10 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΑ ΝΕΚΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΣΕ ΓΑΖΑ ΚΑΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Μια παλιά Αφρικανική παροιμία λέει: “Όταν τσακώνονται τα βουβάλια τη πληρώνουν τα βατράχια”.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στους δύο πολύνεκρους πολέμους του καιρού μας. Αυτόν μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και στην επέμβαση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με τα παιδιά-τα πλέον αθώα θύματα-να είναι και οι πιο μεγάλες απώλειες.

Οι σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων των παιδιών αυξήθηκαν κατά 21% το 2023, εξαιτίας του ότι ξέσπασαν κι άλλοι πόλεμοι σε διεθνές επίπεδο, αφήνοντας τους νεότερους στο έλεος «πολλαπλής κρίσης, η οποία επιδεινώνεται», αναφέρει έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης KidsRights που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.

Η οργάνωση, η οποία απονέμει κάθε χρόνο το διεθνές βραβείο ειρήνης για παιδιά —το έχουν λάβει στο παρελθόν η Γκρέτα Τούνμπεργκ κι η Μαλάλα Γιουσαφζάι—, υπογραμμίζει πως σχεδόν 8.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς από τον Οκτώβριο του 2023, ενώ σχεδόν 2.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στην Ουκρανία από το 2022.

Στις σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων παιδιών συμπεριλαμβάνονται ακόμη οι ακρωτηριασμοί, η χρησιμοποίησή τους εν είδει στρατιωτών, οι απαγωγές, η στέρηση της ανθρωπιστικής βοήθειας…

Μολονότι η μείωση του ποσοστού εμβολιασμού των παιδιών που καταγραφόταν στον παγκόσμιο Νότο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού μοιάζει να κάμπτεται, η ΜΚΟ ανησυχεί για τη μείωση της ανοσοποίησης των παιδιών (–32%) στη δυτική Ευρώπη.

Οι καταστροφές και οι μαζικοί εκτοπισμοί που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή συνεχίζουν να απειλούν τα δικαιώματα των παιδιών σε όλο τον κόσμο, συνεχίζει το κείμενο.

Εξαίρει πάντως τις «θετικές και συνεχιζόμενες» προσπάθειες χωρών όπως η Βρετανία και η Δανία για να τερματιστεί προοδευτικά η χρήση ορυκτών καυσίμων.

Στη φετινή έκθεση υπογραμμίζεται ο «καταστροφικός αντίκτυπος της πολλαπλής κρίσης που χειροτερεύει για τα παιδιά και τα δικαιώματά τους, υπονομεύοντας τις προόδους δεκαετιών στην προστασία της επόμενης γενιάς», σημείωσε ο Μαρκ Ντουλάρτ, ιδρυτής και πρόεδρος της KidsRights.

Συμπλήρωσε πως πλέον είναι βέβαιο ότι οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ) του ΟΗΕ για τα παιδιά δεν θα επιτευχθούν εντός του καθορισμένου χρονικού ορίζοντα, ως το 2030, καλώντας τις κυβερνήσεις να το αναλογιστούν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες.

Στην κατάταξη της KidsRights ως προς την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών το 2024, την πρώτη θέση καταλαμβάνει το Λουξεμβούργο· τελευταίο είναι το Αφγανιστάν.