ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΟ ΤΟ VMRO-DPMNE ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Η Ε.Ε. ΖΗΤΑ ΝΑ ΤΗΡΗΘΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και αρχηγός του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να καταθέσει στη Βουλή το πρόγραμμα και τη σύνθεση της κυβέρνησής του. Ακολούθως, ο πρόεδρος της Βουλής ‘Αφριμ Γκάσι θα συγκαλέσει συνεδρίαση του Σώματος για την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε αυτήν.

Όπως δήλωσε ο Ίζετ Μετζίτι, ένας εκ των ηγετών του αλβανικού συνασπισμού που θα συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση, η νέα κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή στις 19 ή 20 Ιουνίου. Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα στις 8 Μαΐου, στις οποίες πρώτο κόμμα ήρθε το VMRO-DPMNE, καταλαμβάνοντας 58 εκ των 120 εδρών της Βουλής. Από 18 έδρες κατέλαβαν το απερχόμενο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) και το απερχόμενο συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI. O συνασπισμός τεσσάρων αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων με την επωνυμία «Αξίζει» κατέλαβε 14 έδρες, ενώ από έξι έδρες εξασφάλισαν το κόμμα «Αριστερά» και το νεοσύστατο κόμμα «Ξέρω» του δημάρχου του Κουμάνοβο Μάξιμ Ντιμιτρίεφσκι.

Όπως έχει αναφέρει ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, στη νέα κυβέρνηση της χώρας, της οποίας θα ηγηθεί το VMRO-DPMNE θα συμμετέχουν ακόμη ο αντιπολιτευόμενος αλβανικός συνασπισμός «Αξίζει» και το κόμμα «Ξέρω». Η τρικομματική αυτή κυβέρνηση θα διαθέτει στη Βουλή τη στήριξη 78 βουλευτών συνολικά ενώ, όπως είπε ο Μίτσκοσκι, τουλάχιστον ακόμη δύο βουλευτές άλλων κομμάτων θα στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση και αυτή θα έχει πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή.

Η Ε.Ε. ζητα να τηρηθει η Συμφωνια των Πρεσπων 

Tην παρότρυνσή του προς όλους τους εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένης της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, να τηρήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και να εργαστούν για την ευρωπαϊκή προοπτική κάθε χώρας, αλλά και να βοηθήσουν τις γειτονικές χώρες, εξέφρασε ο επίτροπος προϋπολογισμού και διοίκησης Γιοχάνες Χαν.

Ερωτηθείς σχετικά σε συνάντηση που είχε με μέσα ενημέρωσης στις Βρυξέλλες, μεταξύ των οποίων το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιοχάνες Χαν απάντησε: «Όσον αφορά στην υπόθεση της Βόρειας Μακεδονίας, με ανησυχεί. Μπορούμε μόνο να παροτρύνουμε όλους τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένης ιδιαίτερα της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, να επιμείνουν στη συμφωνία των Πρεσπών και να εργαστούν για την ευρωπαϊκή προοπτική κάθε χώρας, αλλά και να βοηθήσουν τις γειτονικές χώρες. Πιστεύω ότι αυτή η υποχρέωση για τις γειτονικές χώρες ιδιαίτερα, να τις βοηθήσουν με συνεπείς προσπάθειες, θα στηρίξει ολόκληρη την περιοχή. Γιατί πραγματικά πιστεύω ότι αν κάνουμε ένα βιώσιμο βήμα προς τα εμπρός, στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας, θα έχει αντίκτυπο σε όλη την περιοχή, για παράδειγμα για τις συζητήσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, οι οποίες πρέπει να ενεργοποιηθούν εκ νέου με τη νέα Επιτροπή».