στο σημείο. Ούτε οργανωμένοι φασίστες, ουτε οπαδοί.

Το περιστατικό δείχνει ξεκάθαρα το ποσό βαθιά έχει σαπίσει ο κορμός της ελληνικής κοινωνίας. Τα παιδιά αυτά δεν έδρασαν μόνα τους. Οπλιστηκαν από τις ομοτρανσφοβικές απόψεις που αναπαραγονται στα σπίτια τους, στην τηλεόραση και το ίντερνετ. Κι έδρασανς αυτό τον τρόπο αντανακλαστικα, όχι οργανωμένα. Τις ημέρες του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και λίγες εβδομάδες πριν το Europride.

Εμείς κατηγορούμε ευθέως καθε άτομο που συμμετείχε σε αυτό το σκηνικό. Ενήλικο ή ανήλικο. Οι μέρες που μας τραμπουκίζατε έχουν περάσει. Τώρα ο φόβος αλλάζει πλευρά.

Κατηγορούμε επιπλέον κάθε δημόσιο πρόσωπο, κάθε βουλευτή, κάθε δημοσιογράφο ή πανελιστα, κάθε σελέμπριτι και κάθε ιερέα που με αφορμή την ψήφιση του ομόφυλου γάμου χλεύασε εμάς, τις ταυτότητες μας, τις ζωές μας και τις αδερφές μας.

Απόψε στις 19.00 συγκέντρωση στο σημείο του περιστατικού (Πλατεία Αριστοτέλους με Λεωφόρο Νίκης). Έχουμε μόνο το ένα το άλλο».

Ανακοίνωση του ΜέΡΑ25

«Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν τα όσα νιώθουμε μετά τη χθεσινοβραδινή τρανσφοβική επίθεση πλήθους δεκάδων τραμπούκων ενάντια σε δύο νεαρά τρανς άτομα στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη. Οι εικόνες και τα βίντεο που κυκλοφορούν στη δημοσιότητα, και εμφανίζουν τον τρόπο με τον οποίο κυνηγήθηκαν τα δύο τρανς άτομα μας τρομάζει και μας εξοργίζει.

Αυτή είναι η άσχημη πτυχή μιας κοινωνίας που ταΐζεται με τρανσφοβία και ομοφοβία, με επιθέσεις εναντίον ευάλωτων ατόμων, που νιώθει ισχυρή όταν ποδοπατά τον αδύναμο, που γελάει με τον πόνο της άλλης. Για τα αίτια αυτής της επίθεσης ευθύνες έχουμε όλοι και όλες μας.

Η πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια φανέρωσε τις πραγματικές σκοταδιστικές απόψεις πολλών κυβερνητικών βουλευτών και υπουργών. Σε μια χώρα που η ίδια η πολιτική ηγεσία την ώρα που αναγνωρίζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, επιτρέπει να στήνονται ρατσιστικές τηλεοπτικές συζητήσεις για να κρατήσει ικανοποιημένο όλο το ακροατήριο της, δυστυχώς δημιουργεί ρητορικές μίσους και αφήνει το περιθώριο σε τέτοια περιστατικά όπως το χθεσινό στη Θεσσαλονίκη.

Με όλη μας την ψυχή στεκόμαστε δίπλα στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και ευχόμαστε τα δύο νεαρά θύματα να είναι καλά. Απαιτούμε από την πολιτεία να φροντίσει ώστε να μην υπάρξει παραθυράκι να γλιτώσουν όσοι συνέβαλαν στο τρανσφοβικό λιντσάρισμα.

Για να μην υπάρξει ξανά άλλη τέτοια επίθεση χρειάζεται, από χθες, το Κράτος, συλλογικότητες και φορείς με αντικείμενο τα Ανθρώπινα και ΛΟΑΤΚΙ+ Δικαιώματα, να προχωρήσουν άμεσα σε πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και ανάδειξη της ορατότητας και της ισότητας των τρανς και ομόφυλων ατόμων.

Αυτή η κοινωνία θα αλλάξει. Πρέπει και μπορεί να αλλάξει. Για αυτούς/ες/@ θα παλέψουμε. Για να νικήσουμε τον ακροδεξιό λόγο, την μισαλλοδοξία και τον σκοταδισμό τους».