ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ “ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ”. ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Τις σκληρές συνθήκες εργασίας σε χωράφια και αποθήκες με μισθούς-φιλοδωρήματα, αλλά και την αποξένωση από τα δύο αδέλφια του περιέγραψε 22χρονος σήμερα μάρτυρας στη δίκη για την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου».

Στο ρεπορτάζ της για την “Εφημερίδα των Συντακτών” η Εύα Παπαδοπούλου είναι αποκαλυπτική. Να σημειώσουμε ότι τόσο η εφημερίδα όσο και η συνάδελφος είναι από τους λίγους που παρακολουθούν και ασχολούνται σήμερα με τη συγκεκριμένη δίκη.

Εργασία σε χωράφια και αποθήκες με αντάλλαγμα μισθούς-φιλοδωρήματα. Οι λέξεις αυτές έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα δεκάδες φορές στις καταθέσεις των μαρτύρων-πρώην τροφίμων της «Κιβωτού του Κόσμου» στη δίκη που βρίσκεται από τον Απρίλιο σε εξέλιξη.

Για τον 22χρονο, σήμερα, Μ.Λ., παιδί μεταναστών, που κατέθεσε χθες, η εργασία του στις δομές της «Κιβωτού» κοστολογούνταν 200 ευρώ τον μήνα. Πρώην τρόφιμος της οργάνωσης ξεκίνησε να εργάζεται όταν έκλεισε τα 18 του χρόνια, χωρίς ωστόσο να αλλάζει το καθεστώς εξάρτησης.

«Ως εργαζόμενος, υποτίθεται, συνέχισα να είμαι στη δομή όπως νωρίτερα. Εκεί έμενα, δεν έβγαινα, μόνο κάθε Σάββατο για λίγες ώρες. Η κ. Κ. [κατηγορούμενη-διευθύντρια της δομής του Βόλου] είχε πάρει από αλλού εντολές. Επειδή έμενα μέσα, δεν είχα έξοδα, ήταν “μαύρα”. Εκείνη την εποχή ήμουν παράνομα στη χώρα, δεν είχα χαρτιά».

Οι εργασίες δεν σταμάτησαν ούτε κατά τη διάρκεια του τραυματισμού του, τον Φεβρουάριο του 2021: «Ράγισα το πόδι μου και πήγα στο νοσοκομείο, έβαλα γύψο για 1,5 μήνα. Εκείνη την περίοδο μου είπε ο παπάς ότι δεν πρέπει σε αυτή την ηλικία να μένω μέσα με τις πατερίτσες αλλά να βγαίνω έξω και να βοηθάω τα άλλα παιδιά. Οταν τον έχεις σαν πατέρα σου τον άλλο δεν γίνεται να μην τον ακούσεις…».

Η απομονωση

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στην απότομη διακοπή της επικοινωνίας του με τα δύο του αδέρφια, επειδή, όπως είπε, του έλεγαν από τα κεντρικά της οργάνωσης πως «έχουν μπλέξει με τα ναρκωτικά» («Για όλους το έλεγαν αυτό, όχι μόνο σε εμένα. Οταν τα παιδιά έφευγαν, έλεγαν πως έχουν μπλέξει, πως έχουν πάρει τον κακό τον δρόμο»). Αναφέρθηκε όμως και στις απομονώσεις που επιβάλλονταν στα παιδιά. Μια τέτοια «συνέπεια», για παράδειγμα, επιβλήθηκε στον Μ.Λ. γιατί έπαιζε χαρτιά με άλλους τρόφιμους της δομής.

Στην προσπάθειά της η υπεράσπιση να θίξει την αξιοπιστία του μάρτυρα, υπέβαλε στην έδρα αντίγραφα δικογράφων που δείχνουν πως ο 22χρονος το 2023 κατηγορήθηκε για κλοπή και ως εκ τούτου είναι παραβατικός. «Εχω δει την απολογία σας…» υπογράμμισε ο συνήγορος του πατέρα Αντώνιου, Θρ. Κονταξής. Μετά την αντίδραση των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας, για το κατά πόσο είναι νόμιμο να υποβάλλονται τέτοιου είδους ευαίσθητα έγγραφα για άσχετη υπόθεση, η έδρα δεν δέχθηκε τα δικόγραφα ως στοιχεία.

Αφού αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό, οι συνήγοροι υπεράσπισης κατέκριναν τον 22χρονο επειδή μετά την αποχώρησή του από την «Κιβωτό» δούλεψε ως αγρότης στις ελιές… μαύρα. «Να διερευνηθούν λοιπόν ποινικά και οι κατηγορούμενοι που απασχολούσαν παράνομα διαμένοντα αλλοδαπό!» ήταν η απάντηση της συνηγόρου υποστήριξης της κατηγορίας, Κλειώς Παπαπαντολέων. «Τους ανθρώπους χωρίς οικογένεια θα ρωτήσετε αν δούλευαν παράνομα;».

Ο ψυχολογος

Ακολούθησε η κατάθεση ενός πρώην εθελοντή ψυχολόγου στη δομή της Χίου, ο οποίος τα είδε όλα καλώς καμωμένα: ούτε παιδιά να απομονώνονται είδε, ούτε να σπάνε πέτρες, ούτε σκληρές τιμωρίες υφίσταντο. Αντιθέτως, από την επιστημονική του εμπειρία αλλά και την επαφή του με τα παιδιά στις συνεδρίες, κατέληξε στο συμπέρασμα πως «κάποιες φορές τα παιδιά θεωρούσαν πως έριχναν [στους υπεύθυνους] στάχτη στα μάτια και πως ίσως έπρεπε να είναι πιο αυστηρές οι εργασίες, συγκρίνοντάς τες με αυτά που είχαν ζήσει πριν φτάσουν στη δομή».

Είπε ακόμη πως τα παιδιά στις δομές είναι «χαρισματικά και έχουν τη δυνατότητα να χειρίζονται τους άλλους» και πως «δεν τρέφουν αίσθημα αφοσίωσης σε κανέναν», αλλά «είναι επιρρεπή στο να λένε ψέματα». Υποστήριξε ακόμα πως δεν γνωρίζει προσωπικά τον πατέρα Αντώνιο και πως δεν είχε ποτέ εμπλοκή με την πρώην διοίκηση της οργάνωσης.

Εγγραφο ωστόσο που είναι δημόσια αναρτημένο στο ΓΕΜΗ και προσκόμισαν οι δικηγόροι των παιδιών δείχνει πως είχε προταθεί να γίνει μέλος του Δ.Σ. της οργάνωσης όσο ακόμα πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης ήταν η σύζυγος του Αντώνιου Παπανικολάου, Σταματία Γεωργαντή.