Το ΝΑΤΟ «δεν έχει κανένα σχέδιο» να στείλει στρατεύματα μάχης στην Ουκρανία, δήλωσε ένας αξιωματούχος της Συμμαχίας στο Γαλλικό Πρακτορείο, την επομένη δηλώσεων του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
«Το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι παρέχουν άνευ προηγουμένου στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Το κάνουμε από το 2014 και συνεχίζουμε να το κάνουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα μετά την πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή. Αλλά δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για νατοϊκά στρατεύματα μάχης στο ουκρανικό έδαφος», υπογράμμισε ο αξιωματούχος.
Χθες βράδυ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η αποστολή δυτικών στρατευμάτων στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία στο μέλλον δεν μπορεί να «αποκλειστεί». Το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι θα είναι αναπόφευκτη η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, αν χώρες μέλη της Συμμαχίας στείλουν στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
Απορρίπτει η Γερμανία
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής ΝΑΤΟϊκών χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία, απορρίπτοντας την ιδέα που διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Την ίδια άποψη εξέφρασαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους και ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και το σύνολο της γερμανικής πολιτικής.
«Ισχύει και για το μέλλον, δεν θα υπάρξουν χερσαίες δυνάμεις ούτε στρατιώτες επί ουκρανικού εδάφους από ευρωπαϊκά ή ΝΑΤΟϊκά κράτη», τόνισε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια επίσκεψής του, νωρίτερα σήμερα, στο Φράιμπουργκ, απαντώντας εμμέσως στον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται η αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Οι δυτικοί στρατιώτες, πρόσθεσε ο καγκελάριος, «δεν επιτρέπεται – επίσης από τις χώρες τους – να συμμετέχουν ενεργά σε πολεμικές δραστηριότητες». Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση στο Παρίσι, επισήμανε μάλιστα ότι η άποψη για το θέμα αυτή ήταν «πολύ ομόφωνη» μεταξύ των συμμετεχόντων.
Στο ίδιο πνεύμα εκφράστηκε νωρίτερα σήμερα και ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους (SPD), ο οποίος, από την Αυστρία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν γερμανικά στρατεύματα στην Ουκρανία.
Και ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) αντέκρουσε σαφώς τον γάλλο πρόεδρο, καλώντας τον μάλιστα να αυξήσει τη στρατιωτική υποστήριξή του προς την Ουκρανία ενώ στο ίδιο πνεύμα εκφράστηκαν από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ο αρχηγός Λαρς Κλινγκμπάιλ και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ρολφ Μούτσενιχ.
Αντίθετη η Μαδρίτη
Η Ισπανία διαφωνεί με τη γαλλική πρόταση για αποστολή ευρωπαϊκών χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία και θέλει η βοήθεια να περιοριστεί στην αποστολή περισσότερων όπλων και άλλου υλικού στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Πιλάρ Αλεγρία σε συνέντευξη Τύπου.
Χθες βράδυ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η αποστολή δυτικών στρατευμάτων στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία στο μέλλον δεν μπορεί να «αποκλειστεί», αναγνωρίζοντας πάντως πως σε αυτό το στάδιο «δεν υπάρχει συναίνεση» γι’ αυτό.
«Η ενότητα ήταν και είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη ενάντια στην επίθεση (του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν», είπε η Αλεγρία.
«Όχι» από Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία και Ουγγαρία
Η Πολωνία και η Τσεχία δήλωσαν σήμερα πως δεν σκέπτονται να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, αφού αυτή η επιλογή αναφέρθηκε για ευρωπαϊκές χώρες σε συνάντηση στο Παρίσι, όμως συμφώνησαν να συνεργαστούν για την αγορά περισσότερων πυρομαχικών για το Κίεβο.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε χθες Δευτέρα στο ενδεχόμενο ευρωπαϊκές χώρες να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία, λέγοντας πως “τίποτα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί”.
Ο Μακρόν προειδοποίησε, ωστόσο, πως δεν υπάρχει συναίνεση σε αυτό το στάδιο, ενώ σύμμαχοι συμφώνησαν να εντείνουν τις προσπάθειες για την προμήθεια περισσότερων πυρομαχικών στο Κίεβο καθώς η μάχη του κατά της εισβολής της Ρωσίας εισέρχεται στον τρίτο χρόνο.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα σχόλια του Μακρόν, ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ είπαν πως η επιλογή της αποστολής στρατευμάτων δεν εξετάζεται από τις κυβερνήσεις τους.
“Είμαι πεπεισμένος πως θα πρέπει να αναπτύξουμε τις ατραπούς υποστήριξης που ξεκινήσαμε μετά την επίθεση της Ρωσίας”, δήλωσε ο Φιάλα σε συνέντευξη Τύπου δίπλα στον Τουσκ κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Πράγα.
Ο Τουσκ πρόσθεσε: “Η Πολωνία δεν σχεδιάζει να στείλει τα στρατεύματά της στο έδαφος της Ουκρανίας”.
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σχεδιάζουν να στείλουν στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία και πως επίσης δεν υπάρχουν σχέδια το ΝΑΤΟ να στείλει στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
Ο Τουσκ καλωσόρισε το σχέδιο της Τσεχίας να αγοράσει εκατοντάδες χιλιάδες φυσίγγια πυρομαχικών από χώρες εκτός Ευρώπης για να προμηθεύσει την Ουκρανία. Η Πράγα αναζητεί εταίρους για χρηματοδότηση.
Ο Τουσκ και ο Φιάλα θα συναντήσουν τους ομολόγους τους από τη Σλοβακία και την Ουγγαρία σήμερα, με το θέμα της Ουκρανίας να διχάζει την ομάδα.
Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος εναντιώνεται στη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, είχε επισημάνει πρώτος πριν από τη συνάντηση του Παρισιού πως αρκετά μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σκέπτονται να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία σε διμερή βάση, προειδοποιώντας πως αυτό θα κλιμακώσει τη σύγκρουση.
Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο δήλωσε σήμερα πως η Ουγγαρία δεν επιθυμεί να στείλει όπλα ή στρατεύματα στην Ουκρανία και η θέση αυτή είναι “σταθερή σαν πέτρα”.