ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΧΤΥΠΑ Η ΚΑΜΠΑΝΑ» ΤΗΣ INTELLEXA;

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις την Τρίτη 5/3 κατά της εταιρίας Ισραηλινών συμφερόντωνIntellexa, που εμπορεύεται το spyware παρακολούθησης συνομιλιών “Predator” και η οποία εμπλέκεται στο ελληνικό σκάνδαλο των υποκλοπών.

Συγκεκριμένα, οι νέες κυρώσεις που ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών στρέφονται κατά του ιδρυτή της Intellexa Ταλ Ντίλιαν.

Όπως τονίζουν οι ΗΠΑ, η Intellexa SA, με έδρα την Ελλάδα έχει εξάγει τα λογισμικά παρακολούθησης σε αυταρχικά καθεστώτα και είχε μπει στη «μαύρη» λίστα του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου στις 18 Ιουλίου 2023, για διακίνηση διαδικτυακών εκμεταλλεύσεων που χρησιμοποιούνται για πρόσβαση σε συστήματα πληροφοριών, απειλώντας το απόρρητο και την ασφάλεια ατόμων και οργανισμών παγκοσμίως.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Πέντε οντότητες που συνδέονται με την κοινοπραξία, εγγεγραμμένες σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Βόρεια Μακεδονία και Ουγγαρία, θα βρεθούν επίσης υπό καθεστώς κυρώσεων, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει από πέρυσι ελέγχους εξαγωγών σε τέσσερις από τις εταιρείες.

Οι κυρώσεις στοχεύουν επίσης τη Σάρα Αλεξάντρα Φαϊσάλ Χαμού, η οποία περιγράφεται στα έγγραφα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ως ειδικός σε εταιρείες off-shoring παρέχοντας διοικητικές υπηρεσίες στην Κοινοπραξία Intellexa, συμπεριλαμβανομένης της ενοικίασης χώρων γραφείων στην Ελλάδα.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της εταιρίας και των επικεφαλής της, είναι ακόμα μια αναγνώριση του σκανδάλου των υποκλοπών με τη χρήση του Predator στη χώρα μας.

Ένα θέμα με το οποίο έχει ασχοληθεί ενδελεχώς το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με αποκορύφωμα το ψήφισμα-κόλαφο, ενώ αρκετές είναι ακόμα οι εκθέσεις από διάφορες ενώσεις του Τύπου που καταγγέλλουν την καταπάτηση του κράτους δικαίου, αλλά και οι κατηγορίες από ανεξάρτητες αρχές στην χώρα μας, την «ενοχλητική» σύνθεση των οποίων έσπευσε να αλλάξει η κυβέρνηση. 

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. από την άλλη, που τόσο καιρό αρνείται τις ευθύνες που της αναλογούν κάνοντας λόγο για λάσπη, και σε αυτή την περίπτωση κλείνει τα αφτιά σε αυτό που βοά. 

Δηκτικό ήταν το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο άφησε αναπάντητο το Μαξίμου που στο μεταξύ ασχολείται μόνο με το δάνειο Κασσελάκη στα κομματικά ΜΜΕ.

«Άραγε είναι και η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης μια ακόμη «συμπαιγνία» εναντίον της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας;» διερωτάται δηκτικά το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, περιέγραψε τις κυρώσεις ως προωθημένη κίνηση δεδομένου ότι οι δραστηριότητες της κοινοπραξίας αποτελούν απειλή αντικατασκοπείας για την κυβέρνηση των ΗΠΑ και έχουν επιτρέψει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε άτομα και εταιρείες που σχετίζονται με χρήση κακόβουλου λογισμικού το οποίο μπορεί να επιμολύνει ένα τηλέφωνο ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε ηχογραφήσεις και άλλα δεδομένα, χωρίς το θύμα να κάνει κλικ σε κανέναν σύνδεσμο.

Η αμερικανική επιβεβαίωση του σκανδάλου

Στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου αναφέρεται ότι η εταιρεία Intellexa ανέπτυξε και πούλησε τεχνολογία spyware που παγίδευσε Αμερικανούς πολίτες, αλλά και εξήγαγε το Predator προς αυταρχικά καθεστώτα στον πλανήτη,

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα:

  • Από την ίδρυσή της το 2019 η Intellexa Consortium έχει εργαστεί ως εταιρεία πώλησης μιας σειράς από επιθετικές εταιρείες που εμπορεύονται spyware και εργαλεία παρακολούθησης με στόχο μεγάλες εκστρατείες παρακολούθησης. 
  • Η  Intellexa Consortium έχει παγκόσμια βάση πελατών.
  • Το Predator έχει αναπτυχθεί από ξένους φορείς σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσουν Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους και άλλους.

Ποιους αφορούν οι κυρώσεις

Τα επτά φυσικά και νομικά πρόσωπα στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις είναι: 

  • Τάλ Τζόναθαν Ντίλιαν: Ιδρυτής της Intellexa Consortium και αρχιτέκτονα πίσω από αυτά τα spyware. Το κονσόρτιουμ αποτελείται από ένα σύνθετο δίκτυο εταιρειών που ελέγχονται είτε πλήρως είτε μερικώς από τον Ταλ Ντίλιαν, ακόμη και μέσω της Αλεξάνδρα Χαμού.
  • Σάρα Αλεξάνδρα Χαμού: Στέλεχος και ειδική στις offshore που προσέφερε υπηρεσίες στην  Intellexa Consortium, ανάμεσά τους η ενοικίαση γραφείων στην Ελλάδα για λογαριασμό της Intellexa S.A.. Η Χαμού έχει κεντρικό ρόλο σε Intellexa S.A., Intellexa Limited και  Thalestris Limited.  
  • Intellexa S.A: Εταιρεία με βάση την Ελλάδα εντός της Intellexa Consortium για την ανάπτυξη spyware που έχει εξάγει το κακόβουλο λογισμικό σε αυταρχικά καθεστώτα.  
  • Intellexa Limited: Εταιρεία με βάση την Ιρλανδία εντός της Intellexa Consortium που λειτουργεί ως μεταπωλητής τεχνολογίας και κατέχει περιουσιακά στοιχεία για λογαριασμό του κονσόρτιουμ. 
  • Cytrox AD: Εταιρεία με βάση τη Βόρεια Μακεδονία εντός της Intellexa Consortium που λειτουργεί ως ο κατασκευαστής του Predator. 
  • Cytrox Holdings Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag (Cytrox Holdings ZRT): Εταιρεία με βάση την Ουγγαρία εντός της Intellexa Consortium που κατασκεύαζε το Predator προτού η παραγωγή μεταφερθεί στην Cytrox AD.
  • Thalestris Limited: Εταιρεία με βάση την Ιρλανδία  εντός της Intellexa Consortium που έχει τα δικαιώματα διανομής του Predator και λειτουργεί ως εταιρεία  holding για την  Intellexa Consortium.

Οι κατηγορίες και οι κυρώσεις

Το Predator έχει αναπτυχθεί από ξένους φορείς σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσουν Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους και άλλους.

Οι Ντίλιαν, Χαμού, Intellexa S.A., Intellexa Limited, Cytrox AD, Cytrox Holdings ZRT, and Thalestris Limited κατηγορούνται από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ότι φέρουν ευθύνη ή είναι συνένοχοι άμεσα ή έμμεσα για κυβερνοενέργειες που προήλθαν από άτομα εκτός των ΗΠΑ και είχαν αποτέλεσαν σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική ή την οικονομική υγεία και σταθερότητα της χώρας και πως είχαν σκοπό να προκαλέσουν σημαντική υπεξαίρεση κεφαλαίων ή οικονομικών πόρων, εμπορικών μυστικών, προσωπικών δεδομένων ή οικονομικών πληροφοριών για εμπορικό ή ανταγωνιστικό πλεονέκτημα  ή προσωπικό οικονομικό όφελος. 

Στις κυρώσεις που επιβάλλονται περιλαμβάνεται το πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων των κατηγορουμένων που βρίσκονται εντός των ΗΠΑ ή στην κατοχή ή τον έλεγχο Αμερικανών πολιτών.

Παράλληλα παγώνουν όποια νομικά πρόσωπα ανήκουν, άμεσα ή έμμεσα, απευθείας ή σε ποσοστό 50% στα πρόσωπα που κατηγορούνται. Οικονομικοί οργανισμοί και άλλα άτομα που έχουν συνδιαλλαγή ή άλλες δραστηριότητες με τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που κατονομάζονται μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις ή άλλες νομικές δράσεις.

O Ταλ Ντίλιαν ήταν πριν ιδρύσει την Intellexa, στρατηγός της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών. Aναγκάστηκε να αποσυρθεί από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις το 2003 μετά από εσωτερική έρευνα που δημιούργησε υποψίες ότι είχε εμπλακεί σε κακοδιαχείριση κεφαλαίων, σύμφωνα με τρία άτομα που ήταν ανώτερα στελέχη των στρατιωτικών πληροφοριών. Τελικά μετακόμισε στην Κύπρο, που έχει γίνει ένας αγαπημένος προορισμός τα τελευταία χρόνια για εταιρείες παρακολούθησης και εμπειρογνώμονες στον κυβερνοχώρο.

Το 2008 στην Κύπρο, ο Ντίλιαν συνίδρυσε την Circles, μια εταιρεία που χρησιμοποίησε μια τεχνολογία κατασκοπείας που ήταν τελειοποιημένη από το Ισραήλ, γνωστή ως Signaling System 7. Την πούλησε και συνέχισε να ιδρύει άλλες εταιρείες που πωλούν προϊόντα επιτήρησης. Ήταν περήφανος που στρατολόγησε τους καλύτερους χάκερ, συμπεριλαμβανομένων πρώην ειδικών spyware από την πιο ελίτ μονάδα κυβερνοκατασκοπίας του ισραηλινού στρατού.

Ερωτηθείς σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν κατά τη χρήση των προϊόντων του, ο Ντίλιαν σε συνέντευξή του στο Forbes είχε πει ότι: «συνεργαζόμαστε με τα καλά παιδιά». Και πρόσθεσε, «Και μερικές φορές τα καλά παιδιά δεν συμπεριφέρονται καλά».

Οι κυπριακές αρχές εξέδωσαν σύντομα αίτημα για τη σύλληψή του μέσω της Interpol για παράνομη παρακολούθηση. Ο δικηγόρος του πέτυχε τελικά να διευθετήσει τη δίωξη με πρόστιμο 1 εκατομμυρίου ευρώ που καταβλήθηκε μέσω της εταιρείας του κ. Ντίλιαν, αλλά δεν ήταν πλέον ευπρόσδεκτος να δραστηριοποιηθεί στην Κύπρο κι έτσι μετακόμισε στην Αθήνα και ίδρυσε την Intellexa το 2020, όταν άρχισε να εμπορεύεται επιθετικά το νέο του προϊόν spyware, το Predator.

Το Predator απαιτεί από τον στοχευόμενο χρήστη να κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο για να μολύνει το τηλέφωνο του χρήστη, ενώ ο Pegasus μολύνει το τηλέφωνο χωρίς καμία ενέργεια από τον στόχο. Αυτό σημαίνει ότι το Predator απαιτεί περισσότερη δημιουργικότητα για να δελεάσει τους ήδη επιφυλακτικούς στόχους να κάνουν κλικ.

Οι μολύνσεις του Predator έρχονται με τη μορφή προσεκτικά κατασκευασμένων, εξατομικευμένων άμεσων μηνυμάτων και μολυσμένων συνδέσμων που μιμούνται καθιερωμένους ιστότοπους. Μόλις το τηλέφωνο μολυνθεί, το spyware έχει πολλές από τις ίδιες δυνατότητες κατασκοπείας του Pegasus, σύμφωνα με τους ειδικούς. Μια έρευνα για το Predator από τη Meta, την εταιρία που διαχειρίζεται το facebook, κατέγραψε περίπου 300 τέτοιες τοποθεσίες που οι ειδικοί είχαν βρει ότι χρησιμοποιούνταν για μολύνσεις από Predator.

Η Meta, καθώς και το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, μια οργάνωση παρακολούθησης της κυβερνοασφάλειας, εντόπισαν Predator στην Αρμενία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ινδονησία, τη Μαδαγασκάρη, το Ομάν, τη Σαουδική Αραβία, τη Σερβία, την Κολομβία, την Ακτή Ελεφαντοστού, το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες και τη Γερμανία. Αυτές οι τοποθεσίες προσδιορίστηκαν μέσω σαρώσεων στο Διαδίκτυο για διακομιστές που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με το λογισμικό κατασκοπείας.