ΑΓΝΟΕΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ – ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗ ΣΦΑΓΗ Ο ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Λάβρος κατά των ισχυρών κρατών που «κάνουν πλάτες» στο Ισραήλ ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, μετά το αίτημα για ένταλμα σύλληψης κατά Νετανιάχου και ηγετών της Χαμάς.

Συμφωνεί ότι δεν τίθεται θέμα εξίσωσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), ωστόσο ο Καρίμ Χαν ξεκαθαρίζει ότι «σε κανέναν δεν επιτρέπεται να διαπράττει εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χθες 26/5 στους Sunday Times, μέρες μετά το αίτημά του για έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού και των ηγετών της Χαμάς, για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας και στο Ισραήλ και τα σφοδρά πυρά που δέχτηκε, μεταξύ άλλων και από τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Χαν δηλώνει ότι «η δουλειά μας δεν είναι να κάνουμε φίλους. Πρέπει να επισημάνουμε ότι η ζωή κάθε παιδιού, κάθε γυναίκας, κάθε αμάχου είναι ίση σε έναν ολοένα και περισσότερο πολωμένο κόσμο. Δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά μέτρα», τονίζει ο Βρετανός εισαγγελέας διαβεβαιώνοντας ότι «ο κόσμος παρακολουθεί την κατάσταση» στη Γάζα και στο Ισραήλ.

«Είναι ειλικρινή τα ισχυρά κράτη όταν λένε ότι υπάρχει ένα σύνολο νόμων ή αυτό το σύστημα που βασίζεται σε κανόνες είναι μια ανοησία, απλώς ένα εργαλείο του ΝΑΤΟ και ενός μετα-αποικιακού κόσμου;», διερωτάται. Ο 54χρονος αρνείται οποιαδήποτε εξίσωση μεταξύ του Ισραήλ «με τη δημοκρατία του και το ανώτατο δικαστήριο του» και της Χαμάς.

«Το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να προστατεύσει τον πληθυσμό του και να απελευθερώσει τους ομήρους», τονίζει ο Καρίμ Χαν. «Αλλά κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διαπράττει εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ο εισαγγελέας επισημαίνει την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, «το γεγονός ότι διεκόπη η παροχή νερού, (…) ότι στοχοποιούνται άνθρωποι που βρίσκονται σε ουρές για να πάρουν φαγητό. Το σύνολο όλων αυτών είναι αποκαλυπτικό. Το αναλύσαμε με αντικειμενικό και ορθολογικό τρόπο», υποστηρίζει. 

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 70 διεθνείς οργανισμοί καλούν όλες τις αρχές και τους διεθνείς θεσμούς να κηρύξουν επίσημα λιμό στη Γάζα, ανέφερε σε δήλωση το Euro-Med Human Rights Monitor.

ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΑΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΡΑΦΑ

Σχεδόν 36.000 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Γάζας υπό την ηγεσία της Χαμάς.

Χθες μόνο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 άνθρωποι – κυρίως γυναικόπαιδα – και δεκάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε καταυλισμό στη Ράφα, σε περιοχή που είχε χαρακτηριστεί ως «ασφαλής», με την Ερυθρά Ημισέληνο να αναφέρει ότι πολλοί από αυτούς κάηκαν ζωντανοί.

Δεκάδες είναι και οι τραυματίες που καταφθάνουν στα νοσοκομεία που όμως δεν μπορούν να ανταποκριθούν καθώς είναι υπερπλήρη, ενώ το σφυροκόπημα συνεχίστηκε σε όλη τη Γάζα.Το Ισραήλ παραδέχτηκε το χτύπημα κάνοντας λόγο για επίθεση ακριβείας που στόχο είχε – όπως ισχυρίστηκε- δύο αξιωματούχους της Χαμάς.

Η υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας της Γάζας επιβεβαίωσε τα ισραηλινά πλήγματα σε αυτήν την περιοχή όπου, σύμφωνα με την ίδια, διαμένουν περίπου 100.000 άνθρωποι, εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα, λόγω του πόλεμο του Ισραήλ. Σύμφωνα με την υπηρεσία, 50 είναι οι νεκροί και οι τραυματίες.

Ο απολογισμός των νεκρών στον καταυλισμό Ταλ Αλ-Σουλτάν είναι ακόμη απροσδιόριστος, ανέφερε ένας άλλος γιατρός, προσθέτοντας ότι δεκάδες τραυματίστηκαν από τη φωτιά που ακολούθησε μετά τους βομβαρδισμούς, την οποία οι κάτοικοι προσπαθούν ακόμη να κατασβήσουν.

Σε σύντομη ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι οι επιθέσεις είχαν στόχο «συγκρότημα της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στη Ράφα, όπου διέμεναν βασικοί τρομοκράτες της οργάνωσης» και ότι πραγματοποιήθηκαν «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, χρησιμοποιώντας ακριβή πυρομαχικά και βασιζόμενες σε προκαταρκτικές πληροφορίες που δείχνουν τη χρήση της περιοχής από τρομοκράτες της Χαμάς». Όσο για τη φωτιά, περιορίστηκε να σημειώσει ότι έχει επίγνωση των «ισχυρισμών» περί πυρκαγιάς που ξέσπασε στην περιοχή όπου στεγάζονται καταφύγια του ΟΗΕ, η οποία οδήγησε σε τραυματισμούς «μη εμπλεκόμενων».

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ” ΕΤΩΝ ΔΕΚΑΤΕΣΣΑΡΩΝ

Νωρίτερα, ο IDF είχε ανακοινώσει ότι πυροβόλησε και σκότωσε έναν Παλαιστίνιο έφηβο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αφού ο τελευταίος επιχείρησε να επιτεθεί με μαχαίρι. Οι ισραηλινές δυνάμεις «εντόπισαν έναν τρομοκράτη που ερχόταν προς την κατεύθυνση τους και επιχείρησε να πραγματοποιήσει επίθεση με μαχαίρι (…), οι στρατιώτες τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατός.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Ραμάλα επιβεβαίωσε ότι ένα 14χρονο αγόρι, ο Μαζντ Σαχίρ Αραμίν σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις. Το συμβάν συνέβη κοντά στη Χεβρώνα, στο νότιο τμήμα της Δυτικής Όχθης, ανέφεραν ο στρατός και το παλαιστινιακό υπουργείο.

Από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, η βία έχει κλιμακωθεί και στη Δυτική Όχθη που βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967. Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, τουλάχιστον 519 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από Ισραηλινούς στρατιώτες ή από Ισραηλινούς εποίκους από την έναρξη του πολέμου της 7ης Οκτωβρίου. Επιθέσεις Παλαιστινίων έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 12 Ισραηλινούς κατά την ίδια περίοδο στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία.

ΠΛΗΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή από ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε χωριά στο νότιο Λίβανο. 

Σύμφωνα με τοπικές πηγές ασφαλείας, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Αϊτα αλ Σααμπ, τρεις στη Χούλα, δύο στη Γιαρούν και ένας οδηγός του οποίου η μοτοσικλέτα που οδηγούσε έγινε στόχος κατά μήκος ενός κεντρικού δρόμου στη Νακούρα.

Η σιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι τέσσερις μαχητές της σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα και ότι απάντησε στις επιθέσεις εκτοξεύοντας δεκάδες ρουκέτες Κατιούσα με στόχο εφεδρικές μονάδες του ισραηλινού στρατού κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ.

Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σημειώνονται σχεδόν καθημερινά εχθροπραξίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία υποστηρίζει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.