ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Συναυλία διαμαρτυρίας οργανώνουν αύριο Σαββάτο 03/08/2024, 20:30 στην πλατεία Ηρώων στο Λαύριο, επιστημονικοί, εμπορικοί, οικιστικοί, και πολιτιστικοί φορείς καθώς και οι πολίτες της Λαυρεωτικής για να εκφράσουν την αντίθεση τους στα σχέδια επέκτασης της Χημικής Βιομηχανίας στο Θωρικό Λαυρεωτικής.

Όπως επισημαίνουν, προβλέπεται η αύξηση της παραγωγής της RavagoHellas Μ.Α.Β.Ε.Ε. σε 80.000Τ, η αύξηση των δεξαμενών αποθήκευσης χημικών πτητικών ουσιών, η δημιουργία 2ης μονάδας παραγωγής, ο εκσυγχρονισμός της υπάρχουσας για αύξηση της παραγωγικής ικανότητας σε 35.000Τ, η επέκταση προβλήτα εντός προστατευόμενης περιοχής Natura με τίτλο: «Κανάλι Μακρονήσου» με κωδικό GR3000018 για την υποδοχή τάνκερ 35.000 προς ανεφοδιασμό με μεγαλύτερες ποσότητες χημικών και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη μονάδα, αλλά και η χερσαία μεταφορά για εμπορία των χημικών ουσιών που θα αποθηκεύονται πολλαπλάσια στη μονάδα του Θορικού.

Όπως υπογραμμίζει το Συντονιστικό Φορέων Λαυρεωτικής, όλα αυτά αναμένεται να αλλάξουν τον παρόντα χαρακτήρα της μονάδας, θα αυξηθεί το ρίσκο ατυχήματος στη βάση εντός κατοικημένης περιοχής ή κατά τη μεταφορά, θα προσβληθεί το θαλάσσιο περιβάλλον που θρέφει τη Λαυρεωτική για χρόνια, θα προσβληθεί αισθητικά ο σπουδαίος αρχαιολογικός  χώρος του Θορικού με το αρχαιότερο θέατρο της Ελλάδας ωτοειδούς σχήματος, με μυκηναϊκούς τάφους, ναό της Δήμητρας και Κόρης, αρχαία πλυντήρια μεταλλευμάτων, αρχαίες καμίνους και αρχαίες μεταλλευτικές στοές.

Μάλιστα τονίζουν ότι η ακτίνα εκκένωσης σε περίπτωση ατυχήματος με απλή διαρροή του στυρενίου είναι τα 5,000 μέτρα και οι κοντινότερες κατοικίες είναι στα 100 μέτρα γεγονός που αποκρύπτει η εταιρία στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Οι εγκαταστάσεις της εταιρίας βρίσκονται μεταξύ των κόλπων Αγίου Νικολάου και Συρί δίπλα στο ΑΥΣ-ΔΕΗ και 100 μέτρα από τον οικισμό του Συρί και στη συνέχεια Αγία Μαρίνα, Περιγιάλι, Τσονίμα, Καλοπήγαδο, Πόρτο εννέα κ.α.. Επίσης στα 500 μέτρα βρίσκονται οι οικισμοί Πλάκας και Παλαιοκαμαριζας, Μαρκάτι κ.α.. Οι οικισμοί προσμετρούν περίπου 3.200 κατοίκους και στα 2.500 μέτρα βρίσκεται η πόλη του Λαυρίου με 10.000 κατοίκους και ο οικισμός Αγίου Κωνσταντίνου με 700 κατοίκους. Τέτοιου τύπου εγκαταστάσεις θα πρέπει να χωροθετούνται μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Όπως υπογραμμίζει το Συντονιστικό Φορέων Λαυρεωτικής, οι προαναφερόμενοι οικισμοί έχουν υποβάλει σχέδια πόλεως που είναι σε διαδικασία έγκρισης στις υπηρεσίες. Αυτό τοποθετεί την δραστηριότητα εντός κατοικημένης περιοχής, γεγονός που τεχνηέντως παραβλέπει η εταιρία στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Παρά τις εκκλήσεις των πολιτών του Λαυρίου και οικισμών, δεν μελετήθηκαν οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων μετά το Β.Α.Μ.Ε. του 2006.

Η αρχική αίτηση έγκρισης του επεκτατικού σχεδίου αφορά μόνο στον θαλάσσιο προβλήτα «κομματιάζοντας» την επένδυση σε τμήματα για να τύχει ευνοϊκής αντιμετώπισης από τις υπηρεσίες κατά την έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, παρουσιάζοντάς το καθένα ως μικρή επιβάρυνση για το περιβάλλον, τον ιστορικό χώρο και τους κατοίκους.

Η ανακοίνωση καταλήγει:

Η Λαυρεωτική κινδυνεύει:

  1. Η ασφάλεια των κατοίκων βρίσκεται ανά πάσα στιγμή σε κίνδυνο
  2. Προσβάλλεται το προστατευόμενο θαλάσσιο περιβάλλον με «φύκη» Ποσειδωνίας και αλιευτικό πλούτο του καναλιού της Μακρονήσου
  3. Η υποβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου  του Θορικού είναι δεδομένη
  4. Η αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα και η μελισσοκομία στην περιοχή της Κερατέας και Λαυρίου και Μακρονήσου κινδυνεύουν από τους ρύπους και την πιθανότητα ατυχήματος.
  5. Προσβάλλεται η τοπική οικονομία και ο τουρισμός

Η γη της Λαυρεωτικής είναι η ανάσα δίπλα στην πόλη των Αθηναίων και αγαπημένος τόπος για τους μόνιμους κατοίκους.

Η διαφύλαξη του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων είναι αδιαπραγμάτευτη.

Στηρίξτε την κίνηση του Συντονιστικού Φορέων Λαυρεωτικής με μια υπογραφή εδώ.

Στη μεγάλη συναυλία – συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα συμμετάσχουν οι εξής καλλιτέχνες (σε αλφαβητική σειρά):

Ανδρακάκος Γιάννης,

Αρμενιάκος Γιώργος,

Γκλιάτη Μαριάννα,

Δαναού Γιολάντα,

Διόλατζης Μάνος, Ζαρμπ Ευτύχης,

Κωνσταντόπουλος Αλκιβιάδης,

Παρασκευόπουλος Βασίλης και

Σαρλάνης Δημήτρης.