Ο “ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ” ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ. Η Ε.Ε. ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ

Στο επίκεντρο των συζητήσεων έχει τεθεί ένας νόμος τον οποίο ετοιμάζεται να θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οποίος θα καθιστά υποχρεωτική την μαζική σάρωση όλων των ψηφιακών μηνυμάτων των Ευρωπαίων πολιτών, ακόμη και αυτά που στέλνονται από εφαρμογές που υποστηρίζουν κρυπτογράφηση από άκρη σε άκρη.

Η πρόταση, την οποία οι επικριτές ονόμασαν «Chat Control», θα επιβάλλει στους παρόχους ίντερνετ να ερευνούν όλες τις ιδιωτικές συνομιλίες, τα μηνύματα και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για ύποπτο περιεχόμενο για όλους τους χρήστες. Η εν λόγω πρόταση αναφέρεται ότι αποσκοπεί στο να εντοπίζεται υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Η προτεινόμενη νομοθεσία, η οποία εισήχθη αρχικά το 2022 (το 80% των ερωτηθέντων ήταν αντίθετοι), θα επιβάλλει ένα σύστημα «upload moderation» για τον έλεγχο όλων των ψηφιακών μηνυμάτων, που περιλαμβάνουν εικόνες, βίντεο και συνδέσμους, σύμφωνα με τον ιστότοπο The Verge.

Οι πλατφόρμες που προσφέρουν υπηρεσίες αποστολής μηνυμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι κατά συνέπεια υποχρεωμένες να ενσωματώνουν αυτή την εγκεκριμένη τεχνολογία παρακολούθησης, ζητώντας όμως τη συγκατάθεση των χρηστών για τη σάρωση των μηνυμάτων τους.

Η άρνηση συμμόρφωσης θα έχει ωστόσο ως αποτέλεσμα οι χρήστες να μην μπορούν να μοιράζονται εικόνες ή διευθύνσεις URL στις πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων.

Η προτεινόμενη λύση περιλαμβάνει τη σάρωση των μηνυμάτων πριν από την κρυπτογράφησή τους από εφαρμογές όπως το Signal, το WhatsApp και το Messenger, υποτίθεται χωρίς να διακυβεύεται το επίπεδο προστασίας της ιδιωτικής ζωής που προσφέρει η κρυπτογράφηση.

Η ψηφοφορία επρόκειτο αρχικά να διεξαχθεί την Τετάρτη 19/6, αλλά αναβλήθηκε για την Πέμπτη 20/6. Η υπερψήφιση της πρότασης δεν θα τη μετατρέψει αυτόματα σε νόμο, αλλά θα δώσει στην Κομισιόν ένα ισχυρό πλεονέκτημα ώστε να την εφαρμόσει εν ευθέτω χρόνω.

Αντιδρασεις ευρωβουλευτων – Τι απαντα το Signal

Διάφοροι φορείς και οργανώσεις, καθώς και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητούν να μην υιοθετηθεί η εν λόγω πρόταση. Το ίδιο ισχύει και για εταιρείες που ηγούνται της κρυπτογραφημένης επικοινωνίας, όπως η πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Signal.

«Δεν υπάρχει τρόπος να εφαρμοστούν τέτοιες προτάσεις στο πλαίσιο διατερματικών κρυπτογραφημένων επικοινωνιών χωρίς να υπονομευθεί ριζικά η κρυπτογράφηση και να δημιουργηθεί μια επικίνδυνη ευπάθεια στις βασικές υποδομές που θα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις πολύ πέρα από την Ευρώπη», τόνισε σε ανοιχτή επιστολή της η CEO της Signal, Μέρεντιθ Γουίτακερ.

«Αντί να αποδεχθούν αυτή τη θεμελιώδη μαθηματική πραγματικότητα, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να παίζουν ρητορικά παιχνίδια. Επέστρεψαν στο τραπέζι με την ίδια ιδέα υπό νέα ετικέτα.

Αντί να χρησιμοποιήσουν τον προηγούμενο όρο «σάρωση από την πλευρά του πελάτη», έχουν αλλάξει το όνομα και το αποκαλούν τώρα «έλεγχο της μεταφόρτωσης». Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το «upload moderation» δεν υπονομεύει την κρυπτογράφηση, επειδή συμβαίνει πριν κρυπτογραφηθεί το μήνυμα ή το βίντεο. Αυτό είναι αναληθές», επεσήμανε μεταξύ άλλων η Γουίτακερ.

Επιπλέον, 37 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προειδοποιούν με επιστολή τους «πως η υποχρέωση συστηματικής σάρωσης της κρυπτογραφημένης επικοινωνίας, είτε αυτή ονομάζεται “upload-moderation” είτε “client-side scanning”, όχι μόνο θα παραβιάσει την ασφαλή διατερματική κρυπτογράφηση, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αντέξει και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Αντίθετα, μια τέτοια επίθεση θα ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με την ευρωπαϊκή δέσμευση για ασφαλή επικοινωνία και ψηφιακή ιδιωτικότητα, καθώς και για τα ανθρώπινα δικαιώματων στον ψηφιακό χώρο», σημειώνουν.