Σε μια εκτενή τους ανάλυση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, παρουσιάζουν πέντε αλήθειες για την απάνθρωπη κατάσταση που έχει δημιουργήσει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Το κείμενο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δημοσιεύτηκε την ημέρα που ο ισραηλινός Πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μίλησε (και καταχειροκροτήθηκε) στο αμερικανικό Κογκρέσο, ως ένα κάλεσμα στην αμερικανική κυβέρνηση να σταματήσει την υποστήριξη της στο Ισραηλινό κράτος.
«Έξι μήνες αφότου το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να προστατεύσει τις ζωές των Παλαιστινίων και να αποτρέψει τον κίνδυνο γενοκτονίας, οι ομάδες των Γιατροί Χωρίς Σύνορα, βλέπουν ακόμη περισσότερους θανάτους και καταστροφές» τονίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
«Βλέπουμε καθημερινά την αλήθεια αυτού του πολέμου και τις φρικτές συνέπειές του στους ανθρώπους στη Γάζα», αναφέρεται ενώ όπως καταγγέλλει η οργάνωση, «όλα τα κράτη που υποστηρίζουν τη συνέχιση αυτού του πολέμου από το Ισραήλ είναι ηθικά και πολιτικά συνένοχα».
Όπως καταγγέλλει η οργάνωση, «οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να ακρωτηριάζουν και να σκοτώνουν αμάχους και να εμποδίζουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας που μπορεί να σώσει ζωές. Άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί ξανά και ξανά, συμπεριλαμβανομένων πολλών από το προσωπικό των ΓΧΣ. Αγωνίζονται καθημερινά μόνο και μόνο για να παραμείνουν ζωντανοί και να καλύψουν ακόμη και τις πιο βασικές τους ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για φαγητό, στέγη και ιατρική περίθαλψη».
Επίσης, υπό τους συνεχιζόμενους έντονους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης καταστρέφεται, την ώρα που μεγαλώνει ο κίνδυνος ασθενειών και πείνας.
Στη συνέχεια, η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση παρουσιάζει 5 αλήθειες για το τι συμβαίνει στη Γάζα, καταλήγοντας στην ανάγκη για άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός, καλώντας την κυβέρνηση των ΗΠΑ να λάβει μέτρα, ως βασικός σύμμαχος του Ισραήλ.
1. Δεν υπάρχουν ασφαλή μέρη στη Γάζα
Οι άνθρωποι στη Γάζα είναι παγιδευμένοι κάτω από συνεχείς βομβαρδισμούς, πυρά όπλων και βομβαρδισμούς τανκς. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν βομβαρδίσει επανειλημμένα μέρη που έχουν χαρακτηριστεί ως «ανθρωπιστικές ζώνες», συμπεριλαμβανομένων καταυλισμών και άτυπων οικισμών όπου διαμένουν εκτοπισμένοι, αλλά και βρίσκονται αποθήκες ανθρωπιστικής βοήθειας. Μόλις πριν από μια εβδομάδα, οι ομάδες των ΓΧΣ στο Νοσοκομείο Νάσερ έλαβαν τεράστια εισροή θυμάτων μετά από ισραηλινά πλήγματα που έπληξαν μια πολυσύχναστη περιοχή στο κοντινό Αλ-Μαουάσι – μια περιοχή όπου οι ισραηλινές δυνάμεις συμβούλεψαν τους ανθρώπους να πάνε. Οι συχνές επιθέσεις και η χρήση όπλων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές έχουν σκοτώσει και ακρωτηριάσει χιλιάδες ανθρώπους.
Περίπου 1,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί βίαια από τον πόλεμο – το 90 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Πολλοί άνθρωποι έχουν ξεριζωθεί πολλές φορές. Ζουν στους δρόμους σε άθλιες, ανθυγιεινές συνθήκες, σε αυτοσχέδιες σκηνές που μετά βίας αντέχουν τα φυσικά φαινόμενα, πόσο μάλλον τις βόμβες και τις αεροπορικές επιδρομές. Είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε μολυσματικές ασθένειες που μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα σε συνθήκες συνωστισμού.
2. Άνθρωποι πεθαίνουν επειδή μπλοκάρεται η ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια
Από τα τραύματα του πολέμου μέχρι τον υποσιτισμό και τις χρόνιες ασθένειες, οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη που χρειάζονται. Δεν υπάρχει σύστημα υγείας που να έχει απομείνει στη Γάζα. Ο στρατός του Ισραήλ έχει συστηματικά διαλύσει το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο. Λιγότερα από τα μισά νοσοκομεία στη Γάζα λειτουργούν, ενώ οι ιατρικές ανάγκες των ανθρώπων είναι μεγαλύτερες από ποτέ.
Οι ομάδες των ΓΧΣ βλέπουν ασθενείς με καταστροφικούς τραυματισμούς, όπως ακρωτηριασμούς, τσακισμένα άκρα και σοβαρά εγκαύματα. Ένας συγκλονιστικός αριθμός ασθενών των ΓΧΣ είναι παιδιά. Στην πραγματικότητα, περίπου το 32 τοις εκατό των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί είναι παιδιά. Χιλιάδες άνθρωποι που έχουν τραυματιστεί είναι τώρα ακρωτηριασμένοι, απαιτώντας συχνά μια σειρά από εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις και μακροχρόνια και εντατική φυσιοθεραπεία. Εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις του πολέμου, βλέπουμε επίσης έναν μεγάλο αριθμό «σιωπηλών δολοφονιών»—θανάτων που μπορούν να προληφθούν από ασθένειες όπως ο καρκίνος ή τα νεφρικά προβλήματα που προκαλούνται από διακοπές σε κρίσιμες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης όπως η χημειοθεραπεία και η αιμοκάθαρση. Οι έγκυες γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.
Το γεγονός ότι οι προμήθειες δεν εισέρχονται στη Λωρίδα, εν μέρει λόγω του συνεχούς κλεισίματος της διάβασης της Ράφα, συνθλίβει περαιτέρω το σύστημα Υγείας. Η συνεχιζόμενη πολιορκία του Ισραήλ και η παρεμπόδιση των προσπαθειών βοήθειας έχουν στερήσει βασικές προμήθειες σε αμάχους, συμπεριλαμβανομένων καυσίμων, τροφίμων, νερού και φαρμάκων. Αυτό δεν είναι εφοδιαστικό πρόβλημα. Είναι πολιτικό πρόβλημα.
Από τα τέλη Απριλίου έως τα μέσα Ιουλίου, οι ΓΧΣ δεν μπόρεσαν να στείλουν καμία βοήθεια στη Γάζα, με αποτέλεσμα κρίσιμες ελλείψεις προμηθειών σε μέρη όπως το Νοσοκομείο Νάσερ. Μεταξύ 10 και 15 Ιουλίου, έξι φορτηγά που μετέφεραν βασικά ιατρικά είδη επετράπη να περάσουν από το συνοριακό πέρασμα Kerem Shalom, αν και αυτό είναι μια σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με τις τεράστιες ανάγκες ενός κατεστραμμένου πληθυσμού. Οι καθυστερήσεις οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου του Ισραήλ στα σημεία εισόδου και εξόδου στη Γάζα.
3. Νοσοκομεία, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και ανθρωπιστές δέχονται επίθεση
Τα νοσοκομεία και άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν ειδική προστασία βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τις ζωές των αμάχων. Ωστόσο, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα βομβαρδίσει και επιτεθεί σε νοσοκομεία και κέντρα υγειονομικής περίθαλψης, έχουν επιτεθεί σε νηοπομπές, έχουν συλλάβει προσωπικό και έχουν ισοπεδώσει οχήματα.
Οι γιατροί δεν μπορούν να θεραπεύσουν τους τραυματισμούς που βλέπουν, όταν τα νοσοκομεία γίνονται πεδία μάχης.
Περίπου 500 εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, μεταξύ των οποίων έξι μέλη του προσωπικού των ΓΧΣ, από τις 7 Οκτωβρίου. Οι ομάδες των ΓΧΣ χρειάστηκε να διαφύγουν από 14 διαφορετικές δομές υγείας και να υπομείνουν 26 βίαια περιστατικά από την αρχή του πολέμου.
Ακόμη και στον πόλεμο, τα νοσοκομεία και το ιατρικό προσωπικό πρέπει να προστατεύονται.
4. Όλα τα κράτη που υποστηρίζουν τη συνέχιση αυτού του πολέμου από το Ισραήλ είναι ηθικά και πολιτικά συνένοχα
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν επανειλημμένα καλέσει τους συμμάχους του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να επηρεάσουν το Ισραήλ ώστε να σταματήσει τις επιθέσεις κατά αμάχων και πολιτικών υποδομών στη Γάζα.
Τον Μάιο, μια έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, μολονότι είναι «λογικό να εκτιμηθεί» ότι το Ισραήλ παραβίασε το διεθνές ανθρωπιστικό Δίκαιο στη Γάζα, δεν υπήρχαν αρκετές διαθέσιμες πληροφορίες για να επαληθευτεί εάν χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικά όπλα σε συγκεκριμένα περιστατικά που αντίκεινται στον νόμο ή την πολιτική όπλων των ΗΠΑ. Ως ο κύριος πάροχος στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξης στο Ισραήλ, οι ΗΠΑ έχουν την υποχρέωση να αξιολογήσουν εάν η διεξαγωγή του πολέμου είναι σύμφωνη με τους διεθνείς και αμερικανικούς νόμους που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία των αμάχων και την εφαρμογή των κατάλληλων νομικών διαδικασιών.
Σε αναγνώριση της καταστροφικής βλάβης που προκαλούν τα εκρηκτικά όπλα όταν χρησιμοποιούνται σε κατοικημένες περιοχές, οι Ηνωμένες Πολιτείες και 82 άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων συμμάχων στο ΝΑΤΟ, έχουν επικυρώσει την Πολιτική Διακήρυξη για την Ενίσχυση της Προστασίας των Αμάχων από τις ανθρωπιστικές συνέπειες που προκύπτουν από τη χρήση εκρηκτικών Όπλων σε κατοικημένες περιοχές (EWIPA). Το Ισραήλ χρησιμοποιεί με συνέπεια εκρηκτικά όπλα στην πυκνοκατοικημένη Γάζα, με αποτέλεσμα εκτεταμένες —και προβλέψιμες— ζημιές πολιτών και εκτεταμένες καταστροφές. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενώθηκαν με άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προτρέποντας την κυβέρνηση των ΗΠΑ να απόσχει από τη μεταφορά εκρηκτικών όπλων για χρήση στη Γάζα, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στη γη.
Όλα τα κράτη που υποστηρίζουν το Ισραήλ σε αυτές τις συνθήκες είναι ηθικά και πολιτικά συνένοχα.
5. Χρειαζόμαστε μια άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός
Μια άμεση και διαρκής κατάπαυση του πυρός από όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση είναι κρίσιμη για την αποφυγή περισσότερων θανάτων και τραυματισμών και για τη διασφάλιση της εισόδου αρκετής βοήθειας στη Γάζα.
Όχι μόνο είναι απαραίτητη η κατάπαυση του πυρός για την αποτροπή πρόσθετων θανάτων και περισσότερου πόνου, αλλά είναι ο μόνος τρόπος για ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως οι ΓΧΣ να λειτουργήσουν στην κλίμακα που χρειάζεται στη Γάζα και να παρέχουν αποτελεσματικά βοήθεια σε όλη τη Λωρίδα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ειδικεύονται στην παροχή βοήθειας σε πολύπλοκα περιβάλλοντα, αλλά το επίπεδο ανθρωπιστικής ανάγκης ξεπερνά τις δυνατότητες των ανθρωπιστικών φορέων, λόγω της αδυσώπητης σύγκρουσης και της τιμωρητικής πολιορκίας.
Σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και νόμους, οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται από τη βία και να έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια, ιδίως ιατρική περίθαλψη.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει την ευθύνη, ως εταίρος και σύμμαχος της ισραηλινής κυβέρνησης, να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να τερματιστεί αυτή η ταλαιπωρία και να επιτευχθεί μια άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός.