Όχι ότι είχαμε καμιά αμφιβολία, ωστόσο όταν ακούγεται από επίσημα χείλη, αν μη τι άλλο επιβεβαιώνει αυτό που ολόκληρος ο (υγιής) σκεπτόμενος κόσμος γνωρίζει: ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση υπάρχει για να έχουν «πελάτες» τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Αυτό επανέλαβε σήμερα από τη Βουλή η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού της Ακαδημίας Αθηνών.
Απαντώντας στην κριτική ότι η ΕΒΕ θέτει εκτός πανεπιστημίων χιλιάδες υποψηφίους, η κα Μακρή είπε ότι (η ελάχιστη βάση εισαγωγής) «τέθηκε και από τα πανεπιστήμια και ορθά, διότι διασφαλίζει αφενός μεν τη καλύτερη λειτουργία των πανεπιστημίων, αλλά διασφαλίζει και τους υποψηφίους φοιτητές, να επιλέγουν σχολές στις οποίες μπορούν να ανταποκριθούν, για να μην είμαστε οι τελευταίοι στην αποφοίτηση των φοιτητών και οι πρώτοι στην εισαγωγή στα πανεπιστήμια».
Όπως επισήμανε, η ΕΒΕ υπάρχει και για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά παραρτήματα: «Είναι η διασφάλιση που βάζει η Πολιτεία, πέραν των άλλων διασφαλίσεων που θα βάλουν τα παραρτήματα, όταν ιδρυθούν στη χώρα μας».
Ξεκάθαρη η υφυπουργός Παιδείας: Η ΕΒΕ δεν αποτελεί σοβαρό εκπαιδευτικό μέτρο, ούτε διασφαλίζει καλύτερη λειτουργία των πανεπιστημίων, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, αλλά υπάρχει μόνο και μόνο για να έχουν εξασφαλισμένη πελατεία τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Μήπως και τα φετινά θέματα σε ορισμένα μαθήματα των πανελλαδικών, μπήκαν με τέτοια δυσκολία γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο; Άλλωστε, όπως επανέλαβε η υφυπουργός, θα έρθουν κι άλλες «διασφαλίσεις»…