ΑΡΘΡΟ-ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΤΟΥ POLITICO ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: “ΕΛΛΑΔΑ Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ”

Άρθρο “χαστούκι” για την Ελλάδα και την απόδοση δικαιοσύνης από τις θεσμικές αρχές της χώρας δημοσίευσε το Politico με τίτλο “Ελλάδα, η χώρα που επιτρέπει σε ανθρώπους να ξεφεύγουν από τη δικαιοσύνη. Το άρθρο ξεκινά με τη διαπίστωση ότι “στη χώρα που φημίζεται για την επινόηση της δημοκρατίας, υπάρχει μια αίσθηση ότι η [δημοκρατία] ξεφτίζει”.

Το άρθρο περιέχει μια σχετικά εκτενής παρουσίαση  “μιας σειράς σκανδάλων” που “αν και όλα είναι πολύ διαφορετικά” όπως σημειώνει, “προσθέτουν την αίσθηση ότι η δικαιοσύνη καταρρέει – και ότι αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία δεν θέλουν να τη διορθώσουν. Ή χειρότερα, είναι ένοχοι“.

Το Politico εστιάζει σε τρεις “τεράστιες υποθέσεις που έχουν δοκιμάσει την πίστη της χώρας στις δικαστικές αρχές της τα τελευταία δύο χρόνια” και αναφέρει ότι “δύο από αυτές τις υποθέσεις σχετίζονται με καταστροφές: Ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα τον Φεβρουάριο του 2023 στο οποίο σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι και ένα ναυάγιο στα ανοιχτά των ακτών της Πελοποννήσου της Ελλάδας το περασμένο καλοκαίρι, στο οποίο εκατοντάδες Ασιάτες και Αφρικανοί μετανάστες θεωρείται ότι πνίγηκαν”.

Η τρίτη υπόθεση είναι, κατά το Politico, “ένα εκτεταμένο σκάνδαλο κατασκοπείας στο οποίο έχει εμπλακεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη”. Και σημειώνει ότι “την περασμένη εβδομάδα, ένας εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου απάλλαξε τους πολιτικούς, την αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας από τυχόν αδικήματα”.

Στο άρθρο αν και γίνεται η παραδοχή ότι “αυτά μπορεί να μοιάζουν με το είδος των ατυχών περιστατικών που μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κυβέρνηση”, τονίζεται ότι “ο χειρισμός τους έχει εγείρει ανησυχητικά ερωτήματα”.

“Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι ομάδες των θυμάτων και οι ανεξάρτητοι ερευνητές μιλούν για συγκαλύψεις και ισχυρίζονται ότι οι κρίσιμοι μάρτυρες μπλοκαρίστηκαν, τα νομικά έγγραφα αγνοήθηκαν και τα θύματα παραγκωνίστηκαν. Οι κοινοβουλευτικές έρευνες έχουν κάνει ελάχιστα και πέτυχαν να θολώσουν τα νερά” είναι η αποτίμηση που γίνεται στο άρθρο.

“Δίνοντας μια παραπλανητική εντύπωση μιας δημοκρατίας που λειτουργεί καλά, με τις κοινοβουλευτικές εξεταστικές επιτροπές να μην μπορούν να διεκπεραιώσουν αποτελεσματικά το έργο τους, αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει μερικές φορές ισοδυναμεί με άμεση πολιτική ανάμειξη και εξουδετέρωση μελών ανεξάρτητων φορέων”, είπε στο Politico ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος καλύπτει την Ελλάδα για τους “Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα” (RSF).

Ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης, που μίλησε στο ευρωπαϊκό μέσο ενημέρωσης, λέει ότι “υπάρχει μια αίσθηση συστηματικής και συντονισμένης προσπάθειας για την υποβάθμιση ορισμένων περιστατικών” και τονίζει ότι αυτό γεννά “υποψίες για απόπειρα συγκάλυψης” και αμέλεια που “θα μπορούσε να περιλαμβάνει και την πολιτική ηγεσία”.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι “οι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι τα δημόσια πρότυπα έχουν διαβρωθεί, καθώς οι λεκτικές επιθέσεις σε δημοσιογράφους από υψηλόβαθμους πολιτικούς έχουν γίνει κάτι το συνηθισμένο, οι ανεξάρτητες αρχές υπονομεύονται, καταγγέλλονται πολλές απωθήσεις (pushbacks) μεταναστών, η αστυνομική βία αυξάνεται και η κοινωνία των πολιτών και ο πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσης βρίσκονται υπό απειλή”.

Το Politico επικαλείται και έρευνα που διεξήχθη για το Ινστιτούτο Έτερον για τον εορτασμό της 50ής επετείου από την επάνοδο της δημοκρατίας στην Ελλάδα αναφέροντας ότι μόνο το 29% των πολιτών δηλώνει ότι εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη στη χώρα.

Πηγή: thetoc.gr