Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΑΝΑΤΑΞΗ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ.

Πρώτα απαξίωσε το Ε.Σ.Υ., αφήνοντας στη μοίρα τους τα νοσοκομεία και τις δομές ψυχικής υγείας μετά τη χρόνια υποχρηματοδότησή τους – Μόλις λίγες ώρες πριν, πέρασε το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ψυχικής υγείας, ωστόσο σήμερα, ο πρωθυπουργός έρχεται να υποσχεθεί υποδομές και προσλήψεις προσωπικού για την ανάταξη της δημόσιας Υγείας.

Στην ανάρτησή του με την εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, λέγοντας ότι την Πέμπτη υπογράφηκαν δύο σημαντικές κυβερνητικές αποφάσεις.

«Η πρώτη δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να μπορούν να παρέχουν και ιδιωτικό έργο, αφού συμπληρώσουν τον προβλεπόμενο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας τους. Τι θέλουμε να πετύχουμε με αυτό; Να αντιμετωπίσουμε τις διαρροές που έχουμε σε κρίσιμες ειδικότητες προς τον ιδιωτικό τομέα. Η πολιτική αυξήσεων που εφαρμόζουμε ήδη στους μισθούς και τα επιδόματα του υγειονομικού προσωπικού στο όριο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων αποδίδει αλλά δεν αρκεί, καθώς ένας ιδιώτης γιατρός μπορεί σήμερα να εξασφαλίσει πολύ υψηλότερα εισοδήματα», ανέφερε.

Στη συνάχεια σημείωσε πως «δίνουμε τη δυνατότητα και σε ιδιώτες γιατρούς να μπορούν να παρέχουν, εφόσον το επιθυμούν, έργο στο ΕΣΥ, ώστε να καλύψουμε τις υπαρκτές ελλείψεις. Και για να έχετε μια εικόνα του τι έχει γίνει ως προς την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό την τελευταία πενταετία, τον Ιούνιο του 2019 υπηρετούσαν 78.272 γιατροί και νοσηλευτές και τον Ιούνιο του 2024 έφτασαν τους 86.138, μια αύξηση της τάξης του 10%».

Η δεύτερη απόφαση, όπως είπε, αφορά τη νέα μορφή κινήτρων για να καλυφθούν τα κενά σε γιατρούς στα απομακρυσμένα νησιά της Ελλάδας, στη λεγόμενη άγονη γραμμή και σε ορεινές περιοχές.

Θα επικαλεστώ μόνο το παράδειγμα της Κω: έχουν γίνει 11 φορές προκηρύξεις για 4 θέσεις παθολόγων στο νοσοκομείο του νησιού χωρίς να υπάρξει ενδιαφέρον, ενώ υπάρχουν εκεί πολλοί ιδιώτες παθολόγοι. Ποια είναι αυτά τα νέα κίνητρα; Τριπλασιάζεται το καθαρό μηνιαίο επίδομα για τις άγονες περιοχές και θεσμοθετείται επιπλέον επίδομα για συγκεκριμένες ειδικότητες στις περιοχές αυτές. Σε περίπτωση μετακίνησης για κάλυψη αναγκών, επιπρόσθετα του μισθού τους θα αμείβονται με επιπλέον 2.100 ευρώ και θα μπορούν να έχουν δωρεάν κατοικία με έξοδα του κάθε Δήμου», πρόσθεσε.

«Επομένως, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα να ασκούν και ιδιωτικό έργο στο νησί, δημιουργείται μια ελκυστική δέσμη κινήτρων για να στελεχωθούν τα νοσοκομεία των απομακρυσμένων περιοχών», κατέληξε.