ΓΑΖΑ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ “ΣΠΕΡΝΕΙ” ΘΑΝΑΤΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Τουλάχιστον επτά μαζικοί τάφοι έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στη Γάζα αντικατοπτρίζοντας το μέγεθος της σφαγής μετά από επτάμισι μήνες πολέμου κατά τους οποίους έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 36.224 Παλαιστίνιοι βάσει του επίσημου απολογισμού.

Χαρακτηριστική η αναφορά της φιλανθρωπικής οργάνωσης Save the Children ότι ο στρατός του Ισραήλ σκότωσε πάνω από 60 ανθρώπους -μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά- μέσα τέσσερις ημέρες επιθέσεων σε «ασφαλείς ζώνες» στη Ράφα. Υπηρεσία του ΟΗΕ τονίζει ότι 18.500 έγκυες Παλαιστίνιες γυναίκες εγκαταλείπουν τον «αδυσώπητο εφιάλτη» στη νότια πόλη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκοπούν και σήμερα τη κεντρική και τη νότια Λωρίδα της Γάζας, ενώ προ ημερών υποστήριξαν πως ελέγχουν ζώνη στρατηγικής σημασίας στα νότια σύνορα με την Αίγυπτο, περιοχή που πλέον έχει τεθεί στο επίκεντρο των επιχειρήσεων.

Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για νέους βομβαρδισμούς το πρωί στη Ράφα, όπου συνεχίζονται οι χερσαίες επιχειρήσεις ενώ χθες έγιναν σφοδρά πλήγματα από το πυροβολικό, καθώς και στον τομέα της Νουσέιρατ. 

Χθες το ισραηλινό πυροβολικό βομβάρδισε επίσης τη Ζαϊτούν, συνοικία της πόλης της Γάζας, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

ΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΣΤΗ ΤΖΑΜΠΑΛΙΑ

Επίσης στον βορρά, ο ισραηλινός στρατός έπληξε την Μπέιτ Λάχια και τον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπάλια, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Μαχητές της Χαμάς παραμένουν στην Τζαμπάλια μετά από εβδομάδες «πιο έντονων» μαχών του πολέμου, σύμφωνα με πολεμικούς παρατητητές των ΗΠΑ.

«Καταστράφηκαν τα πάντα, καταστράφηκαν ακόμα και οι δρόμοι. Οι δρόμοι είναι σπαρμένοι πτώματα — άνθρωποι νεκροί, ζώα νεκρά… Τι να πω;» έλεγε σχεδόν μονολογώντας ο Άτεφ Χασούνα, βαδίζοντας στα ερείπια του καταυλισμού προσφύγων Τζαμπάλια.

Από την πλευρά του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε σε συνέντευξή του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό LCI «αντισημιτικές συκοφαντίες» τις κατηγορίες πως ο στρατός της χώρας του στοχοποιεί αμάχους ή ότι χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο στη Λωρίδα της Γάζας. Υποστήριξε μάλιστα ότι «ο αριθμός των απωλειών των αμάχων σε σχέση με τις απώλειες των μαχητών» είναι «στο χαμηλότερο επίπεδο που έχουμε δει σε αστικό πόλεμο».

Μετά τον βομβαρδισμό στον καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα, οι διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου είναι πλέον καθημερινές στη Γαλλία. Χθες, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στην έδρα του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου TF1, κοντά στο Παρίσι, για να διαδηλώσουν εναντίον της μετάδοσης από τον ειδησεογραφικό σταθμό του ομίλου, τον LCI, της -σπάνιας- συνέντευξης του Νετανιάχου σε γαλλικό μέσο ενημέρωσης.

ΜΠΑΛΑΚΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Οι κυβερνήσεις της Αιγύπτου και του Ισραήλ συνεχίζουν να επιρρίπτουν την ευθύνη η μια στην άλλη για την παράλυση των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του περάσματος στη Ράφα, του μοναδικού που συνδέει τον θύλακο με την αιγυπτιακή επικράτεια, αφότου πήρε τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς ο ισραηλινός στρατός, στις αρχές Μαΐου.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios, η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδιάζει να οργανωθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Κάιρο συνάντηση αμερικανών, αιγύπτιων και ισραηλινών αξιωματούχων για να συζητηθεί το άνοιγμα του τερματικού σταθμού στη Ράφα και σχέδιο που θα εγγυηθεί την ασφάλεια των συνόρων της Αιγύπτου και της νότιας Λωρίδας της Γάζας. Η συνοριακή διέλευση στη Ράφα είναι η σημαντικότερη για την έλευση βοήθειας, που χρειάζεται απελπιστικά ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας, έπειτα από προσεχώς οκτώ μήνες πολέμου.

Ο ΟΗΕ και ΜΚΟ προειδοποιούν ολοένα πιο έντονα εναντίον του κινδύνου λιμού στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα, όπου η βοήθεια εισέρχεται με το σταγονόμετρο από άλλες διελεύσεις, ιδίως στα σύνορα με το Ισραήλ, την Έρετς και την Κερέμ Σαλόμ. Μέσω αυτών των δύο εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας «πάνω από 250 φορτηγά με βοήθεια» χθες, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός, αριθμός πολύ μικρότερος από τον απαιτούμενο, κατά τα Ηνωμένα Έθνη.

Την ώρα που ο πόλεμος επεκτείνεται ξανά και μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας, το κεντροδεξιό κόμμα του Μπένι Γκαντς, υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση πολέμου του Νετανιάχου —οι δυο τους θα αναμετρηθούν ξανά στις επόμενες κάλπες—, κατέθεσε χθες στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή, σχέδιο νόμου που προβλέπει τη διάλυση του σώματος και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Το σενάριο αυτό θα σήμαινε άνευ όρων «συνθηκολόγηση μπροστά στις διεθνείς πιέσεις και μοιραίο πλήγμα στις προσπάθειές μας προκειμένου να απελευθερώσουμε τους δικούς μας που κρατούνται όμηροι», αντέτεινε το Λικούντ, το δεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Νετανιάχου.