ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΠΑΛΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Μέσα στις επόμενες ημέρες, αναμένεται να τεθεί σύμφωνα με πληροφορίες, σε επταήμερη δημόσια διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, παραβιάζοντας ευθέως το άρθρο 16 του Συντάγματος. Νέο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα την Πέμπτη, οργανώνουν τα φοιτητικά κινήματα, που δεν φαίνεται να πτοούνται από την πίεση της κυβέρνησης.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί για διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες η δημόσια διαβούλευση θα κρατήσει περίπου μια εβδομάδα με στόχο  το αργότερο στις 20 Φεβρουαρίου το πολυνομοσχέδιο να έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το  οποίο θα περιλαμβάνει:

  • Μη Κερδοσκοπικά Μη  Κρατικά Πανεπιστήμια
  • Θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των κρατικών Πανεπιστημίων
  • Την ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, και,
  • Την πλήρη διοικητική αυτοδυναμία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ).

Άγνωστο παραμένει αν θα υπάρξουν προσφυγές στο ΣτΕ περί συνταγματικότητας του νόμου και εάν θα κληθεί το Ανώτατο Δικαστήριο να πάρει θέση.

Στις σχολές των ΑΕΙ ωστόσο επικρατεί ένταση λόγω των κινητοποιήσεων των φοιτητών και των καταλήψεων οι οποίες εντάθηκαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει στα ιδρύματα τις διαδικτυακές εξετάσεις. Παρά το γεγονός ότι πανεπιστήμια  αποδέχτηκαν να κάνουν τις εξετάσεις διαδικτυακά, υπήρχαν ενστάσεις και φόβοι από όλες τις πρυτανικές αρχές καθώς έχουν την εμπειρία των εξ΄ αποστάσεως εξετάσεων από την περίοδο της πανδημίας. Είναι πάρα πολλοί οι πανεπιστημιακοί που πιστεύουν ότι η διαδικτυακή εξέταση όπως και να διεξαχθεί είναι διαβλητή με σοβαρή συνέπεια την υποβάθμιση των πτυχίων. 

Οι φοιτητές από τη μεριά τους αποφάσισαν νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και καταλήψεις. Το πανεπιστήμιο της Πάτρας αρνήθηκε κατηγορηματικά να κάνει διαδικτυακές εξετάσεις, στο πανεπιστήμιο της Κρήτης καθηγητές παραιτήθηκαν και σε πάρα πολλές σχολές το διδακτικό προσωπικό αρνείται να «συμμορφωθεί με τις υποδείξεις» της κυβέρνησης. Στο στόχαστρο των φοιτητών τώρα βρίσκονται και πρυτάνεις των ιδρυμάτων.