«Τραυματισμένος» βγήκε από τη συνεδρίαση της «γαλάζιας» ΚΟ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεχόμενος «ομοβροντία» κριτικής από τους βουλευτές του κόμματος, με κορωνίδα τα ζητήματα ταυτότητας…
Η χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ δεν ήταν τυπική, καθώς 37 βουλευτές μίλησαν και άσκησαν σφοδρή κριτική. Ο Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν αλλάζει ιδεολογικό στίγμα και στρατηγική, αλλά υποσχέθηκε αλλαγές στη διαχείριση.
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος επιχείρησε να χαράξει εκ των προτέρων γραμμή άμυνας με την εισαγωγική του τοποθέτηση σπεύδοντας να απαντήσει προκαταβολικά στις φωνές που ζητούν “επιστροφή στις ρίζες” της ΝΔ ή και δεξιά στροφή. Τα “δεξιά μαχαίρια” όμως βγήκαν από τα θηκάρια ούτως ή άλλως.
Οι εσωκομματικές τριβές και οι γκρίνιες που μετατράπηκαν σε φανερή διαμαρτυρία έφεραν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό, ο οποίος αναμένει πλέον τι ειπωθεί στην εκδήλωση της επόμενης Δευτέρας στο Πολεμικό Μουσείο, εκεί όπου θα μιλήσουν οι δύο πρώην ένοικοι του Μαξίμου, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη.
«Ομοβροντια» στην πενταωρη συνεδριαση
Πολλοί βουλευτές και στελέχη της ΝΔ επεσήμαναν ενώπιον του Μητσοτάκη ότι εάν η ΝΔ υποτιμήσει τις παραδοσιακές αξίες της «θα έχει την τύχη του Μακρόν». Παράλληλα, έγιναν πολλές τοποθετήσεις έθιξαν το ζήτημα της αλαζονείας από γενικούς γραμματείς και υπουργούς.
Οι βουλευτές που άσκησαν κριτική δεν περιορίστηκαν σε θέματα συμπεριφοράς υπουργών (για απρεπείς υπουργούς έκανε λόγο ο Χρήστος Μπουκώρος, “κάποιοι προστατεύουν την εικόνα τους” κατήγγειλε ο Θάνος Πλεύρης) και διαχείρισης (για παράδειγμα καθυστερήσεις στις επιδοτήσεις για τους αγρότες).
Πολλοί εξέφρασαν επίσης ενστάσεις για μία σειρά από κεντρικές πολιτικές όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών (με τα σκάγια να παίρνουν κυρίως τον υπουργό Επικρατείας, Ακη Σκέρτσο, για την παρουσία σε πάρτυ μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου) και το φορολογικό των ελευθέρων επαγγελματιών. Αλλά κυρίως έθεσαν ιδεολογικά ζητήματα.
Σε πολιτικό επίπεδο, αίσθηση προκάλεσαν κυρίως οι παρεμβάσεις του Νικήτα Κακλαμάνη και του Ευριπίδη Στυλιανίδη, στους οποίους άλλωστε έσπευσε να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης.
“Όλοι έκαναν διεύρυνση. Και ο Κώστας Καραμανλής με το μεσαίο χώρο και ο πατέρας σας έκαναν αμφίπλευρη διεύρυνση. Αλλά ουδείς έκανε μετάλλαξη”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κακλαμάνης. Και ζήτησε “να μη φύγουμε από την ιδεολογική μας ταυτότητα”, με τον κ.Μητσοτάκη να παίρνει το λόγο και να διαβεβαιώνει: “Δεν φεύγουμε ποτέ από αυτό. Το έχουμε ξαναπεί. Μένουμε στις αρχές και τις αξίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή”.
Αιχμηρός για τον τρόπο με τον οποίο συντελείται η περίφημη διεύρυνση ήταν σημειωτέον και ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Γιώργος Βλάχος, υπενθυμίζοντας ότι: “Και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε διεύρυνση ήρθε στη ΝΔ, αλλά με σταυρό, όχι κατευθείαν υπουργός.”
Ο κ. Στυλιανίδης έκανε μία παρέμβαση πολιτικής πλατφόρμας, θέτοντας συγκεκριμένα πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα. Αλλά αυτό που προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού ήταν ο παραλληλισμός της ΝΔ με το κόμμα του Εμμανουέλ Μακρόν.
“Η Ακροδεξιά τελείωσε με την Χρυσή Αυγή. Δεν πρέπει να την αναστήσουμε, γιατί βολεύει σε κάποιους. Δέστε που οδηγήθηκε ο Εμμανουέλ Μακρόν που επιδίωξε να εκμεταλλευτεί την ενίσχυση της ακροδεξιάς και την πολυδιάσπαση των παραδοσιακών κομμάτων. Κινδυνεύει να τον καταπιεί η ιστορία με απίστευτες συνέπειες για τη Γαλλία και για την Ευρώπη”, σχολίασε ο κ. Στυλιανίδης.
Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε από αρκετούς γαλάζιους βουλευτές ήταν η «εξαφάνιση» πρωτοκλασάτων υπουργών από κρίσιμα ζητήματα, που ταλάνιζαν την κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα.
Μετά το πέρας της -εξαντλητικής όπως φάνηκε- για εκείνον διαδικασίας, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «συζητήθηκαν όλα με καλή διάθεση και υπήρξαν πράγματα που δεν γνώριζα». Αν και επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, ο Μητσοτάκης σκοπεύει να προχωρήσει σε συναντήσεις με ομάδες γαλάζιων βουλευτών στο άμεσο μέλλον.
Αυτό που φαίνεται, είναι ότι από την «γαλάζια» ΚΟ μέχρι την Πειραιώς, πολλαπλασιάζονται οι φωνές που κριτικάρουν τις επιλογές του Μαξίμου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βγαίνει από την εν λόγω διαδικασία «λαβωμένος» από τα εσωκομματικά πυρά και την πίεση να αυξάνεται αναμένοντας τι θα πουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί στο Πολεμικό Μουσείο.
Από το Μέγαρο Μαξίμου σφυρίζουν αδιάφορα, υποβαθμίζοντας τη χθεσινή “καταιγίδα” κριτικής. Κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο για “δημιουργικό διάλογο σε ενωτικό κλίμα”. Και χαρακτήριζαν αξιοπρεπείς όλες τις τοποθετήσεις των βουλευτών. Αν και ήταν σαφής η δυσαρέσκεια για τον ισχυρισμό του Μάριου Σαλμά περί εξυπηρέτησης συμφερόντων των λίγων, ο οποίος άλλωστε προκάλεσε και την ενοχλημένη αντίδραση του κ.Μητσοτάκη.