ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΝ: ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

Την ώρα που παρατηρείται κινητικότητα στο ουκρανικό, μετά την επίσκεψη Όρμπαν στον Ζελένσκι και την απάντηση του Κιέβου στον Τραμπ, δημοσιεύεται μια έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων που παρουσιάζει ενδιαφέρον.

Σε αυτή καταγράφεται ότι οι Ευρωπαίοι δεν πιστεύουν πως η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο στο μέτωπο, ενώ εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι σχετικά με τα οφέλη που μπορεί να έχει το Κίεβο σε μια διαπραγμάτευση. 

Η έρευνα χαρτογραφεί τη στάση 14 κρατών και την άποψη των πολιτών για την αύξηση των αμυντικών δαπανών. Ωστόσο η πλειοψηφία σε Σουηδία και Πολωνία ζητά από την Ευρώπη να βοηθήσει την Ουκρανία να πολεμήσει μέχρι να ανακαταλάβει τα εδάφη της.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη -λίγες ημέρες πριν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 9-11 Ιουλίου στην Ουάσιγκτον- χαρτογράφησε τη στάση απέναντι στη σύγκρουση στην Ουκρανία σε 14 χώρες της ΕΕ. 

Οπως σημειώνει το Politico, διαπίστωσε ότι οι Ευρωπαίοι τείνουν να πιστεύουν ότι η Ουκρανία δεν θα νικήσει τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης, με περίπου το ένα τρίτο έως τους μισούς ερωτηθέντες να πιστεύουν ότι ο πόλεμος θα τελειώσει σε μια διευθέτηση κατόπιν διαπραγματεύσεων και έως και το 31% (Ελλάδα) να θεωρεί τη ρωσική νίκη ως πιθανότερη. Από τις χώρες της ΕΕ που συμμετείχαν στην έρευνα, μόνο στην Εσθονία επικρατούσε η άποψη για νίκη της Ουκρανίας (38%).

Όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι περισσότερες χώρες είναι αντίθετες στην αύξηση των συνεισφορών τους -με εξαίρεση την Πολωνία (όπου το 53% υποστηρίζει την αύξηση των αμυντικών δαπανών), την Εσθονία (45%), τη Σουηδία (41%) και τη Γερμανία (40%).

Ωστόσο, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη συμμετοχή στον πόλεμο με άλλους τρόπους -όπως η παροχή τεχνικής βοήθειας και η αύξηση της προσφοράς όπλων και πυρομαχικών.

Μόνο στη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Ιταλία η πλειονότητα του πληθυσμού -63%, 54% και 53%, αντίστοιχα- πιστεύει ότι η αύξηση της προμήθειας πυρομαχικών και όπλων στην Ουκρανία είναι «κακή ιδέα».

Συνολικά η Ιταλία αναδεικνύεται ως η μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα που είναι λιγότερο υποστηρικτική προς την Ουκρανία, όμως οι περισσότερες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα στηρίζουν την αποστολή περισσότερων όπλων, ακόμη και ως τακτική για να ενδυναμωθεί η δυνατότητα διαπραγμάτευσης. 

Σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ελβετία και Τσεχία δεν φαίνεται να υπάρχει συγκεκριμένη πλειοψηφία για τον ρόλο της Ε.Ε. στο ουκρανικό.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι σε καμία χώρα δεν υπάρχει στήριξη στο ενδεχόμενο να σταλούν στρατεύματα στην Ουκρανία.

Στον αντίποδα οι Ουκρανοί σε ποσοστό 69% πιστεύουν ότι απαιτούνται περισσότερα όπλα, το 70% βλέπει θετικά τον ρόλο της Ε.Ε. και ένα ποσοστό 64% εμπιστεύεται αρκετά ή πολύ τον πρόεδρο Ζελένσκι.