ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ 4% ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Εκνευρισμός στις διεθνείς αγορές από την πρώτη κιόλας στιγμή που υπήρξαν αναφορές για επίθεση-αντίποινα το Ισράηλ στο Ιράν με την τιμή πετρελαίου να ακολουθεί ανογική πορεία ακόμη και κατά έως 4%, ανεβάζοντας την τιμή του πετρελαίου brent πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Λίγο αργότερα, καθώς το τοπίο άρχισε να ξεκαθαρίζει και φάνηκε πως το πλήγμα δεν ήταν μεγάλο αλλά και πως η Τεχεράνη προσπαθεί να υποβαθμίσει το γεγονός, υπήρξε διόρθωση της τιμής.

Γενικότερα πάντως σήμερα οι αγορές καταγράφουν μια ανοδική τάση, καθώς όπως φαίνεται, προσπαθούν να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των τελευταίων εξελίξεων στην Μέση Ανατολή ενώ πλέον η τιμή του brent και του αμερικανικού αργού παρουσιάζει ένα ποσοστό αύξηση της τάξης του 2,5% περίπου.

Επίσης, στις διεθνείς αγορές καταγράφεται και μια τάση στροφής των επενδυτών σε ”ασφαλή καταφύγια” όπως είναι ο χρυσός που ενισχύθηκε κατά 0,6% έχοντας νωρίτερα σημειώσει άνοδο έως 1,7% στα 2.417,59 δολάρια, πολύ κοντά στο ιστορικό υψηλό της περασμένης εβδομάδας στα 2.431,29 δολάρια.

Στην αρχή των συνεδριάσεων των χρηματιστηρίων σήμερα καταγράφηκε και πτώση στις ευρωπαϊκές μετοχές που έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον ενός μήνα, μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή που τρόμαξε τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,6% στις 10:14 ώρα Ελλάδας και έχει υποχωρήσει κατά 1,6% από τις αρχές της εβδομάδας. Ο δείκτης αναφοράς οδεύει προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον περασμένο Οκτώβριο, εάν διατηρηθούν οι απώλειες αυτές.

Οι δείκτες σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες όπως της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, σημείωσαν πτώση μεταξύ 0,6% και 0,9%.

Η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν διατηρεί νευρικούς τους επενδυτές εν μέσω ανησυχιών ότι η αύξηση στις τιμές των εμπορευμάτων μπορεί να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό και να καθυστερήσει την πολυαναμενόμενη μείωση των επιτοκίων του Ιουνίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Νωρίτερα, οι μετοχές στην Ασία και οι αποδόσεις των ομόλογων κατέγραψαν βουτιά.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησε νωρίτερα σήμερα 2% έχοντας σημειώσει προηγουμένως απώλειες έως 2,6%.

Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων αμερικανικών ομολόγων σημείωσαν νωρίτερα πτώση κατά 9 μονάδες βάσης, έχοντας προηγουμένως καταγράψει απώλειες έως και 15 μονάδες βάσης. Το γεν έκανε ράλι έως 0,7% έναντι του δολαρίου, με την άνοδό του να περιορίζεται στη συνέχεια γύρω στο 0,3% ενώ το ελβετικό φράγκο έφτασε νωρίτερα σήμερα να ενισχυθεί ακόμα και κατά 1% έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

«Η απουσία ξεκάθαρης εικόνας για το … τι μπορεί να κάνει στη συνέχεια το Ιράν θα διατηρήσει προς το παρόν τους επενδυτές νευρικούς και την αγορά ευμετάβλητη, σε μια περίοδο κατά την οποία οι επενδυτές είναι αντιμέτωποι με σημαντικό πληθωρισμό και αβεβαιότητες για τα επιτόκια», δήλωσε ο Βάσου Μένον, γενικός διευθυντής επενδυτικής στρατηγικής στο OCBC.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ ενισχύθηκαν νωρίτερα έως 4,2% εν μέσω ανησυχιών για πιθανά προβλήματα στην τροφοδοσία στη Μέση Ανατολή, ενώ στη συνέχεια περιόρισαν την άνοδο στο 2,4% στα 89,22 δολάρια. Το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.