Στο στόχαστρο της ενεργειακής βιομηχανίας έχει μπει η κοινότητα της Παύλιανης Φθιώτιδας με την εγκατάσταση πέντε Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, την εγκατάσταση 28 συνολικά ανεμογεννητριών και τη διάνοιξη 12 χλμ. νέων δρόμων μέσα σε ευαίσθητες οικολογικά περιοχές ειδικής προστασίας (Εθνικός Δρυμός, Προστατευόμενη Περιοχή NATURA, Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά).
Μετά την απόφαση για κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου, η Παύλιανη τώρα απειλείται με την καταστροφή των δασικών οικοσυστημάτων που θα επιφέρει η κατασκευή και των αιολικών πάρκων από πάνω της, στις περιοχές Ξεροβούνι και Πυρά Ηρακλέους, καθώς και με ένα ΜΥΗΕ (μικρό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο) εγκατεστημένης ισχύος 0,83 MW, που έχει ήδη αρχίσει να κατασκευάζεται εντός της, στο πιο δημοφιλές και επισκέψιμο από τουρίστες και σχολεία ρέμα της.
Αγνοώντας τους επιστήμονες που προειδοποιούν για τις μόνιμες βλάβες στη βλάστηση, στην πανίδα και στην ιδιαίτερα σημαντική ορνιθοπανίδα της Οίτης, αλλά και τα Δασαρχεία που γνωμοδοτούν αρνητικά εξαιτίας της «μείζονος έντασης και έκτασης μη αντιστρεπτή επέμβαση, στην οικολογία, στο ανάγλυφο και την αισθητική του τοπίου της περιοχής», οι επενδυτές, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, προχωρούν.
Αν τα έργα προχωρήσουν, το μικρό αυτό χωριό, που τα τελευταία χρόνια αντέστρεψε την οικονομική φθορά, ανέπτυξε νέα επιχειρηματική δραστηριότητα και προσφέρει νέες θέσεις εργασίας στα 1.050 μέτρα υψόμετρο, απλά θα καταστραφεί. Ο φυσιολατρικός και περιπατητικός τουρισμός που στηρίζει την τοπική οικονομία θα σβήσει, γιατί δε θα υπάρχει πια το τουριστικό προϊόν που προσφέρει.
Ποιος, άλλωστε, θα επισκεφθεί έναν τόπο με κατεστραμμένα δάση, γεμάτα νέους δρόμους, ανεμογεννήτριες να χάσκουν στις βουνοκορφές και εγκιβωτισμένη τη μεγαλύτερη ρεματιά με τα πολύχρωμα γεφύρια και τα λογής παιχνίδια πάνω από τα νερά της;
Οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής δίνουν έναν επίμονο και διαρκή αγώνα για να σταματήσουν το κακό. Με πορείες διαμαρτυρίας, προσφυγές στο ΣτΕ, αλλά και άλλα ένδικα μέσα, όπως τα ασφαλιστικά μέτρα για το ΜΥΗΕ (θα εκδικαστούν στις 18 Ιανουαρίου στη Λαμία), κάτοικοι της Παύλιανης και των γύρω χωριών, η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης, ο Όμιλος Φίλων του Δάσους, αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής και ο Δήμος Λαμίας προσπαθούν να δικαιωθούν και να προστατέψουντο μέλλον του τόπου τους.
ΜέΡΑ25 Φθιώτιδας: Όχι στην κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου
«Ως ΜέΡΑ Φθιώτιδας εκφράζουμε την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή μας στις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των κατοίκων της Παύλιανης, που δίνουν έναν ξεκάθαρο και πολύχρονο αγώνα ενάντια στην επιχειρούμενη άλωση του τόπου τους και του φυσικού τους περιβάλλοντος, από τη κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου που επιδιώκουν επίδοξοι επενδυτές με τις πλάτες της αντικοινωνικής απόφασης του ΣτΕ.
Για άλλη μια φορά γινόμαστε θεατές της επιβολής συμφερόντων ενάντια στη θέληση και τα αιτήματα των κατοίκων μιας περιοχής στο όνομα μάλιστα της δήθεν “πράσινης ανάπτυξης”. Άραγε πόσο δημοκρατικό είναι τα αρμόδια δικαστικά και πολιτικά όργανα να αγνοούν τα εμπεριστατωμένα αιτήματα των ντόπιων κατοίκων;
Εμείς από τη μεριά μας δηλώνουμε ότι θα είμαστε ενεργά παρόντες στον αγώνα διάσωσης του περιβάλλοντος και των ζωτικών αναγκών των κατοίκων της Παύλιανης όπως πάντα. Το ίδιο καλούμε να κάνει και κάθε πολίτης δείχνοντας τη συμπαράστασή του έμπρακτα και ενεργά.
Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων καθώς και το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας να πάρει τις ανάλογες αποφάσεις και να προβεί σε δράσεις διεκδικητικές ενάντια στην οικολογική και οικονομική καταστροφή που θα φέρει η κατασκευή του υδροηλεκτρικού εργοστασίου».